Το τσουρέκι ως σημαντικό στοιχείο της ελληνικής παράδοσης, συνδέεται με τοπικά ήθη και έθιμα και αποκτά μια μοναδική σημασία για όλους τους Έλληνες ιδίως την περίοδο του Πάσχα. Συγκεκριμένα, το τσουρέκι συμβολίζει την ανάσταση του Χριστού, καθώς το αλεύρι ζωντανεύει και μεταμορφώνεται σε ψωμί, ενώ το ζύμωμα σε σχήμα πλεξούδας συμβολίζει την απομάκρυνση των κακών πνευμάτων.
- πορτοκαλι 1/2 λίτρο φρεσκοστυμμένος χυμός
- πορτοκαλι ξύσμα από 2
- ζαχαρη 2 φλ. τσαγιού
- ηλιέλαιο 1 φλ. τσαγιού
- μαστιχα 1/2 κουτ. γλυκού σκόνη
- μαχλέπι 3 κουτ. γλυκού
- βανίλια 1
- αλατι 1 πρέζα
- αλεύρι για τσουρέκια περίπου 1.250 γραμ.
Υλικά
- ξερή μαγιά 5 κουτ. γλυκού
- ζαχαρη 1 κουτ. σούπας
- νερό 1 φλ. τσαγιού χλιαρό
- αλευρι 4 κουτ. σούπας
Για το προζύμι
Στις μέρες μας το τσουρέκι καταναλώνεται όλο το χρόνο, ενώ οι διάφορες εκδοχές στις οποίες είναι διαθέσιμο –σκέτο ή με διάφορες γεμίσεις- το «μεταμορφώνουν» στην απόλαυση που μπορείς να γευτείς σε κάθε στιγμή της ημέρας! Ας δούμε όμως μια νηστίσιμη συνταγή του του Πάτερ Αθανάσιου από το Άγιο Όρος.
Εκτέλεση:
Πρώτη μας δουλειά το στύψιμο των πορτοκαλιών για να πάρουμε χυμό, ο οποίος δεν πρέπει να είναι παγωμένος, αλλά σε θερμοκρασία δωματίου. -Σε δοχείο με καπάκι διαλύουμε τη μαγιά στο χλιαρό νερό. Προσθέτουμε τη ζάχαρη και το αλεύρι και ανακατεύουμε καλά να γίνει χυλός. Σκεπάζουμε το δοχείο και περιμέ-νουμε για 30΄ να φουσκώσει το προζύμι.
-Βάζουμε σε λεκάνη τον φρεσκοστυμμένο χυμό πορτοκαλιού και την ζάχαρη και ανα-κατεύουμε καλά να διαλυθεί. -Ρίχνουμε στη συνέχεια το προζύμι και ανακατεύουμε καλά. Έπειτα όλα τα υπόλοιπα υλικά για τη ζύμη, εκτός από το αλεύρι και ανακατεύουμε. -Προσθέτουμε κατόπιν λίγο-λίγο το αλεύρι και ζυμώνουμε ώσπου η ζύμη μας να μη κολλάει στα χέρια.
-Βάζουμε τη ζύμη σε δοχείο με καπάκι. Σκεπάζουμε και αφήνουμε να διπλασιαστεί σε όγκο, περίπου 1 ½ ώρα (εγώ βάζω το δοχείο με την ζύμη στο φούρνο μικροκυμάτων και κλείνω την πόρτα του, εννοείται χωρίς να τον βάλω σε λειτουργία).
-Έπειτα πλάθουμε τα τσουρέκια σε σχήμα που μας αρέσει και τα βάζουμε σε ταψιά με λαδόκολλα.
-Τα αφήνουμε στα ταψιά να φουσκώσουν τουλάχιστον για 30΄ και τα ψήνουμε σε προ-θερμασμένο φούρνο τους 160ο C για 30΄ ανάλογα με τον φούρνο.
Από την σελίδα Αγαπημενες Συνταγες Της Αργυρως Πορπατονελη
Ειδήσεις σήμερα
- Φως στο Τούνελ – Αμαλιάδα :Το ηχητικό ντοκουμέντο με την Μουρτζουκου στα όρια της τρέλας που σόκαρε όλη την Ελλάδα
- Κώστας Λεφάκης: Εβδομαδιαίες προβλέψεις από 04/11/2024 ως 10/11/2024 για όλα τα ζώδια
- Νεύτωνας : Η ανατριχιαστική προφητεία του 1704 για το τέλος του κόσμου
- Καταγγελία για ιερέα : Ντυνόταν με γυναικεία ρούχα και έβγαινε έξω
- Ο Τιμωρός επόμενα επεισόδια : 14, 15