Θα σας δείξουμε μία πεντανόστιμη συνταγή για ψωμάκια σκέτο αφρό που μπορούμε να τα γεμίσουμε με γλυκιά ή με αλμυρή γέμιση.
- αλεύρι για όλες τις χρήσεις 1 κιλό
- Γάλα φρέσκο 300 γραμμάρια
- ζαχαρη 1 κουταλιά της σούπας
- ξερή μαγιά 3 φακελάκια
- αλατι 1 κουταλιά της σούπας
- βιτάμ 120 γραμμάρια
- αυγα 1
Υλικά
- σουσαμι Κατά βούληση
Για το πασπάλισμα
Αν ξέρεις μία συνταγή με σίγουρη επιτυχία για ψωμάκια τότε κατευθείαν σου έχουν λυθεί τα χέρια όσων αφορά το σχολικό κολατσιό, το πρωινό, τα σνακ της οικογένειας, τους μπουφέδες είτε των μεγάλων είτε των μικρών. Γι’ αυτό αποφασίσαμε σήμερα να σας δείξουμε μία τέτοια συνταγή για ψωμάκια.
Δείτε ακόμα Γεμιστά ψωμάκια για το σχολείο με σουσάμι
Αυτά τα ψωμάκια έχουν σίγουρη επιτυχία και η συνταγή κυκλοφορεί από γενιές σε γενιές. Σουσαμένια και πεντανόστιμα εμείς τα απολαμβάνουμε συνήθως με φέτα, μερέντα ή διάφορες σπιτικές μαρμελάδες και είναι σκέτη κόλαση!
Δείτε παρακάτω την εκτέλεση για τα σουσαμένια ψωμάκια:
Εκτέλεση για τα σουσαμένια ψωμάκια
Σε μία λεκάνη ανακατεύουμε 1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη, με το χλιαρό γάλα και την ξερή μαγιά. Ανακατεύουμε με έναν αυγοδάρτη μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα και προσθέτουμε 4 κουταλιές της σούπας από το αλεύρι για όλες τις χρήσεις.
Ανακατεύουμε μέχρι να ενσωματωθεί το αλεύρι και αφήνουμε το μείγμα στην άκρη μέχρι να ενεργοποιηθεί η μαγιά. Σε μία άλλη λεκάνη ρίχνουμε το αλάτι, το αυγό, το χλιαρό νερό, το αλεύρι για όλες τις χρήσεις και στο τέλος το μείγμα με την μαγιά. Ζυμώνουμε και ρίχνουμε λίγο λίγο στο χέρι μας λιωμένο βιτάμ.
Δείτε ακόμα Αφράτα ψωμάκια με ζύμη γιαουρτιού γεμιστά
Σκεπάζουμε την ζύμη και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 1 ώρα περίπου να φουσκώσει. Μόλις φουσκώσει την χωρίζουμε σε μπαλάκια των 80 γραμμαρίων. Πατάμε το μπαλάκι με τα χέρια, ανοίγουμε σε φυλλαράκι και το γεμίζουμε ό,τι γέμιση μας αρέσει. Κλείνουμε στα πλάγια.
Λιώνουμε την ζάχαρη για το άλειμμα στο νερό. Βουτάμε το κάθε ψωμάκι μέσα στο μείγμα της ζάχαρη και του νερού και προσθέτουμε μπόλικο σουσάμι. Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία και με τα υπόλοιπα ψωμάκια. Ψήνουμε στους 180 βαθμούς Κελσίου σε ένα ταψί με λαδόκολλα για 30 λεπτά.
Tips για τα σουσαμένια ψωμάκια
Αντί για βιτάμ μπορούμε να βάλουμε όποιο βούτυρο μας αρέσει ή σπορέλαιο.
Την συνταγή την είδαμε από την φίλη μας Olga Karagianni
και την είδαμε στην αγαπημένη μας ομάδα ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ
Δείτε όλες τις λαχταριστές συνταγές μας με ένα κλικ εδώ
Επιμέλεια κειμένου συνταγής: daddy-cool.gr
Ειδήσεις σήμερα
- Ανακαλείται κατεψυγμένη πίτσα μετά από εντοπισμό επικίνδυνου μικροβίου
- Μερομήνια 2024 – 2025 : Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά με χιόνια και πολικό ψύχος
- Φως στο Τούνελ : Μελάνιαζε και τέζα- Η κυνική μαρτυρία της Μουρτζούκου – Τα ψέματα και οι αντιφάσεις
- Η Γη της Ελιάς : O Ιπποκράτης έδιωξε τα αδέρφια Βαρώτσου από τη Μάνη
- Οδηγός γενικής καθαριότητας για να αστράψει το σπίτι σου πριν στολίσεις για τα Χριστούγεννα