Συνταγή για ναβαρέν με μοσχαράκι, αρακά, καρότο, τυριά και κόκκινη σάλτσα ντομάτας. Ένα σουφλέ κρεατικών και λαχανικών που λιώνει στο στόμα.
- αρακας 500 γραμμάρια
- καρότο 3 μέτρια κομμένα σε ροδέλες
- πατατες 15 baby κομμένες στην μέση
- μαιντανος 1 κουταλιά της σούπας ψιλοκομμένος
- Μοσχάρι 1 κιλό κομμένο σε μικρά κομμάτια
- πελτές ντομάτας 1 κουταλιά της σούπας
- σάλτσα ντομάτας 3 κουταλιές της σούπας
- σκορδο 2 σκελίδες ψιλοκομμένο
- αλατι Κατά βούληση
- πιπέρι Κατά βούληση
- κανελά 1 ξύλο
- μπαχάρι 3-4 κόκκους
- δάφνη 1 φύλλο
- γραβιέρα 500 γραμμάρια τριμμένη
Υλικά
Το ναβαρέν (Navarin) είναι ένα γαλλικό ραγού με αρνάκι και ανοιξιάτικα λαχανικά, γι’ αυτό λέγεται και πριντανιέρ (printanier) που θα πει ανοιξιάτικο.
Υπάρχουν θεωρίες ότι πήρε το όνομά του από τη ναυμαχία του Ναβαρίνου, που έγινε τον Οκτώβρη του 1827 και με τη συμβολή ναυτικών δυνάμεων από τη Γαλλία, Ρωσία και Βρετανία ηττήθηκε ο τουρκικός στόλος.
Δείτε ακόμα Φιλέτο Μοσχαράκι κοκκινιστό με πατάτες τηγανιτές
Όμως, για άλλους, το όνομά του το παίρνει από τα λαχανικά (ρίζες) ρέβες (τέρνιπ), που λέγονται navet στα γαλλικά και που συνήθως μπαίνουν στο φαγητό. Όμως από τότε υπάρχουν κι άλλες παραλλαγές και σήμερα θα δοκιμάσουν ναβαρέν με μοσχαράκι για κάθε μπουφέ και γιορτινό τραπέζι.
Δείτε παρακάτω την εκτέλεση για το ναβαρέν:
Εκτέλεση για το ναβαρέν
Σε μία κατσαρόλα βάζουμε το κρέας και το σοτάρουμε μέχρι να πάρει λίγο χρώμα. Στην συνέχεια προσθέτουμε το ψιλοκομμένο σκόρδο, τον πελτέ ντομάτας, την φρέσκια ντομάτα, το αλάτι, το πιπέρι, το ξύλο κανένας, το μπαχάρι, τα φύλλα δάφνης και νερό μέχρι να σκεπάσει το κρέας μας. Το μαγειρεύουμε όπως μαγειρεύουμε το κοκκινιστό.
Δείτε ακόμα Φαγητό για την Κυριακή: Μοσχαράκι λεμονάτο λουκούμι
Στην συνέχεια σε ένα βαθύ τηγάνι προσθέτουμε λίγο ελαιόλαδο και σοτάρουμε τον αρακά και τα καρότα μαζί με τον ψιλοκομμένο μαϊντανό. Παίρνουμε τις πατάτες baby και τις ψήνουμε σε ένα ταψί με λαδόκολλα. Παίρνουμε το πυρέξ ή ένα ταψί του φούρνου και ρίχνουμε το μείγμα του αρακά.
Από πάνω στρώνουμε τις πατάτες baby, από πάνω το κοκκινιστό κρέας και στην συνέχεια ζωμό από το κρέας που μαγειρέψαμε. Δεν θέλουμε να έχει πολλά υγρά, ίσα ίσα ίσα για την γεύση. Περιχύνουμε το φαγητό μας με γραβιέρα τριμμένη και μαγειρεύουμε στους 180 βαθμούς Κελσίου, μέχρι να λιώσει το τυρί και να μελώσει το φαγητό.
Tips για να το ναβαρέν
Το φαγητό δεν θέλει πολύ ψήσιμο γιατί το κρέας είναι ήδη βρασμένο. Μπορούμε να τηγανίσουμε τις πατάτες αντί να τις ψήσουμε. Μπορούμε να προσθέσουμε την γραβιέρα κομμένη σε κύβους. Ο αρακάς μπορεί να είναι είτε κατεψυγμένος είτε φρέσκος. Η σάλτσα ντομάτας μπορεί να είναι είτε του εμπορίου είτε φρέσκια.
Η συνταγή είναι της φίλης μας Dina Barbatsouli
και την είδαμε στην αγαπημένη μας ομάδα Μαγειρικές Απολαύσεις
Δείτε όλες τις λαχταριστές συνταγές μας με ένα κλικ εδώ
Επιμέλεια κειμένου συνταγής: daddy-cool.gr