Close

Συνταγή για αφράτα Pretzel με κανέλα και ζάχαρη

Συνταγή για αφράτα Pretzel με κανέλα και ζάχαρη

Pretzel ακούτε και pretzel δε βρίσκετε; Ε σας έχουμε μια πολύ ωραία συνταγή για να φτιάξετε μόνοι σας τα δικά σας σπιτικά και αφράτα pretzel.

Για τα Pretzel θα χρειαστείτε

1 1/2 κούπες ‏ζεστό νερό
3 κ.σ. ‏ζάχαρη
1 κ.σ. (1 φακελάκι και κάτι παραπάνω) ‏ξερή μαγιά
4 1/2 κούπες ‏αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 κ.γ. ‏αλάτι
3 κ.σ. ‏κανέλα
1/4 κούπες ‏ελαιόλαδο
10 κούπες ‏νερό
2/3 της κούπας ‏σόδα

Δείτε ακόμη: Φτιάξτε τα δικά σας βατραχάκια με μπισκότα oreo

Για το πασπάλισμα θα χρειαστείτε

2 κ.σ. ‏ζάχαρη
2 κ.σ. ‏κανέλα

Εκτέλεση

Στον κάδο του μίξερ διαλύετε στο ζεστό νερό τη ζάχαρη και τη μαγιά. Ανακατεύετε κι αφήνω 5′ να αρχίσει να γίνεται αφρός. Κοσκινίζετε στον κάδο το αλεύρι, το αλάτι, την κανέλα και το λάδι.
Τοποθετείτε στο μίξερ τον γάντζο και ξεκινάτε το ζύμωμα για 6′, μέχρι να σχηματιστεί μια μαλακή ζύμη που δε θα κολλά στα τοιχώματα του κάδου. Λαδώνετε ελαφρώς ένα μεγάλο μπολ ή τον κάδο του μίξερ, καθαρό, και μεταφέρετε το ζυμάρι εκεί. Καλύπτετε με μεμβράνη κι αφήνω να διπλασιάσει τον όγκο του για 1 ώρα.

Δείτε ακόμη: Λουκουμάδες γεμιστοί με κρεμά μήλου και σος καραμέλας

Στη λαμαρίνα του φούρνου στρώνετε λαδόχαρτο. Σε μια κατσαρόλα ρίχνετε το νερό και τη μαγειρική σόδα κι αφήνω να βράσει. Βγάζετε τη ζύμη από τον κάδο και τη χωρίζετε σε 8 κομμάτια.

Φτιάχνετε μπαστουνάκια μεσαίου πάχους και τα ρολάρετε. Τα διπλώνετε, ξεκινώντας από το σχήμα του πέταλου ή του «U» και κατόπιν σταυρώνοντάς τα, ώστε να τους δώσετε το παραδοσιακό σχήμα των πρέτσελ. Με προσοχή βουτάτε ένα-ένα τα πρέτσελ μέσα στην κατσαρόλα με τη σόδα και τα αφήνετε για 30», να ρουφήξουν. Τα βγάζω με μια τρυπητή κουτάλα και τα αφήνετε σε λαδόχαρτο ή πιατέλα να στραγγίξουν.

Για το πασπάλισμα

Σε ένα μπολάκι ή πιατάκι αναμειγνύετε την κανέλα με τη ζάχαρη.
Αραδιάζετε τα πρέτσελ στη λαμαρίνα που έχετε προετοιμάσει.
Τα αλείφετε με λίγο λάδι και τα πασπαλίζετε με το μείγμα κανέλας-ζάχαρης.
Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 220° ή στο max για 13′-16′, μέχρι να σκουρύνει η επιφάνεια των πρέτσελ και να είναι έτοιμη να σκάσει.
Τα αφήνετε να κρυώσουν πριν τα σερβίρετε.

 

Πηγή: pastrychef.gr