Συνταγή για Σουηδική Τάρτα ή αλλιώς Κέικ του Μαζαρίνου! Tα Μαζαρίνια (Mazariner), διεθνώς γνωστά ως σουηδικά ταρτάκια αμυγδάλου, που φτιάχνονται στην Σουηδία από τον 18o-19ο αιώνα μέχρι και σήμερα, θεωρείται ότι ονομάστηκαν έτσι προς τιμή του καρδινάλιου Μαζαρίνου.
- βουτυρο 200 γραμ μαλακωμένο
- ζαχαρη 300 ML
- αυγα 2
- αλεύρι για όλες τις χρήσεις 300 ML
- μπέικιν πάουντερ 1 κ.γλ.
- γάλα 150 ML κρύο
- βανίλια 2 σωληνάκια
- αμυγδαλοπαστα 250 γραμ τριμμένη στο χονδρό του τρίφτη
- πικραμύγδαλο 5-6 σταγόνες εσάνς
Υλικά
- αμυγδαλα 400 γραμ αποφλοιωμένα και στεγνά
- ζάχαρη άχνη 500 ML
- αυγα 2 ασπράδια
- πικραμύγδαλο 5-6
Για την αμυγδαλόπαστα
- ζάχαρη άχνη 200 ΜΛ κοσκινισμένη
- νερό 1,5 κουτ.σούπας
Για το γλάσο
Ο καρδινάλιος Μαζαρινός ήταν πρωθυπουργός της Γαλλίας τον 17ο αιώνα. Αυτή είναι μια παραλλαγή σε μορφή ταρτο-κέϊκ και μπορούμε να σας υποσχεθούμε ότι θα το λατρέψετε.
Δείτε ακόμα Υπέροχο χριστουγεννιατικο κεικ με αμυγδαλοπαστα!
Αρωματικό, γλυκό και υγρό είναι το αγαπημένο μας όπως και όλων των Σουηδών!! Φτιάχτε το και θα με θυμηθείτε. Το κέϊκ αυτό γίνεται πιο νόστιμο αν σταθεί 1-2 μέρες. Η γεύση πικραμύγδαλου είναι πολύ διακριτική.
Εκτέλεση για την αμυγδαλόπαστα
Σε ένα μπλέντερ κάνουμε σκόνη τα αμύγδαλα. Προσθέτουμε ζάχαρη άχνη, ασπράδια αυγών και εσάνς πικραμύγδαλου και τα δουλεύουμε όλα μαζί σε μία λεία πάστα. Αν είναι υγρή προσθέτουμε λίγη ζάχαρη άχνη. Αν γίνει πολύ σκληρή, προσθέτουμε λίγες σταγόνες νερού.
Σχηματίζουμε ρολό και τυλίγουμε σε μεμβράνη. Βάζουμε την αμυγδαλόπαστα στο ψυγείο να σφίξει. Αν μας περισσέψει, μπορούμε να την συντηρήσουμε στην κατάψυξη.
Εκτέλεση για την Σουηδική Τάρτα
Αρχικά χτυπάμε στο μίξερ για 6-7 λεπτά το βούτυρο και την ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν. Προσθέτουμε χτυπώντας τα αυγά ένα ένα, την βανίλια, την εσάνς πικραμύγδαλου και σταδιακά την αμυγδαλόπαστα. Ανακατεύουμε στο αλεύρι το μπέικιν πάουντερ και τα κοσκινίζουμε με ένα σουρωτήρι.
Ρίχνουμε στο μίξερ το αλεύρι εναλλάξ με το γάλα. Μόλις γίνουν ζύμη σταματάμε. Αδειάζουμε το μείγμα σε φόρμα 24 εκ. στην οποία έχουμε τοποθετήσει αντικολλητικό χαρτί ή την έχουμε βουτυρώσει και αλευρώσει. Ψήνουμε την τάρτα μας στους 175 βαθμούς Κελσίου στις αντιστάσεις για 45 λεπτά περίπου.
Για να σιγουρευτούμε ότι η τάρτα μας είναι έτοιμη κάνουμε μία δοκιμή με μία βελόνα. Αν η βελόνα βγαίνει στεγνή, τότε η τάρτα μας έγινε. Αφήνουμε την τάρτα να κρυώσεις πλήρως, αφού την βγάλουμε από τον φούρνο.
Εκτέλεση για τον γλάσο
Φτιάχνουμε το γλάσο ανακατεύοντας την ζάχαρη άχνη και το νερό με ένα κουτάλι. Αφού το γλάσο μας είναι έτοιμο το απλώνουμε ομοιόμορφα στην επιφάνεια της τάρτας. Αφήνουμε το γλυκό για 2-3 ώρες να σφίξει. Καλύπτουμε με μεμβράνη το γλυκό και αφήνουμε να ωριμάσει για ένα 24ωρο.
Tips
Μπορούμε αντί να φτιάξουμε σπιτική αμυγδαλόπαστα να προμηθευτούμε από το supermarket. Θα την βρείτε στα ράφια με το όνομα ΓΛΥΚΟ MASSEPAIN 50% 150 GR. Η αγοραστή αμυγδαλόπαστα είναι πιο γλυκιά από την Σουηδική.
Στην σπιτική αμυγδαλόπαστα μπορείτε αντί για πικραμύγδαλα να βάλετε σταγόνες εσάνς πικραμύγδαλου. Στην τάρτα μπορούμε να βάλουμε αντί για βανίλιες 2 κ.γλ. βανιλοζάχαρη. Όσο γλυκό περισσέψει διατηρείται άψογα κομμένο μερίδες στην κατάψυξη.
Την συνταγή την βρήκαμε από την φίλη μας Λιζα Σαραντιδου
στην αγαπημένη μας ομάδα ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ
Επιμέλεια κειμένου συνταγής: daddy-cool.gr
Ειδήσεις σήμερα
- Νεκρό 10χρονο παιδί ξαφνικά από ανακοπή
- Οι 7 σειρές που τελειώνουν οριστικά τον Δεκέμβριο – Ποιες τις αντικαθιστούν
- Ντύσιμο Δεκέμβριου 2024: 15 festive ιδέες από την δουλειά μέχρι το ρεβεγιόν
- Αμαλιάδα : Ραγδαίες εξελίξεις – Συνελήφθη η Ειρήνη Μουρτζούκου – Βίντεο από τη σύλληψη
- Νεκρό 10χρονο παιδί ξαφνικά από ανακοπή