Συνταγή για σπιτικές μπαγκέτες της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου για τα κρύα σαντουιτς των παιδιών αλλά και για εσάς στη δουλειά. Μπαγκέτες για τα σάντουιτς στο σχολείο κολατσιό αλλά και για τα σάντουιτς των μεγάλων στη δουλειά. Τραγανές με ροδισμένη κόρα απέξω και αφράτες από μέσα, που είναι τόσο νόστιμες που τρώγονται και σκέτες!
- αλεύρι σκληρό 500 γραμμάρια
- αλεύρι για όλες τις χρήσεις 1/2 φλιτζάνι
- ξερή μαγιά 1 κουταλάκι του γλυκού
- χαρουπάλευρο 1 κουταλάκι του γλυκού
- αλατι 2 ½ κουταλάκια του γλυκού
- νερό 1 ¾- 2 φλιτζάνια χλιαρό
Υλικά
Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου είναι μία μαγείρισσα φαινόμενο για την εποχή της, που πολλές φορές έχουμε ακολουθήσει τις συνταγές της, αφού έχουν σίγουρη επιτυχία. Σήμερα θα φτιάξουμε σπιτικές μπαγκέτες τόσο για τα σάντουιτς μικρών και μεγάλων όσο και για τα λαδερά φαγητά μας ή τις σαλάτες μας, αφού τρώγονται και σκέτες!
Δείτε ακόμα Εύκολο σπιτικό ψωμί
Με τραγανή κόρα και αφράτη ψίχα, αυτές οι μπαγκέτες είναι πανεύκολες και με απλά υλικά. Κι επειδή η παρασκευή ψωμιού είναι ιεροτελεστία, ακολουθήστε την συνταγή κατά γράμμα και βάλτε αγάπη και μεράκι.
Δείτε παρακάτω την εκτέλεση για τις σπιτικές μπαγκέτες της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου:
Εκτέλεση για τις σπιτικές μπαγκέτες της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου
Αρχικά βάζουμε στον κάδο του μίξερ τον γάντζο ζυμώματος και προσθέτουμε το σκληρό αλεύρι και το αλεύρι για όλες τις χρήσεις. Επίσης προσθέτουμε την ξερή μαγιά και το χαρουπόλευρο, το αλάτι και το νερό. Ζυμώνουμε για περίπου 10 λεπτά σε μέτρια ταχύτητα μέχρι να πάρουμε μία ελαφρώς κολλώδης ζύμη και αραιή.
Με μία σπάτουλα αδειάζουμε την ζύμη σε έναν πάγκο τον οποίο τον έχουμε αλευρώσει. Μαζεύουμε τις ενώσεις της ζύμης από κάτω και την μεταφέρουμε σε λαδωμένο μπολ. Σκεπάζουμε το μπολ με μία διάφανη μεμβράνη και την αφήνουμε να σταθεί για 2 ώρες.
Αν θέλουμε να εγκλωβίσουμε περισσότερες κυψέλες αέρα μέσα στη ζύμη του ψωμιού τότε κάθε 40 λεπτά τεντώνουμε και τραβάμε τη ζύμη, τη διπλώνουμε και την αφήνουμε πάλι να ξεκουραστεί. Χωρίζουμε την ζύμη σε 3 ίσα κομμάτια με ένα κοφτερό μαχαίρι χωρίς να την τραβάμε.
Δείτε ακόμα Vegan σάντουιτς με αβοκάντο
Σε έναν αλευρωμένο πάγκο πατάμε το κάθε κομμάτι ελαφρώς για να ξεφουσκώσει και το κάνουμε πλακέ με διαστάσεις περίπου 16×10 εκατοστά. Διπλώνουμε το μισό της ζύμης πάνω στη ζύμη και πατάμε ελαφρώς τις ενώσεις για να κολλήσουν.
