Συνταγή για σπιτικά burger με χειροποίητα ψωμάκια μπριος και μπιφτέκια με κουρκουμά. Το μπέργκερ είναι το αγαπημένων κολατσιό των παιδιών αλλά και μεγάλων, και από σήμερα με αυτή τη συνταγή θα μπορούν να τα τρώνε άφοβα από τα χεράκια σας!
- γάλα 1 κούπα χλιαρό
- ξερή μαγιά 1 φακελάκι
- ζαχαρη 2 κ.σ.
- βιτάμ Μισή κούπα λιωμένο
- αυγα 1 μεγάλο σε θερμοκρασία δωματίου
- αλεύρι για όλες τις χρήσεις 4 κούπες
- αλατι 1 κ.γ.
- αυγα 1 για το άλειμμα
- νερό 1 κ.γ. για το άλειμμα
Υλικά
Φτιάξτε τα δικά σας αφράτα ψωμάκια μπριος, και κάντε στα παιδιά σας σπιτικά burger με ότι τους αρέσει, τόσο για να τρώνε τα απογεύματα, όσο και για τον μπουφέ στα παιδικά πάρτι που του κάνετε!
Εκτέλεση
Για τα Μπριός.
Σε μια λεκάνη ανακατεύουμε το γάλα, τη μαγιά, τη ζάχαρη, το λιωμένο βούτυρο και το αυγό. Προσθέτουμε σταδιακά το αλεύρι και το αλάτι.
Ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια ωραία ζύμη μαλακή και εύπλαστη. Η ζύμη θα πρέπει να κολλάει ελαφρά στα χέρια μας.
Χωρίζουμε τη ζύμη σε 12 μπαλάκια.
Εγώ τα ζύγισα 70-75 γρ. το καθένα. Τα βάζουμε στο ταψί, αφήνοντας απόσταση μεταξύ τους γιατί θα φουσκώσουν. Σκεπάζουμε και τα αφήνουμε για 30 λεπτά σε ζεστό περιβάλλον ή μπορούμε να τα βάλουμε στον φούρνο στους 40 βαθμούς στον αέρα.
Χτυπάμε το αυγό με το νερό και αλείφουμε με αυτό την επιφάνεια από τα μπριος. Τα ψήνουμε για 15 περίπου λεπτά στον αέρα στους 180° μέχρι να πάρουν ωραίο χρώμα.
Για τα μπιφτέκια
Ζυμώνουμε τον κιμά, τον αφήνουμε για μισή ώρα τουλάχιστον στο ψυγείο, βγάζουμε, πλάθουμε σε μπιφτεκάκια, ψήνουμε σε μια γκριλιέρα και από τις 2 πλευρές.
Στήνουμε τα μπεργκεράκια, βάζουμε μαρούλι, τυρί, λίγο κέτσαπ ή ότι άλλο μας αρέσει.
Συνταγή/Εκτέλεση/Φωτογραφία από την Eleni Tsoutsoudaki-Bassalou