Close
Tiramisu Nameday-Birthday Cake

Tiramisu Nameday-Birthday Cake
Υλικά για τα κέικ:
250 γρ. μαλακό βούτυρο αγελάδος.
420 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη
4 αυγά μεγάλα
100 ml δυνατό εσπρέσο κρύο
440γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
50 γραμμάρια κακάο άγλυκο
4 κουταλάκι του γλυκού baking powder γεμάτα
1 πρέζα αλάτι
Υλικά για το Σιρόπι espresso:
370 ml. δυνατό εσπρέσο
240 γρ. άχνη ζάχαρη
1 βανιλίνη
Υλικά για την κρέμα:
750 γρ. Κρύα κρέμα γάλακτος
720 γρ. Κρύο mascarpone κρύο
180-200 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
190 γρ. Άχνη ζάχαρη κοσκινισμένη
8 κ.σ δυνατό εσπρέσο κρύο
*2 κ.σ κονιάκ ή κρασί marsala (προαιρετικά)
σκόνη κακάο και κουβερτούρα για τη διακόσμηση.
Εκτέλεση για τα cakes:
Πρώτα απ’ όλα βουτυρώνουμε ελαφρά 2 στρογγυλά ταψάκια η φόρμες των 20 cm και τα ντύνουμε με λαδόκολλα κόβοντας δυο στρογγυλά κομμάτια όσο και οι πάτοι των ταψιών και για τα τοιχώματα δύο λωρίδες.
Ζεσταίνουμε τον φούρνο στους 180C.
Σε ένα μπολ χτυπάμε ελαφρά το βούτυρο και τη ζάχαρη για 2-3 λεπτά μέχρι να αφρατέψουν. Προσθέτουμε τα αυγά, ένα-ένα κάθε φορά, χτυπώντας καλά μετά από κάθε προσθήκη.
Σε ένα ξεχωριστό μπολ κοσκινίζουμε μαζί το αλεύρι, το κακάο και το baking powder. Προσθέτουμε το μίγμα αλευριού εναλλάξ με τον κρύο καφέ στο μείγμα βουτύρου-αυγών.
Ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά μας.
Το μείγμα μας θα είναι αρκετά σφιχτό.
Μοιράζουμε το μείγμα στα ταψάκια η τις φόρμες και ψήνουμε με αντιστάσεις για 45-50 λεπτά περίπου ανάλογα τον φούρνο (+-5’) ελέγχοντας πάντα με μια οδοντογλυφίδα αν έχουν ψηθεί.
*Ανοίγουμε τον φούρνο προς το τέλος και όχι κάθε λίγο για να μη κάτσουν τα κέικ μας και κάνουν κοιλιά προς τα μέσα.
Όταν είναι έτοιμα τα κέικ μας τα αφήνουμε στις φόρμες για 10-15 λεπτά και έπειτα τα ξεφορμάρουμε και τα μεταφέρουμε σε σχάρα να κρυώσουν.
Εκτέλεση για το σιρόπι espresso:
Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε τον καφέ με την άχνη και βράζουμε για 7-8 λεπτά περίπου λεπτά. Θέλουμε ένα ελαφρά δεμένο σιρόπι.
Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε τη βανίλια και ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί. Μόλις πέσει λίγο η θερμοκρασία βάζουμε το σιρόπι σε γυάλινο βάζο.
*Για πιο πηχτό σιρόπι το οποίο μπαίνει σε παγωτά, trifle κλπ. βράζουμε περίπου 20 με 25 λεπτά!
Εκτέλεση για την κρέμα:
Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος σε μέτρια ταχύτητα μέχρι σταθεί και να κάνει κορυφές.
Σε ένα άλλο μπολ, χτυπάμε ελαφρά το βούτυρο με το mascarpone και στη συνέχεια προσθέτουμε εναλλάξ τη ζάχαρη άχνη με τον εσπρέσο (και το ποτό αν βάλουμε) μέχρι να γίνουν ωραία κρέμα.
Με μια μαριζ ενώνουμε τα 2 μείγματα ανακατεύοντας απαλά μέχρι να ομογενοποιηθούν.
Συναρμολόγηση της τούρτας:
Όταν τα κέικ μας έχουν κρυώσει καλά τα κόβουμε οριζόντια σε δίσκους ίδιου πάχους. Σε μια βάση για τούρτα η δίσκο αφού πρώτα βάλουμε στο κέντρο μια κουταλιά της σούπας από την κρέμα μας την οποία απλώνουμε λίγο με το κουτάλι (Αυτό θα βοηθήσει να μην γλιστρήσει το γλυκό μας κατά τη μεταφορά η τη συναρμολόγηση), τοποθετούμε τον πρώτο δίσκο κέικ, τον σιροπιάζουμε με προσοχή και βάζουμε μια στρώση από την κρέμα μας σε πάχος περίπου 1 εκ.
Συνεχίζουμε τη διαδικασία παντεσπάνι, σιρόπι, κρέμα μέχρι να τελειώσει το κέικ μας (έβγαλα 4 δίσκους κέικ γιατί δεν τους ήθελα πολύ λεπτούς).
Όταν σιροπιάσουμε και τον τελευταίο δίσκο κέικ παίρνουμε 4 καλαμάκια για σουβλάκια η τα ιδικά στηρίγματα για τούρτες και αφού μετρήσουμε, κόβουμε στο κατάλληλο ύψος και τα καρφώνουμε κάθετα και σταυρωτά στο γλυκό μας για να παραμείνει σταθερό.
Με την κρέμα η οποία πρέπει να είναι αρκετά ΚΡΎΑ από το ψυγείο καλύπτουμε το γλυκό μας με μια σπάτουλα, και στρώνουμε όσο πιο καλά μπορούμε για να είναι ομοιόμορφο. Αν θέλουμε η κρέμα να είναι τελείως ίσια γύρω και πάνω από το γλυκό και δεν έχουμε τα κατάλληλα εργαλεία τότε μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε έναν ίσιο σκληρό χάρακα.
Στολίζουμε το γλυκό ανάλογα με της προτιμήσεις μας και το βάζουμε στο ψυγείο να κρυώσει καλά πριν το απολαύσουμε.

345678