Συνταγή για σπιτικό πολύσπορο ψωμί του τοστ, σκέτος αφρός χωρίς πρόσθετα και συντηρητικά που το καθιστά ιδανικό για παιδιά από τον Παναγιώτη Παπαδάκη.
- αλεύρι ολικής άλεσης 500 γραμμάρια (3μιση κούπες)
- νερό 300 ml (1 κούπα και 1/4) χλιαρό
- ξερή μαγιά 9 γραμμάρια (1 κουταλιά της σούπας)
- σφένδαμος 1 κουταλιά της σούπας σιρόπι
- ελαιολαδο 2 κουταλιές της σούπας
- αλατι 1 κουταλάκι του γλυκού
- λιναρόσπορο 1 κουταλιά της σούπας
- κολοκυθόσπορο 1 κουταλιά της σούπας
Υλικά
Ψωμί από κόκκινες φακές
Ένα τοστάκι είναι το πιο εύκολο γεύμα για μικρούς και μεγάλους. Χορταστικό, γρήγορο και πεντανόστιμο που μπορείτε να το εμπλουτίσετε με ό,τι υλικά αγαπάτε. Αν θέλετε λοιπόν να απολαύσετε το πιο νόστιμο και αφράτο τοστ, τότε σίγουρα πρέπει να δοκιμάσετε αυτό το σπιτικό ψωμί του τοστ, πολύσπορο από τον Παναγιώτη Παπαδάκη.
Δείτε παρακάτω την εκτέλεση για το πολύσπορο ψωμί ολικής άλεσης για τοστ:
INGREDIENTS
500 g bio rye wholemeal flour (3,5 cups)
300 g lukewarm water (1 cup and 1/4)
9 g dry yeast
1 tbsp bio maple syrup
2 tbsp bio extra virgin olive oil
1 tsp salt
1 tbsp bio brown flaxseeds
1 tbsp bio pumpkin seeds
———————-
20×11 cm
GERMAN
ZUTATEN
500 g Bio-Roggenvollkornmehl (3,5 Tassen)
300 g lauwarmes Wasser (1 Tasse und 1/4)
9 g Trockenhefe
1 EL Bio-Ahornsirup
2 EL Bio-Olivenöl extra vergine
1 TL Salz
1 EL braune Bio-Leinsamen
1 EL Bio-Kürbiskerne
———————-
20×11 cm
5′ Χρόνος Εκτέλεσης
1-2 ώρες Χρόνος Αναμονής
50′-55′ Χρόνος Ψησίματος
1 Ψωμί
Εκτέλεση
Σε ένα μπολ ρίχνουμε το χλιαρό νερό, την μαγιά, το σιρόπι σφενδάμου, την μισή ποσότητα από το αλεύρι και ανακατεύουμε πολύ καλά με ένα σύρμα. Κάνουμε στόφα τον φούρνο τον ανοίγουμε στις αντιστάσεις στους 100 c για 1 λεπτό ,τον κλείνουμε και έπειτα βάζουμε μέσα το μείγμα ψωμιού μέχρι να διπλασιαστεί σε μέγεθος.
Ρίχνουμε μέσα στο μείγμα το ελαιόλαδο, το αλάτι ,το υπόλοιπο αλεύρι και ανακατεύουμε πολύ καλά μέχρι να έχουμε μια εύπλαστη ζύμη. Σκεπάζουμε με μια μεμβράνη κάνουμε ξανά τον φούρνο στόφα με την ίδια διαδικασία και αφήνουμε την ζύμη να ξεκουραστεί μέχρι να διπλασιαστεί σε μέγεθος.
Ανοίγουμε την ζύμη με έναν πλάστη και πασπαλίζουμε λιναρόσπορο και κολοκυθόσπορο πάνω σε όλη την επιφάνεια. Πατάμε ελαφρώς με τα χέρια μας να κολλήσει καλά και έπειτα κλείνουμε την ζύμη και από τις δυο πλευρές.
Ψωμί ζυμωτό για κατάψυξη
Ρολάρουμε την ζύμη και την πλάθουμε ελαφρώς λαδώνοντας τα χέρια μας.
Την βάζουμε σε μια λαδωμένη φόρμα 20χ11 εκατοστών σκεπασμένη με μεμβράνη και την αφήνουμε μέχρι να διπλασιαστεί σε μέγεθος. Αφαιρούμε την μεμβράνη και την αφήνουμε για ακόμη 10 λεπτά να ξεκουραστεί.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στις αντιστάσεις για 50-55 λεπτά στους 180 βαθμούς Κελσίου. Το αφήνουμε να κρυώσει για 20 λεπτά και έπειτα ξεφορμάρουμε. Το ψωμί είναι έτοιμο να το απολαύσετε!! Το πιο νόστιμο και αφράτο πολύσπορο ψωμί ολικής άλεσης!! Καλή σας επιτυχία!!
Δείτε το βίντεο εδώ:
Δείτε όλες τις λαχταριστές συνταγές μας με ένα κλικ εδώ
Επιμέλεια κειμένου συνταγής: daddy-cool.gr
Ειδήσεις σήμερα
- Κλειστά Σχολεία μέχρι και τα Χριστούγεννα – Η ανακοίνωση των εκπαιδευτικών
- Design Your Christmas Tree με DIY Στολίδια με τις Φωτογραφίες των Παιδιών
- Αστυνομικός της Βουλής : Μέλος σε σκοτεινή αίρεση ο 45χρονος
- Κώστας Δίγκας : Ο Πρωταγωνιστής της “Λάμψης” με τις φανατικές θαυμάστριες σήμερα στα 68 του παραμένει γοητευτικός
- Βήμα βήμα πως να φτιάξετε αλμυρό Χριστουγεννιάτικο σπιτάκι