Close
Τα πασχαλινά τσουρέκια της μαμάς

Συνταγή για τα κλασικά παραδοσιακά Πασχαλινά τσουρέκια της μαμάς!Μαμαδίστικα αφράτα τσουρέκια που κρατάνε έτσι για μέρες.

Η συνταγή που θα μοιραστούμε σήμερα μαζί σας είναι απόλυτα μαμαδίστικη, αφού η φίλη που την μοιράστηκε μαζί μας, την πήρε από την μητέρα της. Σήμερα λοιπόν θα δοκιμάσουμε μία συνταγή που από ότι φαίνεται περνάει από γενιά σε γενιά και αφορά τα αγαπημένα μας πασχαλινά τσουρέκια.

Αφράτα, με ίνες και μέσα στην γλύκα όπως αρμόζει σε κάθε πασχαλινό τσουρέκι. Τα παιδιά σίγουρα θα ξετρελαθούν αφού στα περισσότερα παιδιά αρέσει το τσουρέκι. Είναι μία αρκετά εύκολη συνταγή για τσουρέκια που αξίζει να την δοκιμάσετε και να μοσχοβολήσει το σπίτι σας μαχλέπι και Πάσχα. Δείτε παρακάτω την εκτέλεση της συνταγής για Πασχαλινά τσουρέκια της μαμάς: 

 Τα_ πασχαλινά_ τσουρέκια _της_ μαμάς_

Εκτέλεση για το προζύμι

Σε μία λεκάνη βάζουμε τα 2 ποτήρια νερού χλιαρό νερό και διαλύουμε την ξερή μαγιά μαζί με την ζάχαρη. Προσθέτουμε τόσο αλεύρι για τσουρέκια έτσι ώστε να γίνει ένας ελαφρύς χυλός και σκεπάζουμε το μείγμα μας με μία μεμβράνη για να φουσκώσει και να γίνει το προζύμι.

Εκτέλεση για τα τσουρέκια

για να φτιάξουμε τα Πασχαλινά τσουρέκια της μαμάς, χωρίζουμε τα ασπράδια από τους κρόκους. Χτυπάμε τους κρόκους με την μισή ζάχαρη. Χτυπάμε τα ασπράδια για να γίνουν μαρέγκα. Στην συνέχεια χτυπάμε το βούτυρο γάλακτος με την φυτίνη. Το βούτυρο γάλακτος και η φυτίνη θέλουμε να είναι λιωμένα και χλιαρά πριν τα αναμείξουμε με την υπόλοιπη ζάχαρη για να αφρατέψει το μείγμα μας.

Έπειτα προσθέτουμε την μαρέγκα στους κρόκους και χτυπάμε να ενσωματωθεί το μείγμα και να γίνει μία μους. Προσθέτουμε το μείγμα των αυγών στο βούτυρο με την ζάχαρη και τα χτυπάμε. Προσθέτουμε το χλιαρό γάλα. Βάζουμε το μαχλέπι και την μαστίχα και προσθέτουμε και το προζύμι.

Στην συνέχεια βάζουμε σιγά σιγά το αλεύρι για τσουρέκι και ζυμώνουμε διπλώνοντας. Την ζύμη μας δεν την θέλουμε σκληρή. Σκεπάζουμε με μία μεμβράνη και μία κουβέρτα και αφήνουμε την ζύμη μας να φουσκώσει. Αφού η ζύμη είναι έτοιμη δίνουμε στα τσουρέκια μας ό,τι σχήμα θέλουμε.

Τα_ πασχαλινά_ τσουρέκια _της_ μαμάς_

Δείτε ακόμα Νηστίσιμα τσουρέκια αφρός της Γκόλφως

Καθώς τα πλάθουμε και τους δίνουμε σχήμα, βάζουμε λίγο λιωμένο βούτυρο στα χέρια μας. Τα κορδόνια τα ανοίγουμε, τα αφήνουμε να ξεκουραστούν για 3-4 λεπτά και στην συνέχεια τους δίνουμε το σχήμα που θέλουμε.

Τα βάζουμε στα ταψιά πάνω σε αντικολλητικό χαρτί. Αφού τα ετοιμάσουμε, τα σκεπάζουμε και τα αφήνουμε να φουσκώσουν και να διπλασιαστούν. Τα αλείφουμε με κρόκο αυγού, τον οποίο τον έχουμε διαλύσει σε λίγο γάλα και στολίζουμε με αμύγδαλο φιλέ και άσπρο σουσάμι.

Τα ψήνουμε στις αντιστάσεις, στους 175 βαθμούς Κελσίου, για 25 λεπτά, ανάλογα τον φούρνο που διαθέτουμε και το μέγεθος που έχουν τα τσουρέκια μας. Αν τα κάνουμε μεγάλα θέλουν περισσότερη ώρα για να γίνουν. Όταν αρχίσουν να ροδίζουν πολύ τα σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο.

 Τα_ πασχαλινά_ τσουρέκια _της_ μαμάς_

Tips για τα πασχαλινά τσουρέκια της μαμάς

Τα αυγά πρέπει να έχουν θερμοκρασία δωματίου. Το γάλα και το νερό μπήκαν σε ποτήρι που είχε χωρητικότητα 300 ml. Η μαστίχα πρέπει να είναι κοπανισμένη σε αλεύρι. Τον Χειμώνα μπορούμε να βάλουμε 9 φακελάκια ξερή μαγιά. Μπορεί να χρειαστεί μία χούφτα επιπλέον αλεύρι για τσουρέκια στην ζύμη.

Βγαίνουν 8 τσουρέκια των 400-500 γρ. το καθένα. Αφού κρυώσουν τυλίγουμε σε διάφανη μεμβράνη για να διατηρηθούν μαλακά και τα βάζουμε αν θέλουμε στην κατάψυξη για αργότερα. Όταν τα ξεπαγώσουμε θα είναι ολόφρεσκα. Προτού περάσουν τα 20 λεπτά δεν ανοίγουμε τον φούρνο, για να τα σκεπάσουμε με αλουμινόχαρτο.

Με ένα κλικ εδώ θα δεις πως να δώσεις σχήματα στα τσουρέκια 

 Τα_ πασχαλινά_ τσουρέκια _της_ μαμάς_

Δείτε ακόμα Τσουρέκια με κεφίρ από το Live Kitchen (βίντεο)

Η συνταγή είναι της φίλης μας αννα καλλεργη

και την είδαμε στην αγαπημένη μας ομάδα ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ

Τα_ πασχαλινά_ τσουρέκια _της_ μαμάς_ Συνταγή_για _ Τα_ πασχαλινά_ τσουρέκια _της_ μαμάς_   Τα_ πασχαλινά_ τσουρέκια _της_ μαμάς_

Επιμέλεια κειμένου συνταγής: daddy-cool.gr