To Perde pilavi είναι μια Τουρκική συνταγή για πιλάφι με κοτόπουλο,φιδέ, αμύγδαλα και κουκουνάρι,σκεπασμένο με λεπτή ζύμη σαν πίτα.
- κοτόπουλο 450 γρ μπούτια φιλέτο
- κρεμμυδι 1 ψιλοκομμένο
- ελαιολαδο λίγο
- αλατι Κατά βούληση
- πιπέρι Κατά βούληση
- μπαχάρι 3-4 σπόρους
- πιπέρι μισό κ. γλ. σπόρους μαύρο
Υλικά
- αυγα 1
- Γιαούρτι στραγγιστό μισό κεσεδάκι αγελαδινό
- νερό 50 μλ
- αραβοσιτέλαιο 50 μλ
- αλατι 1 κ.γλ
- μπέικιν πάουντερ 1 κ.γλ
- ζαχαρη μια πρέζα
- αλευρι όσο πάρει για να μην κολλάει η ζύμη.
Για την ζύμη
Αν και συνήθως παρασκευάζεται με κοτόπουλο, είναι δυνατό να το μαγειρέψετε με αρνί. Όπως ανέφερα, αυτό που κάνει το Perde pilavı “Perde” είναι η κουρτίνα του, δηλαδή η επικάλυψη ζύμης. Άλλα χαρακτηριστικά είναι τα λευκά αμύγδαλα στη ζύμη και οι σταφίδες και τα κουκουνάρια στο πιλάφι.
Η γεύση του είναι πολύ γεμάτη και περιέχει κοτόπουλο, ρύζι, κουκουνάρια, αμύγδαλα, πολλά μπαχαρικά όπως και όλα τα ανατολίτικα φαγητά και ένα τραγανό και εύκολο φύλλο. Είναι ένα πολύ πρωτότυπο φαγητό που μπορείτε να το φτιάξετε στο Κυριακάτικο τραπέζι αλλά και όποια άλλη μέρα της εβδομάδας θέλετε.
Δείτε ακόμα Παραδοσιακή πρασόπιτα Γιαννιώτικη
Και όταν με το καλό ανοίξουν τα σπίτια μας και λήξει η καραντίνα, θα μπορέσουμε να το φτιάξουμε και σε κάποιο επίσημο τραπέζι. Διαβάστε παρακάτω την εκτέλεση της συνταγής:
Εκτέλεση για Perde pilavi
Στην αρχή βράζουμε σε αρκετό νερό το κοτόπουλο. Το ξαφρίζουμε και βάζουμε το κρεμμύδι ψιλοκομμένο, το ελαιόλαδο, το αλάτι, το πιπέρι, τους σπόρους μπαχαριού, το μαύρο πιπέρι και αφήνουμε να κρυώσει το μείγμα μας. Ανοίγουμε τα κρέατα σε κομμάτια, τα στραγγίζουμε από το ζουμί και το κρατάμε στην άκρη.
Εκτέλεση για την ζύμη
Βάζουμε σε ένα μπολ το αυγό, το γιαούρτι, το νερό, το αραβοσιτέλαιο, το αλάτι, το μπέικιν πάουντερ, την ζάχαρη και το αλεύρι. Ζυμώνουμε και προσθέτουμε αλεύρι μέχρι να πάρουμε μία ζύμη που να μην κολλάει στα χέρια.
Εκτέλεση για την γέμιση για Perde pilavi
Σοτάρουμε στο ελαιόλαδο και στο βούτυρο, τα αμύγδαλα και τα κουκουνάρια. Αφού σοταριστούν τα βάζουμε στην άκρη και ξεκινάμε να σοτάρουμε μία φωλιά σπασμένο φιδέ.
Βγάζουμε τον φιδέ και βάζουμε το ρύζι, μαζί με το αλάτι, το πιπέρι, την κανέλα, την ζάχαρη, τον χυμό λεμονιού, 4 ποτήρια από το ζουμί, τις μαύρες σταφίδες και αφήνουμε να βράσει 2-3 λεπτά. Πριν το σβήσουμε προσθέτουμε τον φιδέ και το αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.
Στην συνέχεια προσθέτουμε το κρέας, τα αμύγδαλα και τα κουκουνάρια και ανακατεύουμε. Παίρνουμε ένα ταψί 22 εκ. και βάζουμε στον πάτο του αρκετό βούτυρο βιτάμ. Στολίζουμε με αμύγδαλα τον πάτο, χωρίζουμε την ζύμη 1/4, το αφήνουμε στην άκρη, ανοίγουμε τα 3/4 σε φύλλο λίγο πιο λεπτό από μισό πόνο, να εξέχει από το ταψί.
Βάζουμε με προσοχή μέσα στο ταψί για να μην χαλάσουμε τον στολισμό και πιέζουμε απαλά τον πάτο. Βάζουμε την γέμιση, την πιέζουμε απαλά, σκεπάζουμε με το μικρό φύλλο, κόβουμε την ζύμη που περισσεύει, κάνουμε κόθρο, αλείφουμε με βιτάμ, ψήνουμε σε ζεστό φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου για 35-40 λεπτά.
Αφήνουμε να κρυώσει και αναποδογυρίζουμε στην πιατέλα.
Η συνταγή είναι της φίλης μας Πετρινα Μπαρδανη
και την είδαμε στην αγαπημένη μας ομάδα ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ
Επιμέλεια κειμένου συνταγής: daddy-cool.gr