Διπλώνουμε και την υπόλοιπη πάνω στο κομμάτι που περισσεύει. Βάζουμε τις ενώσεις από κάτω και κυλάμε ελαφρώς την ζύμη έτσι ώστε, να κλείσουν οι ενώσεις. Με τον ίδιο τρόπο φτιάχνουμε και τις υπόλοιπες μπαγκέτες. Ακουμπάμε τις μπαγκέτες σε αλευρωμένη επιφάνεια.
Σκεπάζουμε με μεμβράνη ή πετσέτα και τις αφήνουμε να σταθούν για άλλα 25-30 λεπτά. Πάνω σε λαμαρίνα στρώνουμε μία καθαρή πετσέτα, αλευρώνουμε ελαφρώς την πετσέτα και πιάνουμε μία μία τις μπαγκέτες. Τις πλάθουμε με 35 εκατοστά μήκος.
Δείτε ακόμα Σάντουιτς με ψωμί ολικής και ομελέτα
Ακουμπάμε τις μπαγκέτες πάνω στη πετσέτα με τις ενώσεις από πάνω. Πλάθουμε και τις άλλες δύο με τον ίδιο τρόπο και τους δίνουμε σχήμα. Σκεπάζουμε και τις αφήνουμε να ξεκουραστούν για 30 λεπτά σε ζεστό μέρος, ιδανικά, αν και δεν είναι απαραίτητο.’
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200-220 βαθμούς Κελσίου κι αν έχουμε πλάκα ψησίματος την πυρώνουμε στον φούρνο για να ψήσουμε πάνω τα ψωμιά μας. Αλλιώς πυρώνουμε μία λαμαρίνα. Κυλάμε πάνω κάθε μπαγκέτα και αφήνουμε κενό ανάμεσα γιατί θα φουσκώσουν.
Χαράζουμε με ένα μαχαίρι 3-4 κάθετες διαγώνιες χαρακιές με βάθος 1 εκατοστού. Βάζουμε κάτω κάτω στο φούρνο ένα ταψί για να κάνει καλά. Ρίχνουμε μέσα 4-5 παγάκια για να δημιουργηθεί ατμός.
Δείτε ακόμα Σαντουιτσάκια με τονοσαλάτα
Κλείνουμε γρήγορα τον φούρνο και ψήνουμε για 25-30 λεπτά για να ροδίσει καλά και να γίνει τραγανό. Αφήνουμε να σταθούν πάνω στη σχάρα ή σε πετσέτα για περίπου 20 λεπτά και είναι έτοιμες.
Tips για τις σπιτικές μπαγκέτες της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου
Αντί για χαρουπόλευρο μπορούμε να βάλουμε ζάχαρη ή βύνη σε σκόνη. Είναι μια διαδικασία που σας προτείνουμε να την ακολουθήσετε για τέλειο αφράτο ψωμί στο εσωτερικό, με τραγανή κρούστα. Κάθε φορά που θα κάνουμε αυτή την διαδικασία θα βλέπουμε άλλη υφή στη ζύμη, γιατί το τέντωμα-τράβηγμα της ζύμης δίνει αλλιώτικη υφή στα ψωμιά.
Το ψωμί είναι έτοιμο όταν χτυπάμε από κάτω και ακούγεται κούφιος ο ήχος του. Προετοιμασία 5 λεπτά. Μαγείρεμα 25 λεπτά. Χρόνος αναμονής: 2 ώρες και 30 λεπτά. Βγαίνουν 3 μπαγκέτες.
Η συνταγή είναι της αγαπημένη μας Αργυρώς Μπαρμπαρίγου
Οι φωτογραφίες είναι της φίλης μας Δάφνη Λεμονάκη
και την είδαμε στην αγαπημένη μας ομάδα ΟΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΤΗΣ ΓΚΟΛΦΩΣ
Δείτε όλες τις λαχταριστές συνταγές μας με ένα κλικ εδώ
Επιμέλεια κειμένου συνταγής: daddy-cool.gr