Μια αγαπημένη συνταγή για αρτοκλασία! Φτιάξτε τον δικό σας σπιτικό και αφράτο άρτο. Γλυκός και μυρωδάτος άρτος από τα χεράκια σας. Ιδανικός για την νηστεία. Δείτε την συνταγή:
- αλεύρι για όλες τις χρήσεις 2 -2,5 κιλά
- ελαιολαδο 1 ποτήρι (μισό μισό με σπορέλαιο)
- πορτοκαλι 1 ελαφρώς βρασμένο και πολτοποιημένο
- ζαχαρη 2 -2,5 φλυτζάνια
- αλατι μια πρέζα
- μαχλέπι 1 κουταλάκι
- Κακουλέ 1
- γλυκάνισος 1 κουταλιά
- μαγιά 70- 100 γρ
- μαστιχα Λίγη Χίου τριμμένη
Υλικά
Άρτος Εκτέλεση:
Με το ένα φλιτζάνι νερό, την ζάχαρη, το αλεύρι και την μαγιά, ενεργοποιεί το μείγμα και το αφήνω να φουσκώσει μέχρι να αφρίσει. Σε μια κατσαρόλα, βάζω τα υπόλοιπα υγρά και στερεά υλικά να ζεσταθούν καλά έτσι ώστε να λιώσει η ζάχαρη. Προσοχή: δεν τα βράζουμε, γιατί σιροπιάζουν και δεν το θέλουμε αυτό.
Δείτε ακόμα 10 νηστίσιμες συνταγές χωρίς λάδι
Σε μια λεκάνη βάζω το υπόλοιπο αλεύρι, ρίχνω το ζεστό μείγμα υγρόν και ζυμώνω ελαφρώς. Αξίζει να σημειωθεί ότι θέλει περισσότερο δίπλωμα, παρά ζύμωμα. Στη συνέχεια προσθέτουμε το μείγμα της ενεργοποιημένης μαγιάς. Ξαναζυμώνουμε για λίγο και το χωρίζουμε σε πέντε ίσα μέρη. Κρατάμε λίγο ζυμάρι για το στόλισμα και τους σταυρούς.
Το βάζουμε σε ταψάκια 18 εκατοστών και τα αφήνουμε σε ζεστό μέρος μέχρι να φουσκώσουν. Ψήνουμε για 25 με 30 λεπτά, στους 190 βαθμούς Κελσίου στις αντιστάσεις. Προς το τέλος του ψησίματος, σκεπάζουμε με λαδόκολλα τους άρτους μας, για να μην μαυρίσουν.
Δείτε ακόμα Πολίτικη Φανουρόπιτα με 9 υλικά, καρύδι και σταφίδες
Αφού έχουμε κοσκινίσει το αλεύρι, το κρατάμε για λίγο στην άκρη και προσθέτουμε στη συνέχεια, σιγά σιγά τα υγρά μας. Η ζύμη πρέπει να είναι μαλακή και μπορεί να χρειαστεί λιγότερο ή περισσότερο υγρό, ανάλογα με το φλιτζάνι που θα χρησιμοποιήσουμε.
Καλό θα ήταν να προτιμήσουμε φλιτζάνι του τσαγιού, τα οποία δεν είναι πολύ μεγάλα. Για να μην μπερδευτούμε αξίζει να θυμόμαστε ότι όλα τα υγρά είναι 6 κούπες (λάδι, νερό, πολτός πορτοκαλιού) . Με την ίδια ζύμη, μπορουμε να κάνουμε νηστίσιμα τσουρεκάκια ή κουλούρες.
Δείτε ακόμα Εύκολο κέικ πορτοκαλιού με ταχίνι χωρίς αυγά και γαλακτοκομικά!
Καλή επιτυχία!
Tip 1: Αντί για μισό ελαιόλαδο και μισό σπορέλαιο, μπορουμε να χρησιμοποιήσουμε μόνο σπορέλαιο.
Τip 2: Τον γλυκάνισο τον βράζουμε με ένα φλιτζάνι νερό και στη συνέχεια το στραγγίζουμε καλά για να το προσθέσουμε στη ζύμη.
Την συνταγή την βρήκαμε από την φίλη μας El Sial
στην αγαπημένη μας ομάδα ΟΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΤΗΣ ΓΚΟΛΦΩΣ
Ειδήσεις σήμερα
- Άγιος Έρωτας : Ο Παύλος καταστρέφει τον Κυριάκο
- Μαρινάδα για Χριστουγεννιάτικη γαλοπούλα ή κοτόπουλο
- Η Γη της Ελιάς : Δύσκολο το μέλλον της Ασπασίας με τον Δημοσθένη
- Grand Hotel : Ο Ρήγας αποπειράται να την σκοτώσει-Βγαίνουν στην φόρα τα μυστικά του
- Εύκολα και Festive Χτενίσματα για Μπούκλες σε Μεσαία Μαλλιά για τις Γιορτές