Close
Τυροπιτάκια... τα τέλεια απο τη Ντίνα Νικολάου

Το εννοώ! Η γεύση τους και, κυρίως, η απίθανα αφράτη αλλά τραγανή ζύμη τους, θα τα κάνουν περιζήτητα. Ιδιαίτερα για τα παιδιά, δεν θα βρείτε καλύτερο σνακ.

Για τη ζύμη
500 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
400 γρ. στραγγιστό γιαούρτι
1 πακέτο (250 γρ.) Βιτάμ κλασσικό
1 κουτ. γλυκού αλάτι
Για τη γέμιση
300 γρ. φέτα, τριμμένη στη χονδρή πλευρά του τρίφτη
100 γρ. ανθότυρο, λιωμένο με πιρούνι
150 γρ. κεφαλογραφιέρα, τριμμένη
½ φλιτζάνι ψιλοκομμένος άνηθος
½ φλιτζάνι ψιλοκομμένος μαϊντανός
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
1 κουτ. γλυκού πάπρικα γλυκιά, σε σκόνη
2 αυγά, κατά προτίμηση βιολογικά
Για τα πιτάκια
1 κρόκος αυγού, κατά προτίμηση βιολογικού
2 κουτ. σούπας γάλα
½ φλιτζάνι σουσάμι, καβουρδισμένο στο γκριλ, μέχρι να χρυσίσει ή παπαρουνόσπορο, για το πασπάλισμα

Για τη ζύμη: Σε ένα μεγάλο μπολ (ή σε μια λεκάνη) βάζω όλα τα υλικά της γέμισης, τα ανακατεύω πρώτα με μια ξύλινη κουτάλα και στη συνέχεια τα ζυμώνω καλά με τα χέρια μου, μέχρι να φτιάξω μια ζύμη μαλακή και ελαστική. Εναλλακτικά, τα βάζω όλα μαζί στο μπολ του μίξερ πάγκου και τα χτυπάω με το ειδικό εξάρτημα «γάντζος» για ζύμες. Πλάθω τη ζύμη σε μπάλα, την τυλίγω σε διάφανη μεμβράνη και την αφήνω να «ξεκουραστεί» για 1 ώρα.
Για τη γέμιση: Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύω καλά όλα τα υλικά της γέμισης.
Για τα τυροπιτάκια: Προθερμαίνω το φούρνο στους 200°C.
Βάζω τη μπάλα ζύμης σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια και την ανοίγω με τον πλάστη σε φύλλο λεπτό, με πάχος όχι περισσότερο από ½ εκ. Με ένα πιατάκι του καφέ (ή με ένα στρογγυλό κουπ πατ με διάμετρο 8 – 10 κ.) κόβω στρογγυλά δισκάκια ζύμης. Παίρνω τα περισσεύματα ζύμης και τα ανοίγω και αυτά με τον πλάστη, φτιάχνοντας άλλο ένα φύλλο, μικρότερο μεν, το ίδιο λεπτό δε.
Βάζω από 1 κουτ. γλυκού γέμιση στο μέσον κάθε δίσκου και κλείνω τους δίσκους σε μισοφέγγαρα, πιέζοντας τις άκρες για να κολλήσουν.
Σε ένα μπολάκι χτυπάω με το πιρούνι τον κρόκο του αυγού με το γάλα και με το μείγμα αυτό αλείφω όλα τα τυροπιτάκια. Τα πασπαλίζω με το σουσάμι ή τον παπαρουνόσπορο και τα ψήνω για 30 – 40 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.

πηγη