Ψωμί χωρίς ζύμωμα από τη Σόφη Τσιώπου. Μία πολύ εύκολη συνταγή για αφράτο ψωμί με τραγανή κόρα.
Δεν έχω λόγια γι’αυτό το ψωμι. Τόσο εύκολο και γρήγορο χωρίς ζύμωμα,πάθαμε πλάκα απλά όλοι!
Ανακατεύεις όλα τα υλικά σε ένα μεγάλο μπολ με καπάκι,το ξεχνάς στο ψυγείο όλη νύχτα και το πρωί το”πετάς”σε μια γάστρα να ψηθεί!
Ούτε λόγος για…ζύμωμα!
”Να προσθέσω ακόμη ότι το ψωμάκι γίνεται και σε μακρόστενη φόρμα για κεικ και σε ταψάκια,αρκεί να τα ”κάψουμε”πρώτα στο φούρνο όπως τη γάστρα και να τα σκεπάσουμε με αλουμινόχαρτο!
Ψωμί χωρίς ζύμωμα από τη Σόφη Τσιώπου
ΥΛΙΚΑ
1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Μπορεί να γίνει συνδυασμός αλεύρων (χωριάτικο με άσπρο…χωριάτικο-άσπρο-ολικής κλπ)
2 φακελάκια μαγια ξερή (ΕΓΩ ΕΒΑΛΑ ΚΑΙ ΠΡΟΖΥΜΙ ΚΑΙ ΑΦΑΙΡΕΣΑ 1 ΜΑΓΙΑ) Δες εδώ πως να φτιάξεις προζύμι
1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
2 κουταλάκια του γλυκού αλάτι
4-5 κουταλιές της σούπας λαδάκι
700 γρ νερο.χλιαρό
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
-Σε ενα μπολ ανακατεύω όλα τα υλικά μέχρι να έχω ένα πολύ κολλώδες ζυμάρι.Σκεπάζω το μπολ και το βάζω στο ψυγείο 12 ώρες τουλάχιστον.
Εγώ το κάνω από το προηγούμενο βράδυ.
Την επόμενη μέρα ανάβω τον φούρνο στους 250 βαθμούς και βάζω μέσα να κάψει μια γάστρα με το καπάκι της.
Μέχρι να κάψει ο φούρνος παίρνω το ζυμάρι μου και το τοποθετώ σε μια επιφάνεια που έχω ρίξει μπόλικο αλευράκι και του κάνω διπλώματα.
Αφήνω το ζυμάρι μου πάνω στον πάγκο με τα διπλώματα προς τα κάτω.
Βγάζω την καυτή γάστρα από τον φούρνο με πολύ προσοχή και βάζω μέσα το ζυμάρι με τα διπλώματα προς τα πάνω.Για να κάνει ωραία σκασίματα!
Σκεπάζω την γάστρα με το καπάκι της και ψήνω για μισή ώρα.
Ξεσκεπάζω την γάστρα και ψήνω άλλη μισή ώρα και έτοιμο το ψωμάκι!
Δείτε ακόμη Συνταγή για αφράτα σπιτικά πτι φουρ της Σόφης Τσιώπου
Δείτε όλες τις συνταγές μου με ένα κλικ εδώ