Συνταγή για τραγανά στριφτάρια από φύλλο σφολιάτας με φέτες μήλου και μαρμελάδα για να συνοδεύσουμε τον πρωινό μας καφέ ή για τις απογευματινές μας υπογλυκαιμίες, με λίγα και απλά υλικά.
- μηλα 3 μέτρια
- καστανή ζάχαρη 3 κουταλιές της σούπας
- βουτυρο 1 κουταλιά της σούπας καλό
- κανελά 1 κουταλάκι του γλυκού σε σκόνη
Υλικά
- φύλλο σφολιάτας 2 (τεμάχια)
- μαρμελάδα 6 κουταλιές της σούπας βερίκοκο
Για το φύλλο
- κρόκους αυγού 1
- Γάλα φρέσκο 1-2 κουταλιές της σούπας
Για το άλειμμα
Μακεδονίτικα στριφτάρια νηστίσιμα
Το πρωινό μας σύμφωνα με τους ειδικούς πρέπει να είναι πλούσιο. Αλλά και το απόγευμα, δεν είναι λίγοι οι άνθρωποι, που μπορεί όλη την μέρα να μην πεινάνε κι εκείνη τη στιγμή να θέλουν κάτι γλυκό. Σήμερα λοιπόν θα φτιάξουμε εύκολα στριφτάρια με φύλλο σφολιάτας, μαρμελάδα βερίκοκο και φρέσκα μήλα για το πρωινό ή το απογευματινό μας.
Δείτε παρακάτω την εκτέλεση για τα στριφτάρια με μήλο και μαρμελάδα:
Εκτέλεση
Καθαρίζουμε τα μήλα και τα τρίβουμε στον τρίφτη απ’ την χοντρή πλευρά. Τα βάζουμε σ’ ένα τηγανάκι μαζί με το βούτυρο και την καστανή ζάχαρη. Τα ανακατεύουμε όλα πολύ καλά και αφήνουμε να βράσουν μέχρι να εξατμιστούν όλα τα ζουμάκια.
Όταν είναι έτοιμο βάζουμε και την κανέλα και το αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει. Στην συνέχεια παίρνουμε το ένα φύλλο σφολιάτας το ανοίγουμε ελαφρώς μ’ ένα μικρό πλάστη απ’ όλες τις πλευρές και αλείφουμε το φύλλο με την μαρμελάδα να πάει παντού.
Αφού έχει κρυώσει το μίγμα μήλου, το σκορπίζουμε κι αυτό προσεκτικά πάνω απ’ την μαρμελάδα. Κόβουμε την σφολιάτα όπως είναι, ακριβώς στη μέση σε σχήμα σταυρού. Δημιουργήθηκαν 4 κομμάτια. Κόβουμε πάλι το κάθε κομμάτι στα δύο απ’ την μακριά πλευρά.
Στριφτάρια σοκολάτας της Γκόλφως
Έτσι έχουμε σύνολο 8 κομμάτια σφολιάτας με μαρμελάδα και μήλο.
Πιάνουμε το κάθε κομμάτι και το τυλίγουμε προσεκτικά απ’ την μακριά πλευρά του σε ρολάκι. Προσεκτικά όπως είναι τυλιγμένο, το χαράζουμε στην μέση (αφήνουμε 3 εκατοστά περίπου, δηλαδή όχι μέχρι την άκρη του) και το στρίβουμε σε πλεξούδα.
Χτυπάμε ένα κρόκο αυγού με λίγο γάλα και περνάμε από πάνω την πλεξούδα μας. Μ’ αυτό τον τρόπο τυλίγουμε και τα 8 στριφτάρια. Τα τοποθετούμε σε λαμαρίνα με αντικολλητικό χαρτί, ανάβουμε τον φούρνο αρχικά στους 200 βαθμούς Κελσίου, στις αντιστάσεις.
Μόλις μπει η λαμαρίνα μέσα στον φούρνο κατεβάζουμε στους 180 βαθμούς και ψήνουμε για 30 με 35 λεπτά περίπου. Ανάλογα τον φούρνο μας, να πάρουν ένα ωραίο χρώμα! Με τον ίδιο τρόπο συνεχίζουμε και το άλλο φύλλο σφολιάτας.
Tips
Η μαρμελάδα είναι προαιρετική. Δύο φύλλα σφολιάτας μας βγάζουν 16 στριφτά.
Η συνταγή είναι της φίλης μας Λένα Χριστοπούλου
Δείτε όλες τις λαχταριστές συνταγές μας με ένα κλικ εδώ
Επιμέλεια κειμένου συνταγής: daddy-cool.gr
Ειδήσεις σήμερα
- Η Γη της Ελιάς : Αποχωρεί πασίγνωστος πρωταγωνιστής από τη σειρά και μόλις το ανακοίνωσε
- Λεκέδες από σκουριά στα πλακάκια: Καθαρίστε ακόμη και παλιούς λεκέδες με αυτούς τους τρόπους
- Ζώδια : Ερωτικές Προβλέψεις Εβδομάδας από 13/1/2025 ως 19/01/2025 για όλα τα ζώδια
- Δίκη Πάτρα : Ο Μάνος Δασκαλάκης έκανε μήνυση στην ιατροδικαστή Δημακοπούλου για ψευδή κατάθεση
- Στέλιος Κρητικός :Καθηλώνει με το πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζει- Το θετικό τεστ για καρκίνο