Συνταγή για κισίρ – Ένα συνοδευτικό τουρκικής προέλευσης που θα σας συναρπάσει.
- πλιγούρι 300 γραμμάρια ψιλό αλεσμένο
- ντοματα Μια
- νερό 250 γραμμάρια καυτό
- πελτές ντομάτας 2 κ.γ.
- πάπρικα 1 κ.σ. γλυκιά
- κρεμμυδι 1 ξερό
- μαιντανος 1/2 ματσάκι ψιλοκομμένο
- δυοσμος 2 κ.σ.
- λεμονι Χυμό από 2
- πιπέρι Μία πρέζα φρεσκοτριμμένο
- κύμινο Μία πρέζα φρεσκοτριμμένο
- αλατι Κατά βούληση ανθός
- ελαιολαδο 3 κ.σ. extra παρθένο
- ντοματίνια 10
Υλικά
Αν θέλετε να έρθετε σε επαφή με την κουζίνα του εξωτερικού τότε σίγουρα μπορείτε να δοκιμάσετε το παραδοσιακό συνοδευτικό της τουρκικής κουζίνας που ονομάζεται κισίρ.
Το κισίρ έχει ως βασικό συστατικό το πλιγούρι και είναι πολύ νόστιμο και υγιεινό. Μπορεί επίσης να σας αρέσει και τα Τσιγαριαστά κολοκυθάκια με κρεμμυδάκι, μέλι και σουσάμι ιδανικά για συνοδευτικό. Αξίζει να το δοκιμάσετε γιατί είναι οικονομικό και νόστιμο. Δείτε παρακάτω την εκτέλεση:
Δείτε ακόμα Δροσερή σαλάτα με πλιγούρι
Το κισίρ είναι ένα παραδοσιακό συνοδευτικό πιάτο στην τουρκική κουζίνα, τα κυριότερα συστατικά του είναι ψιλό αλεσμένο πλιγούρι, μαϊντανός ντοματοπελτές, κρεμμύδι, και ντομάτα. Τρώγεται κρύο σαν σαλάτα και συνοδευτικός μεζές. Μοιάζει με το ταμπουλε. Συνοδεύει κρέατα ψητά αλλά και μόνο του τρώγεται ευχάριστα ιδίως τις ζεστές μέρες.
Εκτέλεση
Σε ένα πολύ λεπτό σουρωτήρι ή αλλιώς σίτα προσθέτουμε το πλιγούρι το οποίο θα το βάλουμε κάτω από την βρύση, να τρέχει τρεχούμενο νερό, για να ξεπλυθεί πολύ καλά το πλιγούρι. Το τοποθετούμε σε ένα μεγάλο σκεύος όπως ένα μεγάλο ταψί.
Στα δύο φλιτζανάκια καυτού νερού προσθέτουμε τον πελτέ ντομάτα και την γλυκιά πάπρικα. Ανακατεύουμε το μείγμα μας πολύ καλά και το προσθέτουμε στο ταψί με το πλιγούρι. Σκεπάζουμε το ταψί με μία μεμβράνη και το αφήνουμε για περίπου 20 με 25 λεπτά μέχρι να φουσκώσει πολύ καλά το πλιγούρι.
Όση ώρα περιμένουμε να φουσκώσει το πλιγούρι, ψιλοκόβουμε το ξερό κρεμμύδι, τον μαϊντανό και τον δυόσμο. Τα ντοματίνια τα κόβουμε στην μέση. Όταν το πλιγούρι φουσκώσει προσθέτουμε το κύμινο, τον ανθό αλατιού, το πιπέρι και το ελαιόλαδο.
Δείτε ακόμα Σαλάτα με πλιγούρι και πιπεριά Φλωρίνης
Προσθέτουμε επίσης το κρεμμύδι, τον μαϊντανό και τον δυόσμο και ανακατεύουμε πολύ καλά μέχρι να απελευθερωθούν τα αρώματα και οι γεύσεις των υλικών μας. Προσθέτουμε το μείγμα μας σε μία φόρμα, αναποδογυρίζουμε την φόρμα σε ένα πιάτο και το σερβίρουμε με φέτες λεμονιού. Γαρνίρουμε το συνοδευτικό μας με επιπλέον ντοματίνια.
Tips για το κισίρ
Μπορούμε να προσθέσουμε στο μείγμα και φύλλα μαρουλιού και να τυλίξετε το μείγμα όπως τυλίγετε τα ντολμαδάκια. Το καταναλώνετε κρύο όπως είναι.
Η συνταγή είναι του φίλου μας Στέλιος Δουχάνης chef
Επιμέλεια κειμένου συνταγής: daddy-cool.gr
Ειδήσεις σήμερα
- Καιρός – Τσατραφύλλιας : Η «κακοκαιρία- Νυφίτσα» χτυπά την χώρα μας
- Κώστας Λεφάκης : Πανσέληνος Νοεμβρίου – Πως θα επηρεάσει όλα τα ζώδια
- Μελομακάρονα με αλισίβα
- Grand Hotel : Η Αλίκη ανακαλύπτει πως ο γιατρός είχε βγάλει 1 μερα πριν το θάνατο του πατερα της το πιστοποιητικο θανάτου
- Άγιος Έρωτας : Πετάνε την Χριστίνα σε ένα ερημικό χωράφι κακοποιημένη