Close
Συνταγή για κόλλυβα εορτών ή μνημοσύνων _

Συνταγή για κόλλυβα εορτών ή μνημόσυνων και  όλα τα μυστικά τους. Στην Ελλάδα φτιάχνουμε πολύ συχνά κόλλυβα κατά τη διάρκεια του χρόνου. Φτιάχνουμε κόλλυβα είτε για να τιμήσουμε την ψυχούλα των αγαπημένων μας ανθρώπων που δεν βρίσκονται πια στην ζωή.

Τα κόλλυβα, είναι μία υπερτροφή, που οι Έλληνες την φτιάχνουν συχνά για να τιμήσουμε την ψυχή των ανθρώπων που έχασαν .

Μπορεί να σας ενδιαφέρει να μάθετε τα Κρητικά φωτοκόλλυβα για τα Θεοφάνια 

Μπορεί τα κόλλυβα εορτών ή μνημοσύνων να μην είναι πάντα συνυφασμένα με ένα ευχάριστο γεγονός, αφού σε πολλές περιπτώσεις χαρακτηρίζουν το πένθος μίας οικογένειας, όμως το να προσφέρεις κόλλυβα στους ανθρώπους, χωρίς χρήματα, σήμαινε στην Ελλάδα ανέκαθεν, ότι ήταν ένας τρόπος, να χορτάσει και η ψυχή του αγαπημένου σου ανθρώπου.

Δείτε παρακάτω Μοναστηριακά κόλλυβα για το ψυχοσάββατο

Επειδή λοιπόν τα κόλλυβα έχουν μεγάλη συναισθηματική, θρησκευτική αλλά και πολιτισμική αξία σε αυτή την χώρα, είναι καλό να γνωρίζουμε να φτιάχνουμε τα δικά μας σπιτικά κόλλυβα.

Στο σημερινό άρθρο δε θα μοιραστούμε μαζί σας απλά μία συνταγή. Θα μοιραστούμε μαζί σας όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για να πετύχετε την πιο νόστιμη συνταγή  κόλλυβα εορτών ή μνημοσύνων . Διαβάστε παρακάτω: 

Προεργασία για τα κόλλυβα

Το σιτάρι μας πρέπει να είναι αποφλοιωμένο. Περνάμε το σουσάμι από το μούλτι. Χοντροκόβουμε τα καρύδια, καβουρδίζουμε και χοντροκόβουμε τα αμύγδαλα, καβουρδίζουμε και χοντροκόβουμε τα φουντούκια, τρίβουμε το στραγάλι από σιτάκι πολύ καλά.

Εκτέλεση για τον βρασμό

Καθαρίζουμε και πλένουμε πολύ καλά το σιτάρι. Το βάζουμε σε μία κατσαρόλα και προσθέτουμε νερό ίσα να σκεπάσει το σιτάρι. Μόλις αρχίσει ο βρασμός συνεχίζουμε για 5 λεπτά. Στην συνέχεια το στραγγίζουμε και το ξεπλένουμε με κρύο νερό.

Βάζουμε και πάλι την κατσαρόλα και προσθέτουμε αρκετό νερό, όσο νερό χωράει η κατσαρόλα μας. Καλό θα ήταν λοιπόν να είναι μεγάλη η κατσαρόλα που θα χρησιμοποιήσουμε. Μόλις αρχίσει ο βρασμός, λέμε είτε μυστικά είτε χαμηλόφωνα το “Πιστεύω”.

Κλείνουμε την φωτιά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα με το καπάκι και τοποθετούμε σε ένα μέρος όπου με μία κουβέρτα θα σκεπάσουμε καλά όλο το σκεύος. Εκεί θα το αφήνουμε για 2 με 3 ώρες ανακατεύοντας 3-4 φορές σε αυτό το χρονικό διάστημα, μέχρι να δούμε να ανοίγει ο φλοιός και σιγά σιγά να φουσκώσει το σιτάρι.

Θέλουμε να μαλακώσει όσο το δυνατόν περισσότερο, γιατί όταν μπούνε τα υπόλοιπα υλικά θα σφίξει κι άλλο. Όταν αυτό λοιπόν φουσκώσει αρκετά, το στραγγίζουμε, το ξεπλένουμε και το απλώνουμε σε καθαρό πανί για να στεγνώσει.

Αν θέλουμε μπορούμε να αφήσουμε πολύ λίγη υγρασία γιατί δίνει πιο γευστικό αποτέλεσμα. Στην συνέχεια ρίχνουμε τις ποσότητες των υπόλοιπων υλικών που θέλουμε και φτιάχνουμε το μείγμα όπως ο καθένας επιθυμεί.

Αφού φτιάξουμε το μείγμα μας, το απλώνουμε στο σκεύος μας. Πατάμε καλά το μείγμα μας σε αντικολλητικό χαρτί για να του δώσουμε σχήμα στην επιφάνειά του.

