Αυτή η συνταγή μπορούμε να πούμε ότι έχει δύο σε ένα! Φτιάχνουμε ντόνατς δαχτυλίδια με επικάλυψη από γλάσο κανέλας, και με την περίσσεια ζύμη κάνουμε λαχταριστούς λουκουμάδες με ζάχαρη!
- ξερή μαγιά 4 1/2 κγ
- νερό 1/3 κούπας χλιαρό
- γάλα 1 1/2 κούπα
- ζαχαρη 1/2 κούπα
- αλατι 1 κγ
- αυγα 2
- βουτυρο 1/3 κούπας (75γρ) σε θερμοκρασία δωματίου
- αλεύρι για όλες τις χρήσεις 5 κούπες
- ηλιέλαιο για το τηγάνισμα
Υλικά
- βουτυρο 1/2 κούπα λιωμένο
- ζάχαρη άχνη 2 κούπες
- εκχυλισμα βανίλιας 3 κγ
- γάλα 5-7 κσ
Για το γλάσο
Εύκολη συνταγή για donuts με γλάσο που θα λατρέψουν μικροί και μεγάλοι! Γίνονται ακριβώς σαν τα έτοιμα ντόνατς και αν θέλουμε φτιάχνουμε και αφράτους λουκουμάδες τύπου donut με ζάχαρη!
Εκτέλεση:
Στο κάδο του μίξερ αναμιγνύεται το χλιαρό νερό με τη μαγιά και αφήνεται 5 λεπτά να ενεργοποιηθεί.
Στο μεταξύ ζεστάνετε το γάλα στο μικροκυμάτων και αφήνετε στην άκρη.
Προσθέτετε στη μαγιά τη ζάχαρη, το αλάτι, τα αυγά, το βούτυρο, το γάλα (χλιαρό) και 2 κούπες από το αλεύρι.
Χτυπάτε για 2 λεπτά με το γάντζο για ζύμες, σε μέτρια ταχύτητα και μετά πρόσθετε το υπόλοιπο αλεύρι. Μόλις είναι η ζύμη έτοιμη την μεταφέρετε σε λαδωμένο μπολ και την αφήνετε σε ζεστό μέρος να φουσκώσει για περίπου 1-2 ώρες, ανάλογα πόσο ζεστό είναι το μέρος που την έχουμε.
Μόλις είναι έτοιμη την τοποθετούμε σε αλευρωμένο πάγκο την ανοίγουμε και κόβουμε τα ντόνατς. Τα αφήνουμε για 10 λεπτά να φουσκώσουν.
Ζεσταίνουμε λάδι και μόλις είναι έτοιμο τηγανίζουμε τα ντόνατς, όχι πολλά μαζί για να μην πέφτει η θερμοκρασία του λαδιού. Τα βγάζουμε σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίξουν το λάδι.
Ετοιμάζουμε το γλάσο: λιώνουμε το βούτυρο στα μικροκύματα, προσθέτουμε την άχνη και την βανίλια και ανακατεύουμε καλά. Ρίχνουμε λίγο λίγο το γάλα μέχρι να αποκτήσουμε την σύσταση που θέλουμε.
Βουτάμε κάθε ντόνατ από τη μια πλευρά και τα βάζουμε σε σχάρα.
Τα ζυμαράκια από τις τρύπες που άνοιξα στα ντόνατς τα τηγάνισα και τα πέρασα από τη ζάχαρη.
Καλή επιτυχία!!
Συνταγή/Εκτέλεση/Φωτογραφία από την Elena Psillia