Συνταγή για σπιτικό παριζάκι με κοτόπουλο χωρίς πρόσθετα και χωρίς συντηρητικά . Για τοστ, σάντουιτς, για μακαρονάδες, ακόμη και για να το φάμε σκέτο.
- νερό 4 λίτρα
- αλατι 200 γραμμάρια
- κοτόπουλο 1μιση-2 κιλά
- καρότο 3 μικρά
- σκορδο 3 μεγάλες σκελίδες
- κρεμμυδι 1 μεγάλο ξερό
- πιπέρι 2 κουταλάκια του γλυκού σε κόκκους
- δάφνη 1 φύλλο
Υλικά
Το παριζάκι που πωλείται στην αγορά είναι αναμφιβόλου ποιότητος και αυτό είναι κάτι που λίγο ή πολύ το ξέρουμε όλοι. Ποιος να κάτσει όμως να φτιάξει σπιτικό; Όμως σας βρήκαμε μία συνταγή για σπιτικό παριζάκι κοτόπουλο με σίγουρη επιτυχία και απλά υλικά.
Δείτε παρακάτω την εκτέλεση για το σπιτικό παριζάκι κοτόπουλο:
Εκτέλεση για σπιτικό παριζάκι κοτόπουλο
Μέσα σε μία λεκάνη έχουμε βάλει τα 200 γραμμάρια αλάτι και τα 4 λίτρα νερού. Αφού φτιάξαμε μία άλμη, βάζουμε το κοτόπουλο μέσα στην άλμη για περίπου 1 με 2 ώρες. Στην συνέχεια μέσα σε μία κατσαρόλα ή χύτρα βάζουμε τα κομμάτια του κοτόπουλου, το κρεμμύδι, τα καρότα, τους κόκκους πιπεριού, το σκόρδο και την δάφνη.
Ρίχνουμε νερό ίσα να σκεπάσουμε τα υλικά μας. Αν χρησιμοποιήσουμε κατσαρόλα βράζουμε τα υλικά μας για περίπου 2 ώρες, Αν χρησιμοποιήσουμε χύτρα βράζουμε τα υλικά μας για περίπου 40 λεπτά. Θέλουμε το κρέας μας να βράσει τόσο καλά που να φεύγουν τα κόκκαλα από το κρέας εύκολα.
Αφού βράσουμε το κοτόπουλο το βράζουμε σε μία λεκάνη και το ξεκοκαλίζουμε. Σουρώνουμε τα λαχανικά που έβρασαν μαζί με το κρέας και από τον ζωμό, κρατάμε τα 300 ml. Στον ζεστό ζωμό ρίχνουμε αργά αργά την ζελατίνη, για να μην μας κάνει σβολάκια και ανακατεύουμε παράλληλα.
Συνταγές για σχολείο 2024: Υγιεινές εύκολες και νόστιμες
Έπειτα ρίχνουμε στον ζωμό και τα 20 γραμμάρια λιωμένου βούτυρου και συνεχίζουμε το ανακάτεμα. Βάζουμε στο μούλτι το κοτόπουλο, τα λαχανικά μας και τον ζωμό με την ζελατίνη. Μέσα στο μούλτι ρίχνουμε και το μπούκοβο, την πάπρικα, το επιπλέον σκόρδο και το επιπλέον αλάτι.
Στο μεταξύ έχουμε βράσει τα παντζάρια μας και τα έχουμε τρίψει.
Βάζουμε τα τριμμένα παντζάρια σε ένα τούλι και από πάνω ακουμπάμε ένα πιάτο. Ξεκινάμε και στραγγίζουμε τα παντζάρια από τον χυμό τους. Αφού τα στραγγίξουμε, βάζουμε τον χυμό παντζαριού μέσα στο μούλτι με τα υπόλοιπα υλικά.
Αφού προσθέσουμε και τον χυμό παντζαριού ξεκινάμε και χτυπάμε τα υλικά μας στο μούλτι μέχρι να γίνουν κρέμα. Όταν η κρέμα μας είναι έτοιμη μπορούμε αν θέλουμε να δοκιμάσουμε και να προσθέσουμε κάτι από τα μυρωδικά μας, σε περίπτωση που λείπουν από την γεύση.
Συνταγή για κανελόνια με κρέμα γάλακτος γεμιστά με τυριά & παριζάκι
Έπειτα βάζουμε το μείγμα σε φόρμες στρογγυλές για ντόνατ ή σε ένα ταψάκι μακρόστενο και τα πατάμε λίγο με τα χέρια μας. Τα καλύπτουμε καλά με διάφανη μεμβράνη και τα αφήνουμε για μία μέρα στο ψυγείο.
Αφού περάσει η μία μέρα τα αφαιρούμε από τις φόρμες. Το σπιτικό παριζάκι μας είναι έτοιμο και όταν θέλουμε να το απολαύσουμε απλά το βάζουμε σε κομματάκια στο τοστ ή στο σάντουιτς.
Tips για το σπιτικό παριζάκι κοτόπουλο
Αντί για 3 μικρά καρότα μπορούμε να βάλουμε 2 μεγάλα. Αντί για 3 μεγάλες σκελίδες σκόρδου μπορούμε να βάλουμε 5 μικρές. Μπορούμε να βάλουμε όποια μυρωδικά στο σπιτικό παριζάκι μας θέλουμε εμείς. Αν θέλετε να το φτιάξετε για παιδιά αποφύγετε το μπούκοβο.
Η συνταγή είναι της φίλης μας Κάλλιας Τσάγκου
Όλες οι λαχταριστές συνταγές μας με ένα κλικ εδώ
Επιμέλεια κειμένου συνταγής: daddy-cool.gr