Συνταγή για συκόμελο που φτιάχνεται μόνο με σύκα και νερό, χωρίς ζάχαρη ή μέλι. Γίνεται ένα πεντανόστιμο πετιμέζι από σύκα που διατηρείται για χρόνια.
Το συκόμελο διατηρεί πολλά από τα διατροφικά οφέλη του ξερού σύκου, είναι δυναμωτικό, τονωτικό, με ιδιαίτερα ευχάριστη γλυκιά γεύση, χωρίς συντηρητικά και χρωστικές. Είναι πλούσιο σε σίδηρο και έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες.
Εκτός από μοναδικά γευστικό, το συκόμελο είναι επίσης εξαιρετικά θρεπτικό. Ενδεικτικά αναφέρεται πως σε 100 γραμμάρια συκόμελου περιέχονται 5,4mg σιδήρου (δηλ. το διπλάσιο από την αντίστοιχη ποσότητα που βρίσκουμε στο σπανάκι).
Η φρουτώδης γεύση του το καθιστά ιδανικό για σαλάτες πράσινων λαχανικών και φρούτων, για χρήση σε συνδυασμό με μπαλσάμικο, σε ζεστά και κρύα ροφήματα, σε σκουρόχρωμες σάλτσες, ενώ μπορεί εύκολα να μεταμορφώσει οποιοδήποτε γεύμα σε γκουρμέ δημιουργία. Βεβαίως, μπορεί κανείς να το απολαύσει ακόμη και με το γιαούρτι του αντί για μέλι, στο παγωτό, πάνω σε κέικ, σε τάρτες… ακόμη και σε νωπά τυριά όπως είναι η φρέσκια μυζήθρα, το μανούρι και η μοτσαρέλα.
Δείτε ακόμα Ρετσέλι απο σύκα :Ποντιακό γλυκό
Εκτέλεση για συκόμελο
Αρχικά πλένουμε καλά τα σύκα όπως είναι. Αφαιρούμε στη συνέχεια την φλούδα τους. Τα ανοίγουμε για να ελέγξουμε μήπως έχουν μέσα σκουλήκια. Τα βάζουμε μέσα σε μία ευρύχωρη κατσαρόλα και τα σκεπάζουμε με νερό.
Τοποθετούμε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και αφήνουμε τα σύκα να βράσουν για περίπου 1 ώρα, μέχρι να λιώσουν. Συμπληρώνουμε με νερό αν χρειαστεί. Κατεβάζουμε την κατσαρόλα από την φωτιά και αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει λίγο.
Σουρώνουμε με ένα τουλπάνι σε ένα μπωλ το περιεχόμενο της κατσαρόλας. Το τούλι δεν είναι κατάλληλο, γιατί μπορεί να αφήσει τα σποράκια να περάσουν
Αφού στραγγίσουν τα πολλά υγρά, κλείνουμε το τουλπάνι και το κρεμάμε για 2-3 ώρες, μέχρι να στραγγίσει όλο το ζουμί από τα σύκα.
Ξαναβράζουμε το ζουμί από τα σύκα στην κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά. Η θερμότητα δεν πρέπει να είναι πολύ υψηλή. Αφήνουμε τον ζωμό να σιγοβράσει (χωρίς καπάκι) μέχρι να συμπυκνωθεί περίπου στο 1/3. Όσο πιο πολύ συμπυκνώνεται ο ζωμός, τόσο πιο σκούρο γίνεται το σιρόπι.
Διατηρείται πιο καλά, αφού αφαιρείται σχεδόν όλο το νερό και μένουν μόνο τα σάκχαρα.
Βάλτε το πετιμέζι μέσα σε βάζα ή μπουκάλια, τα οποία καλό είναι να έχετε προηγουμένως αποστειρώσει.
Το συκόμελο διατηρείται εκτός ψυγείου για 2-3 χρόνια.
Φωτογραφία συνταγής από την Κωνσταντινιά ΠΚ