Φτιάχνουμε μόνη μας σπιτική κουβερτούρα, σπιτική σοκολάτας γάλακτος και σπιτική λευκή σοκολάτα. Αυτές οι σπιτικές σοκολάτες μπορούν να χρησιμοποιηθούν τόσο σαν υλικά στις συνταγές μας όσο και σαν επιδόρπιο. Μπορείτε να τις απολαύσετε σαν σοκολατάκια ή μεγάλες σοκολάτες, ανάλογα τις φόρμες που διαθέτετε.
- κακαο 55γρ
- ζάχαρη άχνη 50γρ
- λαδι καρύδας 110γρ
- αλατι 1 τσιμπιά
- εκχυλισμα βανίλιας λίγο
Υλικά
- ζάχαρη άχνη 40γρ
- γάλα σε σκόνη 40γρ
- κακαο 15γρ
Για την σοκολάτα γάλακτος
- ζάχαρη άχνη 50γρ.
- γάλα σε σκόνη 70γρ
- αλατι 1 τσιμπιά
- λαδι καρύδας 120γρ
Για την λευκή σοκολάτα
Απαιτούν πολύ λίγα και απλά υλικά και γίνονται με τον ίδιο τρόπο, με μερικές πάντα παραλλαγές. Γίνονται μόλις σε λίγα λεπτά η καθεμία ενώ ο χρόνος κατάψυξης, κρατάει μόλις 20 λεπτά.
Δείτε ακόμα Γεμιστά σοκολατάκια με μόνο 4 υλικά Έτοιμα σε λίγα λεπτά
Δεν έχουν βούτυρο. Περιέχουν γάλα σε σκόνη, ζάχαρη άχνη, έλαιο καρύδας και λίγο αλάτι. Φυσικά η κουβερτούρα και η σοκολάτα γάλακτος, απαιτούν και κακάο σε σκόνη. Δείτε παρακάτω την εκτέλεση της συνταγής:
Εκτέλεση για την σπιτική κουβερτούρα
Σε ένα μπολ κοσκινίζουμε το κακάο. Λίγο πριν τελειώσουμε με το κοσκίνισμα του κακάο, προσθέτουμε στο ίδιο κόσκινο την ζάχαρη άχνη και τα κοσκινίζουμε μαζί. Αφού τα κοσκινίσουμε καλά τα ανακατεύουμε με ένα σύρμα.
Στην συνέχεια παίρνουμε ένα κατσαρολάκι και βάζουμε μέσα καυτό νερό για να κάνουμε μπεν μαρί. Πάνω από το κατσαρολάκι βάζουμε ένα άλλο κατσαρολάκι για την μπεν μαρι. Ρίχνουμε στο δεύτερο κατσαρολάκι το λάδι καρύδας.
Στην συνέχεια ρίχνουμε το αλάτι στο μείγμα με το κακάο. Το λάδι καρύδας το έχουμε σε πολύ σιγανή φωτιά. Αυτό που θέλουμε είναι να ζεσταθεί λίγο έτσι ώστε να λιώσει η ζάχαρη άχνη και να αναμειχθούν τα υλικά.
Αφού ζεσταθεί το λάδι, παίρνουμε μισό περίπου από το μείγμα με το κακάο και το ρίχνουμε μέσα στο λάδι. Ανακατεύουμε. Στην συνέχεια προσθέτουμε και το άλλο μισό του κακάου. Προσθέτουμε επίσης και το εκχύλισμα βανίλιας. Ανακατεύουμε καλά.
Όταν λιώσει η ζάχαρη άχνη και ομογενοποιηθεί το μείγμα, παίρνουμε έναν δοσομετρητή και βάζουμε μέσα στον δοσομετρητή το μείγμα της κουβερτούρας. Στην συνέχεια παίρνουμε φόρμες από σιλικόνη και τις βάζουμε πάνω από κάτι στερεό. Γεμίζουμε τις φόρμες με το μείγμα από την κουβερτούρα.
Παίρνουμε τις θήκες και τις βάζουμε για 10-20 λεπτά στην κατάψυξη για να παγώσει και να δέσει η κουβερτούρα μας.
