Συνταγή για αφράτα σταφιδόψωμα χωρίς γάλα, χωρίς βούτυρο και χωρίς αυγά. Νηστίσιμα σταφιδόψωμα για παιδιά με τροφικές αλλεργίες ή για περιόδους νηστείας. Είναι τα πιο αφράτα και νόστιμα σταφιδόψωμα για το σχολικό κολατσιό και όχι μόνο.
- αλεύρι για όλες τις χρήσεις 700 γραμμάρια
- νερό 250 ml ζεστό προς χλιαρό
- ηλιέλαιο 130 ml
- πορτοκαλι 130 γραμμάρια πολτοποιημένο
- ζαχαρη 200 γραμμάρια
- σταφίδες 100 γραμμάρια ξανθές
- ξερή μαγιά 2 1/2 φακελάκια των 8 γραμμαρίων
- αλατι 1/ 2 κουταλάκι του γλυκού
- μαχλέπι 1 κουταλάκι του γλυκού κοπανισμένο
- κανελά 1 κουταλάκι του γλυκού κοπανισμένη
Υλικά
- σουσαμι Κατά βούληση λευκό
Για το πασπάλισμα
- μελι 1 κουταλάκι του γλυκού
- Φυσικό χυμό πορτοκάλι Από 1/2 πορτοκάλι
Για το άλειμμα
Φουσκωτά αφράτα ατομικά σταφιδόψωμα
Τα σταφιδόψωμα είναι υπέροχα, γλυκά ψωμάκια που όμως πολλά παιδιά με τροφικές αλλεργίες αλλά και όσοι νηστεύουν δεν μπορούν να απολαύσουν. Όμως εμείς, βρήκαμε για εσάς μία νόστιμη συνταγή για σταφιδόψωμα σκέτος αφρός για το σχολικό κολατσιό και όχι μόνο.
Δείτε παρακάτω την εκτέλεση για τα σταφιδόψωμα χωρίς αυγά και χωρίς γάλα για παιδάκια με αλλεργίες:
Εκτέλεση
Βράζουμε 1 μέτριο πορτοκάλι, αφού το τρυπήσουμε περιμετρικά μέχρι να μαλακώσει καλά. Το αφήνουμε να κρυώσει και το πολτοποιούμε στο μούλτι. Σε δοχείο βάζουμε το ζεστό νερό(όχι καυτό),το ηλιέλαιο, τον πολτό πορτοκαλιού, τη ζάχαρη, τις σταφίδες, το αλάτι και τα ανακατεύουμε καλά.
Σε λεκάνη βάζουμε το αλεύρι (κοσκινισμένο),τις μαγιές, το μαχλέπι, την κανέλα και τα ανακατεύουμε να ενωθούν. Ανοίγουμε μια λακουβίτσα στη μέση και προσθέτουμε τα υλικά από το άλλο δοχείο. Ανακατεύουμε κυκλικά να ενωθούν και να απορροφηθεί όλο το αλεύρι.
Σκεπάζουμε το ζυμάρι και το αφήνουμε να ανέβει και να διπλασιαστεί.
Το κόβουμε σε 12 μπαλίτσες. Ανοίγουμε την κάθε μπαλίτσα σε κορδόνι και την τυλίγουμε κυκλικά σαν σαλιγκάρι. Τα τοποθετούμε στα ταψιά πάνω σε αντικολλητικό χαρτί.
Αφράτα σταφιδόψωμα για το σχολικό κολατσιό
Τα σκεπάζουμε να φουσκώσουν ξανά για όσο χρειαστεί και να διπλασιαστούν. Πριν τα ψήσουμε τα αλείφουμε με χυμό πορτοκαλιού που μέσα έχουμε διαλύσει μέλι και τα πασπαλίζουμε με άσπρο σουσάμι.
Τα ψήνουμε στους 180 βαθμούς στις αντιστάσεις για περίπου 15-20 λεπτά μέχρι να ροδίσουν. Τρία λεπτά πριν τα βγάλουμε από το φούρνο τα αλείφουμε ξανά με χυμό πορτοκαλιού με μέλι και τα ξαναβάζουμε στο φούρνο.
Tips
Όπως είναι με τη φλούδα θα βράσετε το πορτοκάλι και πριν το πολτοποιήσετε θα κόψετε το πάνω και το κάτω μέρος του και θα το πετάξετε. Το υπόλοιπο θα το αλέσετε και θα το βάλετε με τη φλούδα στο ψωμί. Βγαίνουν 12 σταφιδόψωμα.
Η συνταγή είναι της φίλης μας αννα καλλεργη
Δείτε όλες τις λαχταριστές συνταγές μας με ένα κλικ εδώ
Επιμέλεια κειμένου συνταγής: daddy-cool.gr
Ειδήσεις σήμερα
- Κύκλωμα προστασίας: Αυτός είναι ο πασίγνωστος γόης Έλληνας ηθοποιός
- Ανακαλείται μουστάρδα- Είναι ακατάλληλη και επικίνδυνη για την υγεία των καταναλωτών
- Η Γη της Ελιάς : Ο Στάθης εθίζεται άσχημα και τα χάνει όλα μαζί και την Ιουλία
- Άσπα Τσίνα: Πώς είναι σήμερα – Η συγκλονιστική αλλαγή στην εξωτερική της εμφάνιση
- Grand Hotel : Η Κυβέλη παραδέχεται ότι σκότωσε το Γαζή σε Πέτρο και Αλίκη