Παραδοσιακή συνταγή για σκορδαλιά με καρύδια και ψωμί ή πατάτα. Η Θρακιώτικη σκορδαλιά. Στο σημερινό μας άρθρο δε θα δούμε μόνο συνταγή για σκορδαλιά με καρύδια και ψωμί. Θα μοιραστούμε μαζί σας και μία συνταγή που αντί για ψωμί θα χρησιμοποιήσουμε πατάτα και καρύδια. Έχετε δοκιμάσει ποτέ σκορδαλιά με πατάτα αντί για ψωμί;
Αν δεν την έχετε δοκιμάσει ήρθε η ώρα να το κάνετε, αφού η σκορδαλιά με πατάτα έχει πιο ελαφριά γεύση και είναι πιο ελαφριά για το στομάχι. Όπως και να ‘χει σήμερα έχουμε δύο συνταγές για σκορδαλιές, με ψωμί ή με πατάτα κι εσείς μπορείτε να διαλέξετε όποια συνταγή σας αρέσει περισσότερο.
Δείτε ακόμα Εύκολη συνταγή για σκορδαλιά από το live kitchen
Τώρα που πλησιάζει η 25η Μαρτίου κι ο Ευαγγελισμός, ο μπακαλιάρος μας, πρέπει να συνοδευτεί με την αγαπημένη μας σκορδαλιά, όπως προστάζει το έθιμο. Δείτε παρακάτω τις συνταγές:
Συνταγή για σκορδαλιά με καρύδια και ψωμί
Αρχικά παίρνουμε τις φέτες του ψωμιού και τις βάζουμε σε νερό. Αξίζει να σημειωθεί ότι τις βάζουμε σε νερό, έχοντας βάρος από πάνω για να μουσκευτούν καλά. Αφού μουσκευτούν καλά στύβουμε το ψωμί από τα υγρά του με τα χέρια για να φύγει το πολύ νερό.
Αφού το ψωμί στύψουμε καλά το νερό, το βάζουμε σε ένα μίξερ και το αλέθουμε καλά. Στην συνέχεια προσθέτουμε στο μίξερ τα καρύδια, τις σκελίδες σκόρδου και συνεχίζουμε το χτύπημα στο μίξερ μέχρι να πολτοποιηθούν. Στο τέλος, προσθέτουμε λίγο λίγο το ξύδι και το ελαιόλαδο. Θέλουμε τα υγρά μας να έχουν ροή που να μοιάζουν με κλωστή. Βάζουμε αλάτι και έτοιμη. Στο τέλος πάντα το αλάτι γιατί μπορεί να σας φανεί αλμυρή.
Tips
Αν δεν θέλουμε την σκορδαλιά με καρύδια και ψωμί πολύ πηχτή, μπορούμε να την αραιώσουμε με λίγο νερό.
Συνταγή για σκορδαλιά με καρύδια και πατάτα
Για την σκορδαλιά με πατάτα βράζουμε τις πατάτες ξεφλουδισμένες σε καυτό νερό. Αφού βράσουν και μαλακώσουν τις κόβουμε στα τέσσερα και τις προσθέτουμε στο μίξερ. Τις χτυπάμε μέχρι να πολτοποιηθούν.
Αφού έχουμε έτοιμο τον πουρέ προσθέτουμε τις σκελίδες σκόρδου. Ανακατεύουμε στο μίξερ μέχρι να πολτοποιηθεί το σκόρδο. Έπειτα προσθέτουμε τα καρύδια. Στην συνέχεια προσθέτουμε το ελαιόλαδο και το ξύδι με ροή σαν κλωστή και στο τέλος βάζουμε το αλάτι. Ανακατεύουμε και πάλι.
Tips
Η σκορδαλιά με πατάτα είναι πιο ελαφριά από την σκορδαλιά με ψωμί. Αν δεν θέλετε να χρησιμοποιήσετε πατάτες, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε πουρέ πατάτας στιγμής. Βράζετε σε ένα κατσαρολάκι μία κούπα νερό περίπου, αφού πάρει μία βράση προσθέτετε τον πουρέ σε σκόνη και ανακατεύετε μέχρι να έχετε έναν αφράτο πουρέ.
Στην συνέχεια τον μεταφέρετε στο μίξερ και προσθέτετε όλα τα υπόλοιπα υλικά, πολτοποιώντας τα μέχρι να έχετε μία ομογενής και δεμένη σκορδαλιά.
Μερικά μυστικά ακόμη για την σκορδαλιά με καρύδια
Αν δεν σας αρέσει η έντονη γεύση, μπορείτε να μειώσετε τη ποσότητα από το σκόρδο. Επίσης μπορείτε να βάλετε τα σκόρδα μέσα στο γάλα και για μερικά δευτερόλεπτα στο φούρνο μικροκυμάτων για να φύγει αυτή ή έντονη μυρωδιά. Τα καρύδια κάποιοι τα θέλουν να φαίνονται μέσα στη σκορδαλιά. Σε αυτή τη περίπτωση θα πρέπει να φτιάξετε τη σκορδαλιά με το πατροπαράδωτο γουδί αν έχετε.
Μπορείτε να μειώσετε στο μισό τη ποσότητα του καρυδιού και να βάλετε την άλλη μισή ποσότητα αμύγδαλα. Έτσι είναι ακόμη μια υπέροχη εκδοχή της σκορδαλιάς.
Δείτε ακόμη 5 εκπληκτικές συνταγές για κουρκούτι μπακαλιάρου!
Όπως και να την φτιάξετε φάτε όσο θέλετε και μετά φάτε μήλο ή μαρούλι. Μπορείτε να τα φάτε και σε σαλάτα Και αυτό γιατί, το μήλο και το μαρούλι είναι τα μόνα τρόφιμα που εξουδετερώνουν την μυρωδιά του σκόρδου.
Καλά να περάσετε και να ευχαριστηθείτε