Συνταγή για παραδοσιακά σπιτικά παξιμάδια από την Μάνη! Παραδοσιακά παξιμάδια από την Μάνη για να τα απολαύσετε σαν σαλάτα ντάκο, με τυρί φέτα ή όπως άλλο επιθυμείτε! Μια πολύ νόστιμη συνταγή που στην Μάνη την γνωρίζουν καλά και ήρθε και η δική μας ώρα να την μάθουμε.
Γιατί να δίνεις χρήματα στα supermarkets για να αγοράσεις παξιμάδια, όταν μπορείς να φτιάξεις τα δικά σου σπιτικά παξιμάδια για σένα και την οικογένειά σου. Ειδικά όταν αυτά τα παξιμάδια είναι Μανιάτικα, η γεύση είναι άλλο πράγμα. Δείτε την εκτέλεση της συνταγής παρακάτω:
Εκτέλεση
Στο μπολ του μίξερ αναμειγνύουμε το αλεύρι με το ελαιόλαδο και το σουσάμι ώστε να γίνει η ζύμη μας θριφτή. Την διαδικασία την κάνουμε από το βράδυ. Το επόμενο πρωί ή το βράδυ, αφού έχουμε αναπιάσει το προζύμι μας, το προσθέτουμε στο μπολ με το αλεύρι και συμπληρώνουμε το αλάτι, το μέλι και το νερό.
Δείτε ακόμα Σπιτικά παξιμάδια ολικής με τυριά και μυρωδικά στο φούρνο-Double baked cheese crackers
Ζυμώνουμε με το γάντζο για 10 λεπτά ώστε να γίνει μια ζύμη μαλακή και εύπλαστη. Αφήνουμε να ξεκουραστεί σκεπασμένη για δύο ώρες. Χωρίζουμε την ζύμη μας στα δύο και το κάθε κομμάτι σε τέσσερα κομμάτια. Σύνολο θέλουμε να έχουμε 8 κομμάτια.
Πλάθουμε τα κομμάτια μας μπαλάκια και τα αφήνουμε να ξεκουραστούν για 20 λεπτά, σκεπασμένα με μία πετσέτα. Τα πλάθουμε σε μπαστούνια και τα βάζουμε σε ταψιά ανά τέσσερα, στρωμένα με αντικολλητικό χαρτί. Αφήνουμε να φουσκώσουν περίπου 30-40 λεπτά. Τα χαράζουμε με ένα μαχαίρι από την ανάποδη πλευρά μέχρι κάτω χωρίς να τα χωρίσουμε.
Αφήνουμε πάλι να φουσκώσουν. Θέλουμε σχεδόν να διπλασιαστούν. Όταν είναι έτοιμα, τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στο αερόθερμο, στους 180 βαθμούς Κελσίου για 30-35 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν. Αφήνουμε να κρυώσουν. Αφού κρυώσουν τα κόβουμε εκεί που τα είχαμε χαράξει και τα ξανά βάζουμε στα ψαριά με την σειρά.
Θα ψηθούν και πάλι στους 130 βαθμούς Κελσίου αυτή τη φορά, μέχρι να ροδίσουν και να γίνουν σαν φρυγανιές. Ίσως χρειαστεί να τα γυρίσουμε και από την άλλη πλευρά. Αφήνουμε τα παξιμάδια στο ζεστό φούρνο μέχρι το επόμενο πρωί.
Tips
Το σουσάμι το καβουρδίζουμε, 5 λεπτά σε τηγανάκι ενώ ανακατεύουμε διαρκώς. Το προζύμι μπορούμε να το αναπιάσουμε το βράδυ στις 12 οπότε στις 7-8 το πρωί είναι έτοιμο. Το επόμενο πρωί πρέπει να τα δοκιμάσουμε γιατί αν δεν τρίβουν, πρέπει να τα ξανά βάλουμε πάλι στο φούρνο ώστε να φρυγανίσουν.
Μπορούμε να τα βάλουμε και δεύτερη φορά στον ζεστό φούρνο, όταν έχουμε ψήσει κάποιο φαγητό, πίτα ή γλυκό. Τον Χειμώνα που έχει υγρασία, μπορεί να χρειαστεί να τα βάλετε στον φούρνο δύο ή τρεις φορές για να γίνουν αφράτα και τραγανά.
Την συνταγή την βρήκαμε από την φίλη μας Anna Lampropouloy στην αγαπημένη μας ομάδα ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ
Η συνταγή είναι της φίλης μας Ευαγγελίας Σκαρμούτσου.
Επιμέλεια κειμένου συνταγής: daddy-cool.gr
Ειδήσεις σήμερα
- Ανακαλείται κατεψυγμένη πίτσα μετά από εντοπισμό επικίνδυνου μικροβίου
- Μερομήνια 2024 – 2025 : Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά με χιόνια και πολικό ψύχος
- Φως στο Τούνελ : Μελάνιαζε και τέζα- Η κυνική μαρτυρία της Μουρτζούκου – Τα ψέματα και οι αντιφάσεις
- Η Γη της Ελιάς : O Ιπποκράτης έδιωξε τα αδέρφια Βαρώτσου από τη Μάνη
- Οδηγός γενικής καθαριότητας για να αστράψει το σπίτι σου πριν στολίσεις για τα Χριστούγεννα