Συνταγή για παιδιά :Χορτοπιτάκια με αλεύρι ολικής άλεσης & σπόρους chia
- αλεύρι ολικής άλεσης 4 κούπες & επιπλέον για το πασπάλισμα των φύλλων
- νερό 1 & ½ κούπα σε θερμοκρασία δωματίου
- αλατι ½ κ.γλ.
- ελαιολαδο 1 σφηνάκι & επιπλέον για το πασπάλισμα
- ξύδι 2 κ.σ.
- σουσαμι για πασπάλισμα
- σπόροι chia 1 κ.σ.
Υλικά
- χόρτα 500 γρ σε πολύ μικρά κομμάτια μεγέθους περίπου 2 εκ.
- μαιντανος ½ ματσάκι
- άνηθος ½ ματσάκι
- κρεμμυδι 3 φρέσκα
- δυοσμος 2 κλωναράκια
- ρίγανη φρέσκια κατά προτίμηση
- αλατι 2 κ.σ. χοντρό
- λεμονι Ξύσμα από 1
- πιπέρι κατά προτίμηση
- μοσχοκάρυδο κατά προτίμηση
- σπόροι chia 1 κ.σ. με τη μορφή «ζελέ»
Για την γέμιση
Οδηγίες
• Βάζουμε τους σπόρους chia στο νερό για περίπου 1 ώρα μέχρι να αποκτήσουν την υφή «ζελέ».
Για το φύλλο
• Σε ένα μπολ προσθέτουμε το αλεύρι, το νερό, το ξύδι, το αλάτι και ζυμώνουμε όσο καλύτερα μπορούμε ώστε να καταφέρουμε μια ελαστική ζύμη. Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο νερό ακόμα ή λίγο αλεύρι.
• Τοποθετούμε τη ζύμη σε μεμβράνη και τη βάζουμε στο ψυγείο να ξεκουραστεί για μία ώρα περίπου.
Για τη γέμιση
• Πλένουμε, στεγνώνουμε και κόβουμε τα χόρτα σε πολύ μικρά κομμάτια μεγέθους περίπου 2 εκ.
• Ψιλοκόβουμε τα κρεμμυδάκια, τον άνηθο, τον μαϊντανό, τη ρίγανη και τον δυόσμο.
• Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε λίγα λίγα τα χόρτα, ρίχνουμε το χοντρό αλάτι και τα στύβουμε με τα χέρια μας. Ο όγκος σχεδόν θα υποδιπλασιαστεί.
• Μόλις τελειώσουμε με όλα τα χόρτα τα μεταφέρουμε σε ένα σουρωτήρι και αφήνουμε να στραγγίσουν.
• Μόλις έχουν στραγγίσει προσθέτουμε το πιπέρι, το ξύσμα, το μοσχοκάρυδο και μια κ.σ. σπόρους chia με τη μορφή «ζελέ».
• Ελέγχουμε το αλατοπίπερο και αφήνουμε στην άκρη. Λογικά δε θα χρειαστεί άλλο αλάτι.
• Τα ανακατεύουμε όσο πιο καλά μπορούμε ώστε να καταφέρουμε ένα ομοιογενές μίγμα.
• Βγάζουμε το ζυμάρι από το ψυγείο και με την βοήθεια ενός πλάστη ανοίγουμε μακρόστενα φύλλα διάστασης 50×10 εκ. περίπου.
• Το πασπαλίζουμε με ελαιόλαδο και ρίχνουμε γέμιση κατά μήκος και στη μέση.
• Το κλείνουμε κατά μήκος με τα χέρια μας δημιουργώντας ένα γεμιστό «μακαρόνι».
• Το τοποθετούμε σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα δημιουργώντας έναν κοχλία.
• Με τη βοήθεια ενός πινέλου αλείφουμε τα πιτάκια με το «ζελέ» από τους σπόρους chia.
• Τοποθετούμε τα πιτάκια στο φούρνο όσο πιο ψηλά γίνεται (για να την ξεροψήσει ο αέρας από κάτω) και τα ψήνουμε στους 180º C στον αέρα για 40 λεπτά περίπου ώρα μέχρι να αποκτήσουν ένα χρυσαφί χρώμα.