Συνταγή για σπιτικό παραδοσιακό πελτέ ντομάτας με βελούδινη υφή. Με λίγα και απλά υλικά. Η συνταγή είναι του φίλου μας Γιώργου Ζώλη και την είδαμε στην δική του ομάδα Μαγειρικές Απολαύσεις
Δείτε ακόμα Κρασάτο Μοσχαράκι Κοκκινιστό με Κολοκυθάκια
Πολλές φορές χρησιμοποιούμε πελτέ ντομάτας στα φαγητά μας γιατί ο πελτές κάνει το φαγητό πιο κόκκινο και χαρίζει πιο πλούσια γεύση. Παρόλα αυτά, ο πελτές ντομάτας που κυκλοφορεί στην αγορά σίγουρα δεν είναι το ίδιο νόστιμος και το ίδιο ποιοτικός με τον σπιτικό. Γι’ αυτό και θα δούμε πως μπορούμε να φτιάξουμε πελτέ ντομάτας σπιτικό.
Δείτε παρακάτω την εκτέλεση για τον σπιτικό παραδοσιακό πελτέ ντομάτας:
Recipe ingredients for 10 kilos of tomatoes
10 kilos of pomontoria
2-3 spoons of salt (coarse)
40g of olive oil
Boil on low heat for half an hour
And bake at 130 degrees air until well set (2-3 hours)
For the packaging
5 jars
Olive oil
Sterilization of jars at 120 degrees for half an hour
Εκτέλεση για τον σπιτικό παραδοσιακό πελτέ ντομάτας
Αρχικά παίρνουμε τις ντομάτες και τις πλένουμε καλά. Αφαιρούμε το κοτσάνι τους και τις κόβουμε σε 4 μέρη. Βάζουμε τις ντομάτες σε μία κατσαρόλα και τις βράζουμε για 10 λεπτά. Μετά από 10 λεπτά βράσιμο προσθέτουμε το χοντρό αλάτι.
Επίσης προσθέτουμε το ελαιόλαδο και βράζουμε για άλλα 20-25 λεπτά. Μετά τα 20-25 λεπτά πολτοποιούμε τις ντομάτες εκτός φωτιάς και περνάμε τις πολτοποιημένες ντομάτες από κόσκινο για να φύγουν τα σπόρια και τυχόν φλούδες.
Βάζουμε στην συνέχεια την σάλτσα την οποία την έχουμε σουρώσει καλά από σπόρια και φλούδες στην κατσαρόλα και βράζουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να φύγει όλη η υγρασία της. Ανακατεύουμε κάθε 10 λεπτά σε πολύ χαμηλή φωτιά.
Δείτε ακόμα Σπιτικός πελτές ντομάτας – Βήμα βήμα
Αφού έχει φύγει η περισσότερη υγρασία της σάλτσας, την βάζουμε σε ένα ταψί και ψήνουμε στους 130 βαθμούς Κελσίου, στον αέρα, ανακατεύοντας που και που μέχρι να φύγει όλη η υγρασία της. Μόλις η σάλτσα είναι έτοιμη κατεβάζουμε την φωτιά στους 120 βαθμούς Κελσίου και βάζουμε μέσα στον φούρνο τα βάζα αποστειρώνοντάς τα για 20 λεπτά.
Μεταφέρουμε τον ζεστό πελτέ ντομάτας στα ζεστά βάζα, χτυπάμε λίγο, προσθέτουμε λίγο ελαιόλαδο και σφραγίζουμε τα βάζα με το καπάκι. Μόλις κρυώσουν τα βάζα δημιουργείται κενό αέρος και φυλάσσονται σε μέρος σκιερό.
Tips για τον παραδοσιακό πελτέ ντομάτας
Βγαίνει 10 κιλά περίπου πελτές.
Δείτε την συνταγή αναλυτικά στο παρακάτω βίντεο:
Δείτε όλες τις λαχταριστές συνταγές μας με ένα κλικ εδώ
Επιμέλεια κειμένου συνταγής: daddy-cool.gr