Εκτέλεση για την σπιτική σοκολάτα γάλακτος
Σε ένα μπολ κοσκινίζουμε την ζάχαρη άχνη, την σκόνη γάλακτος και το κακάο. Ανακατεύουμε τις σκόνες μας με ένα κουτάλι καλά. Στην συνέχεια παίρνουμε και πάλι ένα κατσαρολάκι και βάζουμε μέσα καυτό νερό για να κάνουμε μπεν μαρί.
Προσθέτουμε στο δεύτερο κατσαρολάκι πάνω από το βραστό νερό το λάδι καρύδας και το αφήνουμε σε χαμηλή φωτιά να ζεσταθεί. Προσθέτουμε στο μείγμα με το κακάο το αλάτι και ανακατεύουμε. Αφού ζεσταθεί το λάδι καρύδας, ρίχνουμε το μισό από το μείγμα μας με το κακάο μέσα. Ανακατεύουμε και στην συνέχεια ρίχνουμε το άλλο μισό.
Όταν λιώσει η ζάχαρη άχνη και ομογενοποιηθεί το μείγμα, παίρνουμε έναν δοσομετρητή και βάζουμε μέσα στον δοσομετρητή το μείγμα της κουβερτούρας. Στην συνέχεια παίρνουμε φόρμες από σιλικόνη και τις βάζουμε πάνω από κάτι στερεό. Γεμίζουμε τις φόρμες με το μείγμα από την κουβερτούρα.
Παίρνουμε τις θήκες και τις βάζουμε για 10-20 λεπτά στην κατάψυξη για να παγώσει και να δέσει η κουβερτούρα μας.
Εκτέλεση για την σπιτική λευκή σοκολάτα
Σε ένα μπολ κοσκινίζουμε την ζάχαρη άχνη και την σκόνη γάλακτος. Ανακατεύουμε καλά με ένα σύρμα και προσθέτουμε το αλάτι. Ανακατεύουμε και πάλι. Στην συνέχεια παίρνουμε και πάλι ένα κατσαρολάκι και βάζουμε μέσα καυτό νερό για να κάνουμε μπεν μαρί.
Προσθέτουμε στο δεύτερο κατσαρολάκι πάνω από το βραστό νερό το λάδι καρύδας και το αφήνουμε σε χαμηλή φωτιά να ζεσταθεί. Ρίχνουμε και πάλι το μισό από το μείγμα μας και ανακατεύουμε. Στην συνέχεια ρίχνουμε και το άλλο μισό και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει η ζάχαρη άχνη.
Όταν λιώσει η ζάχαρη άχνη και ομογενοποιηθεί το μείγμα, παίρνουμε έναν δοσομετρητή και βάζουμε μέσα στον δοσομετρητή το μείγμα της κουβερτούρας. Στην συνέχεια παίρνουμε φόρμες από σιλικόνη και τις βάζουμε πάνω από κάτι στερεό. Γεμίζουμε τις φόρμες με το μείγμα από την κουβερτούρα.
Παίρνουμε τις θήκες και τις βάζουμε για 10-20 λεπτά στην κατάψυξη για να παγώσει και να δέσει η κουβερτούρα μας.
Αφού κρυώσουν τα σοκολατάκια μας ξεφορμάρουμε προσεκτικά, όπως ακριβώς θα βγάζαμε τα παγάκια από μία θήκη σιλικόνης. Διατηρούνται στο ψυγείο.
Συμβουλές για σπιτική κουβερτούρα
Στην σοκολάτα κουβερτούρα μπορούμε αντί για λίγο εκχύλισμα βανίλιας να βάλουμε ένα καψύλλιο.
Δείτε αναλυτικά την εκτέλεση για σπιτική κουβερτούρα, γάλακτος και λευκή στο παρακάτω βίντεο.
Η συνταγή είναι του φίλου μας George Zolis
και την είδαμε στην ομάδα Μαγειρικές Απολαύσεις
Επιμέλεια κειμένου συνταγής: daddy-cool.gr