Συνταγή για τραγανά, σπιτικά πατατάκια τύπου Pringles από τον Γιώργο Ζώλη. Μία ιδανική ιδέα για να μασουλάνε τα παιδιά χωρίς χημικά και πρόσθετά αλλά και μεις οι μεγάλοι καθώς θα τα συνδυάσουμε με το ιδανικό dip μαγιονέζας .
- πατατες 500 γραμμάρια
- ρυζάλευρο 150 γραμμάρια
- νισεστέ 150 γραμμάρια
- αλεύρι για όλες τις χρήσεις 150 γραμμάρια
- αλατι Κατά βούληση
- πιπέρι Κατά βούληση
Υλικά
- σπορέλαιο 1/2-1 κούπα
Για το τηγάνισμα
- ρίγανη Κατά βούληση
Για το αρωμάτισμα
Σπιτικά πατατάκια σαν αγοραστά
Τα πατατάκια μπορεί να μην είναι και το πιο υγιεινό σνακ (καθόλου δηλαδή) αλλά αρέσει σε μικρούς και μεγάλους. Ειδικά τα Pringles, που δεν είναι ακριβώς πατατάκια, αλλά μία ζύμη πατάτας με άλλα υλικά. Σήμερα θα σας δείξουμε πως μπορείτε να τα φτιάξετε με τα χεράκια σας, πιο νόστιμα και φυσικά πιο τραγανά από τα αγοραστά.
Δείτε παρακάτω την εκτέλεση για τα σπιτικά πατατάκια τύπου Pringles:
Ingredients for the recipe (careful to open the foil as thinly as possible. The thinner the crispier our snack will be)
500g of potatoes
150g of rice flour
150g starch (corn starch) Corn flour
150g flour
Salt and pepper
Seed oil for frying
Season with whatever spice you want
Oregano, paprika, thyme, salt
The sauce is mayonnaise with 1 tbsp of ketchup or mustard
Εκτέλεση για τα σπιτικά πατατάκια τύπου Pringles
Αρχικά ξεφλουδίζουμε και κόβουμε τις πατάτες σε κύβους. Τις βάζουμε σε μία κατσαρόλα και τις σκεπάζουμε με καυτό νερό. Βράζουμε για 20-25 λεπτά. Σουρώνουμε τις πατάτες αλλά κρατάμε 50 ml από τον ζωμό που έβρασαν. Πολτοποιούμε τις πατάτες με τον ζωμό που κρατήσαμε, παίρνοντας μία νερουλή κρέμα.
Σε μία λεκάνη βάζουμε τον πολτό της πατάτας. Προσθέτουμε το ρυζάλευρο και το νισεστέ και ανακατεύουμε λίγο. Επίσης προσθέτουμε το αλάτι και το πιπέρι και ανακατεύουμε καλά με μία σπάτουλα. Στο τέλος προσθέτουμε σταδιακά το αλεύρι για όλες τις χρήσεις και δουλεύουμε το μείγμα μας παράλληλα.
Θέλουμε να πάρουμε ένα ζυμάρι που δεν κολλάει στα χέρια. Μεταφέρουμε την ζύμη στον πάγκο εργασίας και την δουλεύουμε με τα χέρια για 2 λεπτά. Αφήνουμε την ζύμη να ξεκουραστεί για 10 λεπτά. Μετά από 10 λεπτά, κόβουμε ένα κομμάτι ζύμης.
Τραγανά κυματιστά πατατάκια με σπιτική μαγιονέζα για το παιδικό παρτυ
Αλευρώνουμε τον πάγκο με άμυλο καλαμποκιού (χρησιμοποιούμε δηλαδή νισεστέ ή κορν φλάουρ) και ανοίγουμε με τον πλάστη το κομμάτι σε φύλλο με πάχος 1 χιλιοστό. Κόβουμε το φύλλο σε ό,τι σχήμα θέλουμε με κουπάτ και βάζουμε τα πατατάκια μας σε ένα ταψί με λαδόκολλα.
Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία μέχρι να τελειώσει η ζύμη. Βάζουμε το σπορέλαιο να κάψει σε ένα τηγάνι και με ένα πιρούνι τρυπάμε το κάθε πατατάκι. Τηγανίζουμε σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας συχνά, μέχρι να πάρουν ωραίο, χρυσό χρώμα.
Βάζουμε τα πατατάκια σε ταψί με χαρτί κουζίνας για να φύγουν τα πολλά λάδια. Αφού τελειώσουμε με το τηγάνισμα, αρωματίζουμε αλάτι, ρίγανη, πάπρικα ή ό,τι μυρωδικό σας αρέσει.
Tips για τα σπιτικά πατατάκια τύπου Pringles:
Αντί για κέτσαπ στο dip μπορούμε να βάλουμε μουστάρδα. Αντί για αλάτι, μπορούμε να αρωματίσουμε τα πατατάκια με ρίγανη, πάπρικα ή θυμάρι. Αντί για νισεστέ, μπορούμε να βάλουμε κορν φλάουρ.
Δείτε αναλυτικά την εκτέλεση της συνταγής στο παρακάτω βίντεο:
Όλες οι λαχταριστές συνταγές μας με ένα κλικ εδώ
Επιμέλεια κειμένου συνταγής: daddy-cool.gr