Close
Τυρόπιτα με γέμιση σαν μπεσαμέλ

τυρόπιτα με σπιτικό φύλλο και γέμιση μούρλια,πλούσια και αφράτη,σαν μπεσαμέλ, Έχει τραχανά,αβγά,τυρί,μέσα αυτή η πιτούλα,σούπερ δυναμωτική και χορταστική!Και αν δεν έχετε χρόνο για το φύλλο,βάλτε ένα έτοιμο χωριάτικο και καθαρίσατε!

υλικά(για ταψί ορθογώνιο 35Χ25)

για το φύλλο
600γρ αλεύρι για τσουρέκι
30ml λευκό ξύδι
μία πρέζα αλάτι
1/2κγ θυμάρι
1/2κγ εστραγκόν
150γρ λάδι
χλιαρό νερό όσο πάρει

για τη γέμιση
500γρ κατσικίσιο γάλα
85γρ φρέσκο βούτυρο
400γρ καλαθάκι Λήμνου ή όποια φέτα σας αρέσει
120γρ ξινός τραχανάς
170γρ νερό
100γρ αλεύρι
40γρ τριμμένο πεκορίνο
4 αβγά

εκτέλεση

για το φύλλο: Ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί,ζυμώνουμε και ρίχνουμε χλιαρό νεράκι όσο πάρει για να γίνει μια ζύμη μαλακή,εύπλαστη,που δεν κολλάει.Σκεπάζουμε τη ζύμη μας και την αφήνουμε μισή ώρα τουλάχιστον να ξεκουραστεί.Χωρίζουμε σε δύο ίσα μέση και ανοίγουμε δυο φύλλα.Τα φύλλα μας να ξεπερνάνε το μέγεθος του ταψιού για να μπορούμε να κάνουμε το “γύρω γύρω”.
για τη γέμιση: Βάζουμε να ζεσταθεί το νερό και το γάλα και ρίχνουμε τον τραχανά.Χαμηλώνουμε τη φωτιά και ανακατεύουμε ανά διαστήματα για να μην κολλήσει.Χτυπάμε τα αβγά.Μόλις μαλακώσει ο τραχανάς συνεχίζουμε το ανακάτεμα με το σύρμα και ρίχνουμε το βούτυρο,το αλεύρι,τα τυριά,τα αβγά.Συνεχίζουμε να ανακατεύουμε ως να γίνει μια πηχτή κρέμα.Αφήνουμε να κρυώσει.
Συναρμολόγηση: Λαδώνουμε καλά το ταψί μας.Βάζουμε κάτω το ένα φύλλο,τη γέμιση από πάνω και το δεύτερο φύλλο.Κλείνουμε γύρω γύρω την πιτούλα και αλείφουμε με λάδι.Βρέχουμε τα χεράκια μας με λίγο νερό και ραντίζουμε την πίτα για να γίνει τραγανό το φύλλο. (αν σας περισσέψει φύλλο,το τυλίγεται με μεμβράνη,βάζετε στο ψυγείο και διατηρείται για 2 μέρες).Ψήνουμε στους 180 βαθμούς,σε προθερμασμένο φούρνο,στον αέρα,περίπου μισή ώρα ή μέχρι να ροδίσει.Είναι πιο νόστιμη ζεστή,αλλά τρώγεται ωραία και κρύα.

Ελπίζω να σας αρέσει!!!

Πηγή: mammyscookingbook