Συνταγή για χειροποίητο ψωμί με μπύρα και μέλι, χωρίς μαγιά και χωρίς ζύμωμα. Ένα εύκολο ψωμί με σουσάμι, πολύσπορο ή και σκέτο. Έτσι θα τρώτε φρέσκο ψωμί από τα χεράκια σας εσείς και όλη η οικογένεια! Γίνεται πεντανόστιμο και αξίζει να το δοκιμάσετε!!
- αλέυρι που φουσκώνει μόνο του 1/2 κιλό
- μπυρα 500 ml
- ελαιολαδο 3-4 κ.σ.
- αλατι 1 κ.γ.
- μελι 1 κ.γ.
- σουσαμι 30-50 γρ. λευκό-μαύρο
- ηλιόσπορο λίγους
- κολοκυθόσπορο λίγο
Υλικά
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°.
Σε ένα μπολ ρίχνουμε όλα τα υλικά (εκτός τους σπόρους) και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι για να πάρουμε ένα μείγμα σαν του κέικ.
Μοιράζουμε το μείγμα σε μια φόρμα του κέικ ή σε δύο μικρά λαδωμένα και πασπαλισμένα με σουσάμι φορμάκια. Προσπαθούμε να έχουν περίπου το ίδιο βάρος για να ψηθούν ομοιόμορφα.
Στη μία φόρμα προσθέτουμε και το μείγμα των σπόρων (αφήνουμε 1 κ.σ. για την επιφάνεια) και ανακατεύουμε ελαφρά για να πάνε μέσα στη ζύμη. Αλείφουμε τις επιφάνειες με ελαιόλαδο και ραντίζουμε με λίγο νερό με τα δάχτυλά μας. Πασπαλίζουμε τη μία φόρμα με σουσάμι και την άλλη με τον μείγμα των σπόρων (προαιρετικά).
Ψήνουμε για 50′-60′ στην τελευταία σχάρα του φούρνου. Βγάζουμε από το φούρνο, αφήνουμε 5′ και ξεφορμάρουμε πάνω σε μία σχάρα ή σε πετσέτα.
Αφήνουμε να κρυώσει τελείως πριν το κόψουμε.
Το μείγμα μπορούμε να το κάνουμε σε μία φόρμα είτε σκέτο, είτε πολύσπορο, ή να το μοιράσουμε σε δύο μικρά φορμάκια (όπως το έκανα εγώ, σε μένα αρέσει πολύσπορο, στο σύζυγο σκέτο, γούστα είναι αυτά).
Μπορούμε να βάλουμε ότι σπόρους θέλουμε, δηλαδή ότι μας βρίσκεται στο σπίτι εκείνη τη στιγμή.
Ειδήσεις σήμερα
- Κύκλωμα προστασίας: Αυτός είναι ο πασίγνωστος γόης Έλληνας ηθοποιός
- Ανακαλείται μουστάρδα- Είναι ακατάλληλη και επικίνδυνη για την υγεία των καταναλωτών
- Κλειστά σχολεία αύριο Πέμπτη (16/01) – Η Λίστα με τις περιοχές
- Άσπα Τσίνα: Πώς είναι σήμερα – Η συγκλονιστική αλλαγή στην εξωτερική της εμφάνιση
- Με δάκρυα στα μάτια ο Δημήτρης Αλεξάνδρου: Έχασα ό,τι πιο σημαντικό είχα στη ζωή μου – Η εξομολόγηση που ραγίζει καρδιές