Συνταγή για αφράτα παραδοσιακά τυροπιτάκια με ζύμη κουρού και μπόλικο σουσάμι από τη Γκόλφω Νικολού. Τα κουρουδάκια από τη βόρεια Ελλάδα, ιδανικά για σχολικό κολατσιό αλλά και για παιδικό πάρτι ή το σνακ μικρών και μεγάλων με την πιο εύκολη εκτέλεση.
- αυγα 1
- Γιαούρτι στραγγιστό 200 γραμμάρια
- ηλιέλαιο 130 ml
- βουτυρο 200 γραμμάρια λιωμένο μαλακό
- αλεύρι για όλες τις χρήσεις 500 γραμμάρια
- μπέικιν πάουντερ 2 κουταλάκια του γλυκού
- αλατι 1/2 κουταλάκι του γλυκού
- πεκορίνο 2 κουταλιές ψιλοτριμμένο
Υλικά
- φέτα 400 γραμμάρια περίπου
Για τη γέμιση
- κρόκους αυγού 1-2
- νερό 1-2 κουταλιές της σούπας
Για το άλειμμα
- σουσαμι Κατά βούληση
Για το πασπάλισμα
Τυροπιτάκια κουρού που μένουν μαλακά για μέρες
Η ξακουστή ζύμη κουρού από τη βόρεια Ελλάδα, είναι μία άκρως αφράτη, βουτυρένια ζύμη που λιώνει στο στόμα, θρυμματίζεται και έχει πλούσια γεύση. Ακόμη και σκέτη που λέει ο λόγος, τρώγεται ευχάριστα! Σήμερα λοιπόν θα σας δείξουμε την αυθεντική συνταγή για τα κουρουδάκια της Γκόλφως για να γλείφετε και τα δάχτυλά σας.
Δείτε παρακάτω την εκτέλεση για τα κουρουδάκια της Γκόλφως:
Εκτέλεση για τα κουρουδάκια της Γκόλφως
Σε ένα μπολ βάζουμε το αυγό, το στραγγιστό γιαούρτι και το ηλιέλαιο και ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός για 1-2 λεπτά. Προσθέτουμε το βούτυρο λιωμένο αλλά όχι ζεστό και ανακατεύουμε για ακόμη 1-2 λεπτά. Τότε προσθέτουμε το αλεύρι για όλες τις χρήσεις, το μπέικιν πάουντερ, το αλάτι και το τριμμένο πεκορίνο.
Ανακατεύουμε το μείγμα αρχικά με τη κουτάλα και στη συνέχεια ξεκινάμε να ζυμώνουμε με τα χέρια μας, μέχρι να πάρουμε μία εύπλαστη ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια. Σκεπάζουμε τη ζύμη και την βάζουμε στο ψυγείο μας για 30 λεπτά περίπου.
Στρώνουμε λαδόκολλα σε ένα ταψί του φούρνου. Χωρίζουμε τη ζύμη σε μπαλάκια, ανοίγουμε το κάθε μπαλάκι με τα χέρια μας σε φυλλαράκι και γεμίζουμε το κάθε φυλλαράκι με τριμμένη φέτα.
Κιμαδοπιτάκια με ζύμη κουρού
Κλείνουμε σαν τυρόπιτα και επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία και με τα υπόλοιπα τυροπιτάκια. Τα αλείφουμε με τον χτυπημένο κρόκο τον οποίο τον έχουμε αραιώσει με το νερό και τα πασπαλίζουμε με σουσάμι. Ψήνουμε στους 190 βαθμούς Κελσίου, ανάλογα και τον φούρνο, μέχρι να ροδίσουν καλά.
Tips για τα κουρουδάκια της Γκόλφως
Αντί για πεκορίνο μπορούμε να βάλουμε τριμμένο κεφαλοτύρι. Το τυρί στη ζύμη είναι προαιρετικό. Μπορούμε να φυλάξουμε τη ζύμη στο ψυγείο για 1-2 μέρες και να την χρησιμοποιήσουμε αργότερα.
Δείτε παρακάτω την εκτέλεση:
Οι φωτογραφίες είναι της φίλης μας Βασιλική Φαρμάκη.
Δείτε όλες τις λαχταριστές συνταγές μας με ένα κλικ εδώ
Επιμέλεια κειμένου συνταγής: daddy-cool.gr
Ειδήσεις σήμερα
- Νεκρό 10χρονο παιδί ξαφνικά από ανακοπή
- Οι 7 σειρές που τελειώνουν οριστικά τον Δεκέμβριο – Ποιες τις αντικαθιστούν
- Ντύσιμο Δεκέμβριου 2024: 15 festive ιδέες από την δουλειά μέχρι το ρεβεγιόν
- Αμαλιάδα : Ραγδαίες εξελίξεις – Συνελήφθη η Ειρήνη Μουρτζούκου – Βίντεο από τη σύλληψη
- Νεκρό 10χρονο παιδί ξαφνικά από ανακοπή