Σήμερα έχουμε μία ιδιαίτερη συνταγή για τούρτα γάμου! Τετραώροφη τούρτα με λευκή ζαχαρόπαστα, και γέμιση από βουτυρόκρεμα και γκανάζ. Πραγματικά εντυπωσιακή, που μπορείτε και εσείς ακολουθώντας την εκτέλεση να την πετύχετε! Μπορείτε να τη φτιάξετε και σε παιδικό πάρτι, φυσικά αφήνωντας ελεύθερη τη φαντασία σας και κάνοντας την πιο εντυπωσιακή διακόσμηση που αρέσει στο παιδί!
- βουτυρο 400 γρ. , σε θερμοκρασία δωματίου
- ζαχαρη 400 γρ.
- αυγα 8 μέτρια
- εκχυλισμα βανίλιας 1 κ.σ.
- αλέυρι που φουσκώνει μόνο του 400 γρ.
Για τα παντεσπάνι
- βουτυρο 250 γρ. σε θερμοκρασία δωματίου
- ζάχαρη άχνη 750 γρ. κοσκινισμένη
- γάλα 75 γρ. πλήρες
- εκχυλισμα βανίλιας 1 κ.σ.
Για τη βουτυρόκρεμα
- κουβερτουρα 200 γρ. κλασική
- κρεμα γαλακτος 200 γρ. 35%
Για τη γκανάζ
Μέθοδος Εκτέλεσης
Για το παντεσπάνι
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C στον αέρα.
Στον κάδο του μίξερ χτυπάμε με το φτερό στη δυνατή ταχύτητα το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν και το μείγμα να ασπρίσει και να διπλασιαστεί σε όγκο.
Ρίχνουμε ένα ένα τα αυγά περιμένοντας να ομογενοποιηθεί το μείγμα μας κάθε φορά πριν προσθέσουμε το επόμενο αυγό.
Τέλος, προσθέτουμε το εκχύλισμα βανίλιας και το αλεύρι.
Συνεχίζουμε να χτυπάμε ίσα ίσα μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε 4 στρογγυλά ταψάκια διαμέτρου 20 εκ. και στρώνουμε τον πάτο τους με λαδόκολλα.
Αφαιρούμε από τον κάδο και αδειάζουμε το μείγμα στα ταψάκια.
Ψήνουμε στον φούρνο για 15-20 λεπτά ή μέχρι μια οδοντογλυφίδα που βάζουμε μέσα να βγαίνει στεγνή.
Όταν είναι έτοιμα τα αφαιρούμε από τον φούρνο και τα αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν πάνω σε σχάρα για 15 λεπτά και μετά τα αφαιρούμε από τα ταψάκια και τα αφήνουμε να κρυώσουν καλά πάνω στη σχάρα, για περίπου 1 ώρα.
Για τη βουτυρόκρεμα
Στον κάδο του μίξερ χτυπάμε σε μέτρια ταχύτητα με το φτερό το βούτυρο να αφρατέψει.
Προσθέτουμε την κοσκινισμένη ζάχαρη σε 2 δόσεις και μετά την πρώτη δόση ρίχνουμε το γάλα και το εκχύλισμα βανίλιας.
Συνεχίζουμε να χτυπάμε με το φτερό μέχρι το μείγμα μας να αφρατέψει και να πάρει πολύ όγκο. Είναι έτοιμο όταν η ζάχαρη έχει χαθεί σχεδόν μέσα στην κρέμα.
Μοιράζουμε τη βουτυρόκρεμα σε πέντε ίσα μέρη.
Για τη γκανάζ
Ψιλοκόβουμε τη σοκολάτα σε κομμάτια και τη βάζουμε σε ένα μπολ.
Ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος σε μία κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και αφήνουμε μέχρι να πάρει βράση και να αρχίσει να κοχλάζει.
Αδειάζουμε την κρέμα γάλακτος στο μπολ με τη σοκολάτα και αφήνουμε για 30 δευτερόλεπτα να πάρει θερμοκρασία η σοκολάτα.
Ανακατεύουμε με μια μαρίζ μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά μεταξύ τους και να έχουμε μια λεία γκανάς.
Για τη συναρμολόγηση
*χρειαζόμαστε καλαμάκια από σουβλάκια για τη στήριξη
Τοποθετούμε στην επιφάνεια εργασίας μας το ένα από τα τρία παντεσπάνια.
Απλώνουμε με μια σπάτουλα το 1/5 από τη βουτυρόκρεμα.
Προσθέτουμε από πάνω άλλο ένα παντεσπάνι μας και απλώνουμε πάλι το 1/5 από τη βουτυρόκρεμα.
Κάνουμε την ίδια διαδικασία με το τρίτο και το τέταρτο παντεσπάνι.
Καλύπτουμε γύρω γύρω και πάνω με την βουτυρόκρεμα και κάνουμε λεία την επιφάνεια με τη βοήθεια μιας μεγάλης σπάτουλας ή ενός μαχαιριού.
Βοηθάει αν έχουμε την τούρτα πάνω σε μια ειδική βάση.
Τοποθετούμε στο ψυγείο για αρκετή ώρα μέχρι να σφίξει καλά η βουτυρόκρεμα. Στη συνέχεια την αλείφουμε με τη γκανάζ και τέλος περνάμε τη ζαχαρόπαστα.
Για να σταθεί η τούρτα βάζουμε τρία καλαμάκια στον πρώτο για να πιάνει τον δεύτερο και αντίστοιχα στον δεύτερο να πιάνει τον τρίτο. Στον τελευταίο όροφο άνοιξα τρύπα στον δίσκο για να τον κρατήσω σταθερό
Οι διαστάσεις είναι 35,30,25,20
Οι παραπάνω δοσολογίες είναι για τον τελευταίο όροφο μόνο, τα υπόλοιπα είναι φελιζόλ.
Η συνταγή είναι της Αθανασία Ντούσκου
Δείτε όλες τις λαχταριστες συνταγές μας με ένα κλικ εδώ
Ειδήσεις σήμερα
- Η Γη της Ελιάς : Το μωρό της Αφροδίτης είναι του Χρήστου
- Ιφιγένεια Τζόλα : Βαρύ πένθος για τη Βασιλική από τη «Γη της Ελιάς»
- Ντύσιμο Δεκέμβριου 2024: 15 festive ιδέες από την δουλειά μέχρι το ρεβεγιόν
- Αμαλιάδα : Κλείνει ο φάκελος της Ειρήνης Μουρτζούκου – Καθαρές οι τοξικολογικές του Παναγιωτάκη
- Μαζική ανάκληση σε παρτίδες γάλακτος