Στριφτή τυρόπιτα από την Τζένη Τσανακτσίδου, τραγανή και πεντανόστιμη!
- αυγα 1
- Γάλα φρέσκο 2 ποτήρια
- αλατι 1 κ.γ
- αλευρι 4 ποτήρια για πίτες
Υλικά
- φέτα Αρκετή τριμμένη
Για την γέμιση
Έχετε όρεξη για μία στριφτή, τραγανή τυρόπιτα με απολαυστική γέμιση φέτας; Εμείς σίγουρα έχουμε γι’ αυτό αποφασίσαμε να φτιάξουμε μία σπιτική στριφτή τυρόπιτα με χειροποίητο φύλλο. Είναι ιδανική αυτή η τυρόπιτα για κολατσιό στο σχολείο, για κολατσιό στη δουλειά, για πρωινό ή και για ορεκτικό ή μπουφέ.
Σίγουρα οι στριφτές πίτες είναι από τις αγαπημένες επιλογές των περισσότερων αλλά το θέμα είναι ότι τις περισσότερες φορές τις αγοράζουμε κατεψυγμένες. Για ποιον λόγο να ξοδεύουμε λεφτά σε πίτες άγνωστης προέλευσης όταν μπορούμε να την φτιάξουμε μόνοι μας; Διαβάστε παρακάτω την εκτέλεση:
Η συνταγή είναι της φίλης μας Tzeni Tsanaktsidou
Εκτέλεση
Παίρνουμε μία λεκάνη και βάζουμε μέσα το αυγό, το γάλα και το αλάτι και ανακατεύουμε τα υλικά μας με ένα σύρμα. Ρίχνουμε επίσης 3 ποτήρι αλεύρι για πίτες και ανακατεύουμε με μία ξύλινη κουτάλα. Συνεχίζουμε ρίχνοντας ακόμη 1 ποτήρι αλεύρι σιγά σιγά και ζυμώνουμε.
Συνεχίζουμε ρίχνοντας σιγά σιγά λίγο ακόμη αλεύρι για να έχουμε μία αφράτη ζύμη. Αλευρώνουμε τον πάγκο μας και βάζουμε την ζύμη πάνω. Την κόβουμε σε 10 ίσα κομμάτια. Αυτά τα κομμάτια τα πλάθουμε σε μπαλίτσες. Σκεπάζουμε τις μπαλίτσες για 20 λεπτά.
Στην συνέχεια ανοίγουμε όλες τις μπαλίτσες σε μικρά φυλλαράκια. Λαδώνουμε πολύ καλά μία πιατέλα και αρχίζουμε βάζοντας το πρώτο φύλλο στην πιατέλα, το λαδώνουμε όλο καλά και συνεχίζουμε βάζοντας πάνω του το δεύτερο φύλλο.
Δείτε ακόμα Τυρόπιτα εύκολη με Αλλιώτικη τεχνική (βίντεο)
Το λαδώνουμε καλά και συνεχίζουμε όλη την διαδικασία βάζοντας δηλαδή το ένα πάνω στο άλλο. Τα σκεπάζουμε για 20 λεπτά. Στην συνέχεια παίρνουμε το ένα φύλλο, το βάζουμε στον πάγκο και με το χέρι το ανοίγουμε τραβώντας το από τις άκρες, ανοίγει πιο εύκολα.
Βάζουμε στην άκρη τριμμένη φέτα και ξεκινάμε να ρολάρουμε. Το στριφογυρίζουμε και το τοποθετούμε σε καλά λαδωμένο ταψί. Η ίδια διαδικασία με όλα τα φυλλαράκια. Στο τέλος έχουμε ζεστάνει το βούτυρο, το ελαιόλαδο και το σπορέλαιο και αφού έχει κρυώσει το ρίχνουμε με ένα κουτάλι πάνω από την πίτα.
Ψήνουμε την πίτα στους 200 βαθμούς Κελσίου, σε προθερμασμένο φούρνο, στις αντιστάσεις, στη μεσαία σχάρα για 50 λεπτά. Όταν την βγάλουμε την ραντίζουμε με νερό και την σκεπάζουμε με πετσέτα κουζίνας.
Tips για Στριφτή τυρόπιτα από την Τζένη Τσανακτσίδου
Τα ποτήρια ισοδυναμούν σε 250 ml.
Την είδαμε στην αγαπημένη μας ομάδα ΑΓΑΠΑΜΕ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ!!!!! ΑΓΑΠΑΜΕ ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ!!!!!!
Επιμέλεια κειμένου συνταγής: daddy-cool.gr