Συνταγή για παστές σαρδέλες. Ιδανικό συνοδευτικό για τα όσπρια ή και σαν μεζές με ουζάκι ή τσιπουράκι.
Από τις πρώτες κιόλας μέρες του Σεπτέμβρη οι θερμοκρασίες έχουν κατέβει αισθητά και σίγουρα τα περισσότερα νοικοκυριά έχουν ξεκινήσει ήδη να φτιάχνουν όσπρια όπως φασολάδα ή φακές. Το τραβάει ο καιρός. Οι φασολάδα και οι φακές συνοδεύονται τέλεια με ελιές και παστές σαρδέλες.
Σήμερα λοιπόν θα δούμε πως μπορούμε να φτιάξουμε σπιτικές παστές σαρδέλες. Θα χρειαστούμε μόνο δύο υλικά και θα τις φτιάξουμε παραδοσιακά, όπως οι κάτοικοι της πανέμορφη Λήμνου. Είναι πεντανόστιμες και καλύτερες και από αγοραστές.
Δείτε παρακάτω την εκτέλεση για τις παστές σαρδέλες
Εκτέλεση
Αρχικά δεν βγάζουμε τα κεφάλια, τα εντόσθια και τα λέπια από τις σαρδέλες γιατί θα φύγουν αργότερα με το αλάτι που θα έχουν. Απλώς τις πλένουμε λίγο. Σε έναν τενεκέ ή σε ένα πήλινο ή σε ένα τάπερ μ καπάκι βάζουμε στον πάτο μία στρώση χοντρό αλάτι.
Μετά στρώνουμε μία σειρά σαρδέλες και στην συνέχεια άλλη μία στρώση χοντρό αλάτι. Από πάνω βάζουμε κι άλλη μία στρώση σαρδέλες, με την αντίθετη φορά μέχρι να τελειώσουν όλες οι σαρδέλες και τελειώνουμε από πάνω με χοντρό αλάτι.
Αφήνουμε τις σαρδέλες εκτός ψυγείου τον Χειμώνα ενώ το Καλοκαίρι εντός ψυγείου. Οι σαρδέλες με το αλάτι κατεβάζουν νερά οπότε θα πρέπει κάθε μέρα για μία εβδομάδα να αδειάζουμε τα ζουμιά τους. Μετά από 7 μέρες βγάζουμε με το χέρι μας το αλάτι από τις σαρδέλες.
Δείτε ακόμα Σαρδέλα γεμιστή με μυρωδικά
Σε ένα άλλο τάπερ ακολουθούμε την ίδια διαδικασία που κάναμε στην αρχή δηλαδή αλάτι στον πάτο από πάνω σαρδέλες, από πάνω αλάτι, στην συνέχεια σαρδέλες κλπ.
Σκεπάζουμε με το καπάκι. Αυτή τη φορά οι σαρδέλες θα πρέπει να έχουν στεγνώσει. Σε δύο με τρεις εβδομάδες θα είναι έτοιμες προς κατανάλωση και θα βγάζουμε όσες θέλουμε κάθε φορά.
Tips για τις παστές σαρδέλες
Μπορείτε να βάλετε παραπάνω ή και λιγότερες σαρδέλες.
Η συνταγή είναι της φίλης μας Ελενη Σιδηροπουλου
και την είδαμε στην αγαπημένη μας ομάδα ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ
Επιμέλεια κειμένου συνταγής: daddy-cool.gr
Ειδήσεις σήμερα
- Grand Hotel : Ο Ιορδάνης ρίχνει μορφίνη στη σούπα του προσωπικού και τους δηλητηριάζει όλους
- Ανθή Βούλγαρη :Το άρθρο για τον Κούγια και η σύλληψη της μέσα στα γραφεία της εφημερίδας
- Σία Λιαροπούλου : Πως είναι σήμερα η βασίλισσα της cult τηλεόρασης (φωτογραφία) – Επέστρεψε στα social media και παραμένει εντυπωσιακή
- Κέλλυ Κελεκίδου : Στο νοσοκομείο η τραγουδίστρια
- Αλατοζύμη με κορν φλάουρ για Χριστουγεννιάτικα στολίδια