Σήμερα σας έχουμε μια συνταγή για το τραπέζι της Κυριακής. Γλυκό Βυζαντίνό ή αλλιώς πολίτικο ραβανί με βελούδινη κρέμα και σαντιγί που θα μας ανεβάσει την διάθεση (και την ζυγαριά μας, αλλά δεν βαριέσαι βρε αδερφέ!). Για όσους αγαπούν τα σερμπέτια.
- αυγα 7 μεσαία
- ζαχαρη 150 γραμμάρια
- Γάλα φρέσκο 120 ml
- Γιαούρτι στραγγιστό 70 γραμμάρια
- αλεύρι για όλες τις χρήσεις 140 γραμμάρια
- σιμιγδαλι 140 γραμμάρια
- μπέικιν πάουντερ 8 γραμμάρια
Υλικά
- Γάλα φρέσκο 1 λίτρο
- ζαχαρη 200 γραμμάρια
- βανίλια 2
- κρόκους αυγού 4
- κορν φλαουρ 60 γραμμάρια
Για τη κρέμα ζαχαροπλαστικής
- κρεμα γαλακτος 300ml 35% λιπαρά πολύ παγωμένη
Για την σαντιγί
- φιστίκια Αιγίνης Μπόλικα
Για το στόλισμα
Αν είχατε σκοπό να ξεκινήσετε δίαιτα ξεχάστε το διότι εμείς σήμερα ξυπνήσαμε με όρεξη για γλυκό και θέλουμε να σας παρασύρουμε μαζί μας στην αμαρτία. Σιροπιασμένο βυζαντινό ή Πολίτικο ραβανί με βελούδινη κρέμα και αφράτη σαντιγί που λιώνει στο στόμα και σας κάνει να μην μπορείτε να σταματήσετε σε ένα κομμάτι.
Το ραβανί μοσχοβολάει λεμόνι. Αν έχετε όρεξη για σιροπιαστό γλυκό ταψιού τότε αυτό το βυζαντινό θα σας ξετρελάνει. Αυτό που μας έκανε να το αγαπήσουμε είναι ότι η κρέμα και η σαντιγί ισορροπούν την γεύση και δεν σε λιγώνει!
Για τον ίδιο λόγο που ο μπακλαβάς με κρέμα που δοκιμάσαμε παλιότερα μας…σημάδεψε γευστικά! Κύριε διαιτολόγε συγγνώμη, αλλά από Δευτέρα δίαιτα!
Δείτε παρακάτω την εκτέλεση για το βυζαντινό ή Πολίτικο ραβανί με κρέμα:
Εκτέλεση για το ραβανί
Στον κάδο του μίξερ χτυπάμε τα αυγά με την ζάχαρη μέχρι το μείγμα να αφρατέψει. Στην συνέχεια προσθέτουμε το φρέσκο γάλα, το στραγγιστό γιαούρτι, το αλεύρι για όλες τις χρήσεις, το σιμιγδάλι και το μπέικιν πάουντερ και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να ομογενοποιηθεί πλήρως το μείγμα.
Δείτε ακόμα Ραβανί με αλεύρι ολικής και μέλι
Στην συνέχεια παίρνουμε το ταψί και το βουτυρώνουμε. Απλώνουμε μέσα στο βουτυρωμένο ταψί το μείγμα για το ραβανί και το ψήνουμε στους 180 βαθμούς Κελσίου, στις αντιστάσεις μέχρι να βάζουμε ένα μαχαίρι στο ραβανί και να βγει καθαρό. Αφού ψηθεί το αφήνουμε να κρυώσει τελείως σε θερμοκρασία δωματίου.
Εκτέλεση για το σιρόπι
Σε ένα κατσαρολάκι προσθέτουμε το νερό, την ζάχαρη, το λεμόνι και το στικ κανέλας και βράζουμε μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Αφήνουμε το σιρόπι στην άκρη να κατέβει η θερμοκρασία του και σιροπιάζουμε το κρύο ραβανί με το ζεστό σιρόπι, αφού πρώτα έχουμε αφαιρέσει το στικ κανέλας.
Εκτέλεση για την κρέμα ζαχαροπλαστικής
Σε ένα κατσαρολάκι προσθέτουμε το γάλα και την ζάχαρη και ανακατεύουμε μέχρι να ξεκινήσει το γάλα να ζεσταίνεται. Αφού ζεσταθεί αρκετά το γάλα προσθέτουμε το κορν φλάουρ και συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να πήξει η κρέμα μας.
Αφού πήξει, απομακρύνουμε το σκεύος από την φωτιά και προσθέτουμς τους κρόκους αυγών και τις βανίλιες. Ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί τελείως η κρέμα και περιχύνουμε το ραβανί με την κρέμα, απλώνοντάς την παντού. Βάζουμε το ραβανί στο ψυγείο μέχρι να παγώσει η κρέμα.
Εκτέλεση για την σαντιγί
Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος πολύ παγωμένη στο μίξερ σε αφράτη σαντιγί. Μόλις η σαντιγί είναι έτοιμη την απλώνουμε πάνω από την κρέμα ζαχαροπλαστικής. Γαρνίρουμε το γλυκό μας με τριμμένα φιστίκια Αιγίνης και το βάζουμε για λίγο στο ψυγείο. Σερβίρουμε και απολαμβάνουμε.
Tips
Η σαντιγί είναι προαιρετική. Μπορείτε να απολαύσετε το συγκεκριμένο γλυκό μόνο με κρέμα και κανέλα σε σκόνη.
Η συνταγή είναι της φίλης μας Theni Sotiropoulou
και την είδαμε στην αγαπημένη μας ομάδα ΟΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΤΗΣ ΓΚΟΛΦΩΣ
Δείτε όλες τις λαχταριστές συνταγές μας με ένα κλικ εδώ
Επιμέλεια κειμένου συνταγής: daddy-cool.gr