Close

Τα 10 μυστικά για το σωστό ψήσιμο της Χριστουγεννιάτικης γαλοπούλας

Τα 10 μυστικά για το σωστό ψήσιμο της Χριστουγεννιάτικης γαλοπούλας

1.Τo μαρινάρισμα με αλατόνερο (άλμη) κάνει την γαλοπούλα απίστευτα τρυφερή, νόστιμη και ζουμερή.
Την άλμη την φτιάχνουμε μέσα σε μια μεγάλη πλαστική λεκάνη (ή σε σακούλα) που να χωράει μέσα ολόκληρη την γαλοπούλα. Το πουλί θα πρέπει να μείνει εκεί τουλάχιστον για 24 ώρες.
Την διατηρούμε σε δροσερό μέρος – εγώ την βάζω στην ανατολική σκεπαστή βεράντα μου διότι το ψυγείο μου είναι φίσκα τις γιορτινές μέρες.
Την φτιάχνετε ανακατεύοντας 50 γρ. χοντρού αλατιού σε κάθε λίτρο νερού και φτιάχνουμε τόσο ώστε να χωρέσει.

2.Το μασάζ είναι απαραίτητη προϋπόθεση για σίγουρη νοστιμιά. Την μαλάζετε καλά με άρτυμα της επιλογής σας, καλό όμως είναι να είναι ανακατεμένο και με βούτυρο.
Και όπως την χαϊδεύετε παντού, προσπαθείστε να βάλετε το μείγμα και κάτω από το δέρμα πολύ προσεκτικά μήπως και σχιστεί. Εκεί μπορούν να μπουν και φύλλα από μυρωδικό της επιλογής σας αλλά και φλούδες πορτοκαλιών – μόνο το πορτοκαλί μέρος!

3. Για να μην φεύγει η γέμιση εγώ βάζω ένα ολόκληρο πορτοκάλι ή κρεμμύδι στον πάτο της, ανάλογα με τα υγρά που θα προσθέσω για να της δώσω γεύση. Μέσα στο ταψί που θα την ψήσετε, ρίξτε κρεμμύδια, καρότα, αλλά και φρούτα της επιλογής σας, μήλα, λεμόνια, πορτοκάλια. Θα δώσουν νοστιμιά και μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε και στο πήξιμο της σάλτσας.

4. Αφού την γεμίσετε, καλύψτε το στήθος με ένα τουλπάνι βουτηγμένο μέσα σε λιωμένο βούτυρο, και κάθε 20 λεπτά θα ανοίγετε τον φούρνο και θα το μουσκεύετε με τα υγρά από το ταψί.
Θα αφαιρέσετε την “κάπα ” μόνο τα τελευταία 20 λεπτά ψησίματος για να πάρει χρώμα το στήθος.

5.Την βάζετε στο ταψί με το στήθος προς τα πάνω και την αφήνετε έτσι καθ’ όλη την διάρκεια του ψησίματος.Δεν γυρίζουμε ποτέ την γαλοπούλα καθώς ψήνεται.

6. Το δέσιμο με σπάγκο κουζίνας εμποδίζει από το να χάσει το σχήμα της, κι αν αυτό δεν σας ενδιαφέρει, δεν ειναι απαραίτητο. Δένουμε πρώτα τα άκρα μεταξύ τους. Εν συνεχεία τις φτερούγες και τα μπουτάκια κάτω κάτω και γύρω γύρω από το κορμί του πουλιού. Εγώ για ευκολία έχω προμηθευτεί λαστιχάκια σιλικόνης που κάνουν την διαδικασία παιχνίδι. Δένω τα ποδαράκια όπως κάνω αλογοουρά.

7. Όπως ξέρετε στο βάθος του φούρνου υπάρχει η υψηλότερη θερμοκρασία. Οπότε στην μέση του χρόνου ψησίματος θα αναποδογυρίσετε το ταψί για ομοιόμορφο ψήσιμο.

8. Μέσα στο ταψί θα πρέπει να έχετε συνεχώς μια ΛΙΜΝΗ από υγρά της επιλογής – χυμούς, κονιάκ, κρασί, λικέρ, ζωμό ή ό,τι άλλο επιλέξετε εσείς και σύμφωνα με το δικό σας γούστο.

9.Ψήνουμε πάντα σε σχέση με το βάρος του πουλερικού. Σαν γενικό κανόνα σας λέω ότι θέλει περίπου 35′-45′ ανά κιλό. Αυτό εξαρτάται τί είδους γαλοπούλα θα πάρετε. Βιολογική και ελευθέρας βοσκής θα χρειαστούν πιο πολύ από τις συμβατικές. Το ψηφιακό θερμόμετρο, όπως πάντα είναι σωτήριο.Το βυθίζουμε ανάμεσα στο μπουτάκι και στο στήθος. Όταν δείξει 83 ο C, είναι έτοιμη. Αν πάρετε κατεψυγμένες υπάρχει χωνευτό θερμόμετρο που πετάγεται και σας ειδοποιεί όταν ψηθεί. Αν όμως δεν έχετε καθόλου θερμόμετρο, τότε θα κάνετε το κλασσικό κόλπο που κάνουμε για όλα τα πουλερικά. Τρυπάτε το κρέας με σουβλάκι ξύλινο και το ζουμάκι που θα τρέξει θα πρέπει να είναι διάφανο και όχι ροζέ.

10. Η γαλοπούλα θα πρέπει να τελειώσει ακριβώς την ώρα που περιμένετε τους καλεσμένους σας. Αν την κάνετε από νωρίς χωρίς καμμία αμφιβολία θα στεγνώσει.
Το τελικό tip για σίγουρη επιτυχία, είναι η διατήρηση του πουλερικού σας σε κάποιο ζεστό σημείο, για τουλάχιστον μισή ώρα πριν το κόψιμό της.

Έτσι θα διατηρήσει τα υγρά της που θα στερεοποιηθούν μέσα στο κρέας, ενώ όπως θα διαπιστώσετε, το λευκό κρέας θα παραμείνει ιδιαίτερα ζουμερό και το σκούρο πολύ πιο νόστιμο.

Πηγή: gourmed.gr