Συνταγή για πάστα ταψιού με σιρόπι, λαχταριστή κρέμα και γλάσο σοκολάτας. Φτιάχνουμε πεντανόστιμη πάστα ταψιού, που γίνεται και ατομικές πάστες. Ιδανικό γλυκό για κέρασμα, για γιορτές αλλά και για τις λιγούρες όλης της οικογένειας!
- αυγα 8 σε θερμοκρασία δωματιου
- ζαχαρη 24 κουταλιες κοφτες
- νερό 2 κσ χλιαρό
- αλεύρι για όλες τις χρήσεις 16 κουταλιες
- κακαο 8 κουταλιες
- μπέικιν πάουντερ 1 φακελακι
Υλικά
- μόρφατ 2
- ζαχαρούχο γάλα 1 καραμελωμένο
- βανίλια 1
Κρέμα
- κουβερτουρα 200γρ σοκολάτα σε μικρά κομμάτια
- γάλα εβαπορέ 150γρ
- μελι 1κσ
Γλάσο
Κρέμα
Χτυπάμε το μόρφατ να γίνει σαντιγί. Προσθέτουμε το καραμελωμένο ζαχαρούχο και τη βανίλια χτυπάμε καλά και αφήνουμε στο ψυγείο να κρυώσει.
Σιρόπι
Προσθέτουμε όλα τα υλικά σε μία κατσαρόλα και βράζουμε 2- 4 λεπτά.
Γλάσο
Σκεπάζουμε με μεμβράνη την κουβερτούρα με το γάλα και βάζουμε στα μικροκύματα μέχρι να λιώσει. Στο τέλος ρίχνουμε το μέλι ανακατεύουμε καλά αφήνουμε να κρυώσει και το βάζουμε πάνω στο γλυκό.
*Βγήκαν 18 κομμάτια.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Χτυπάμε πολύ καλά τα αυγά με τη ζάχαρη στο μίξερ να αφρατέψει καλά. Βάζουμε το νερό και προσθέτουμε το κοσκινισμένο αλεύρι το κακάο και το μπέκιν και ανακατεύουμε με μία σπάτουλα ελαφρά. Ψήνουμε στους 180 βαθμούς σε λαδόκολλα μέχρι να ξεκολλήσει από τα τοιχώματα περίπου 30 λεπτά. Όταν κρυώσει κόβουμε στη μέση και το σιροπιάζουμε.
Στρώνουμε την γέμιση ανάμεσα στο σιροπιασμένο παντεσπάνι όπως το βλέπετε στις φωτογραφίες . Από πάνω ρίχνουμε το γλάσο και στολίζουμε όπως μας αρέσει !!
Όλα να είναι κρύα όταν στήσουμε το γλυκό μας και πριν να βάλουμε το γλάσο αφήνουμε ώρες στο ψυγείο. Μετά βάζουμε το χλιαρό γλάσο.
Το κάνουμε στο μεγάλο ταψί του φούρνου και κόβουμε στα δύο .
Όταν κόβετε μετά από κάθε κομμάτι θα πλένετε το μαχαίρι για να βγουν όμορφα.
Εκτέλεση από κ. ‘Αννα Αννούλα Οι Χρυσοχέρες-ηδες η συνταγή είναι η κλασσική πάστα Ταψιού της Σοφής Τσιώπου με κάποιες παραλλαγες που έκανε η Theodosia Halvatzh