Έτσι δεν θα νοτίσει η ζάχαρη. Πατάμε καλά με αντικολλητικό χαρτί και στην συνέχεια ρίχνουμε την κρυσταλλική ζάχαρη με ένα σιτάκι ώστε να πέφτει σαν χιόνι, και ομοιόμορφα σε όλη την επιφάνεια. Αν θέλουμε να φανεί πιο λευκή η επιφάνεια πασπαλίζουμε πάλι με ψιλό σιτάκι και λίγη ζάχαρη άχνη απ’ την κρυσταλλική.

Για τον στολισμό χρησιμοποιούμε χρωματιστή ζάχαρη, κουφέτα, χρυσόκουφέτα, σταφίδες, κανέλα, ξηρούς καρπούς ή ό,τι άλλο μας αρέσει.

Συμβουλές

Αντί για σταγόνες σοκολάτας μπορούμε να βάλουμε τρούφα σοκολάτας. Βάζουμε μπισκότα πτι μπερ αντί για φρυγανιά γιατί απορροφούν την υγρασία και προσθέτουν επιπλέον γεύση σε αντίθεση με την φρυγανιά. Σε περιόδους νηστείας μπορούμε να βάλουμε νηστίσιμα μπισκότα.

Αντί για ξύσμα πορτοκαλιού μπορούμε να βάλουμε ξύσμα λεμονιού ή ξύσμα περγαμόντου. Το ξύσμα μπορούμε να το φυλάσσουμε στην κατάψυξη και να το χρησιμοποιούμε όποτε το χρειαζόμαστε.

Μπορούμε να αφαιρέσουμε υλικά από την συνταγή, όμως το σουσάμι, τα καρύδια, τα φουντούκια, τα αμύγδαλα και τα μπισκότα είναι βασικά υλικά και θέλει αρκετή ποσότητα. Για να μην νοτίσει η ζάχαρη στον στολισμό, μπορούμε να ρίξουμε επιπλέον σουσάμι. Το σουσάμι περιέχει πολλά έλαια, οπότε κάνει μία μόνωση μεταξύ του σιταριού και της ζάχαρη.

Χρησιμοποιούμε κρυσταλλική ζάχαρη για την επιφάνεια γιατί η κρυσταλλική δεν κάνει ρωγμές κατά τον στολισμό ή αν μεταφέρουμε τα κόλλυβα σε άλλο σκεύος.

Για να φτιάξουμε χρωματιστή ζάχαρη αγοράζουμε χρώματα ζαχαροπλαστικής στα χρώματα της αρεσκείας μας. Μπορούμε να συνδυάσουμε δύο χρώματα μαζί για να έχουμε το χρώμα που θέλουμε. Παραδείγματος χάρη το κόκκινο και το κίτρινο βγάζουν το πορτοκαλί.

Ρίχνουμε λίγες σταγόνες πάνω σε κρυσταλλική ζάχαρη και με γάντι στο χέρι τρίβουμε απαλά την ζάχαρη μέχρι να βαφτεί. Απλώνουμε σε αντικολλητικό χαρτί, σε ταψί, και είτε αφήνουμε να στεγνώσει φυσικά στο περιβάλλον είτε το τοποθετούμε στον φούρνο, στους 50-60 βαθμούς Κελσίου, για να στεγνώσει εκεί.

Όταν στεγνώσει θα είναι σκληρό. Σπάμε με τα χέρια και περνάμε από μούλτι, όχι όμως δυνατά και για πολύ ώρα γιατί θα αλλάξει χρώμα. Όσο πιο λίγο το χτυπάμε, τόσο κρατάμε το αρχικό χρώμα. περνάμε από σιτάκι ψιλό κι έτσι κρατάμε μία ψιλή χρωματιστή ζάχαρη, Αποθηκεύουμε σε βαζάκι να κλείνει καλά και κρατάνε πολύ μεγάλο διάστημα, σε ζεστό, σκοτεινό μέρος, χωρίς υγρασία.

Υπάρχουν πολύ ωραία σχέδια σε διάφορα καταστήματα με χρώματα, ή ζωγραφικής και μπορούμε να τα χρησιμοποιούμε ως στένσιλ όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες.

Συνταγή _για κόλλυβα_εορτών _ή μνημοσύνων_ Συνταγή _για κόλλυβα_εορτών _ή μνημοσύνων_ κόλλυβα_με_όλα_τα_μυστικά_τους_ Συνταγή_ κόλλυβα_με_όλα_τα_μυστικά_τους_ Συνταγή_ συνταγή_για_κόλλυβα_ συνταγή_για_κόλλυβα_ συνταγή_για_κόλλυβα_ συνταγή_για_κόλλυβα_ συνταγή_για_κόλλυβα_ συνταγή_για_κόλλυβα_με_όλα_τα_μυστικά_τους_ συνταγή_για_κόλλυβα_με_όλα_τα_μυστικά_τους_ συνταγή_για_κόλλυβα_ συνταγή_για_κόλλυβα_με_όλα_τα_μυστικά_τους_

Η συνταγή είναι του φίλου μας Thanos Ntrosxos

και την είδαμε στην αγαπημένη μας ομάδα ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ

Επιμέλεια κειμένου συνταγής: daddy-cool.gr