Close

Το γλυκό του Σαββάτου: Εκμέκ με μαστίχα Χίου

εκμέκ-με-μαστίχα Χίου-συνταγή-

Συνταγή για ένα φανταστικό  εκμέκ με μαστίχα Χίου, παντεσπάνι βελούδινη κρέμα, σαντιγί, καβουρδισμένα αμύγδαλα και τρούφα σοκολάτας. Το ιδανικό γλυκό για το Σάββατο μετά το μεσημεριανό μας.

Το εκμέκ είναι από τα αγαπημένα μας γλυκά, αφού όποιο εκμέκ κι αν δοκιμάσουμε μας ταξιδεύει πίσω στον χρόνο. Σήμερα θα δούμε πως μπορούμε να φτιάξουμε το καλύτερο εκμέκ παντεσπάνι με αρωματική μαστίχα Χίου, βελούδινη κρέμα από ψιλό σιμιγδάλι και σαντιγί.

Θα γαρνίρουμε το εκμέκ μας με καβουρδισμένα στο βούτυρο αμύγδαλα, τρούφα σοκολάτας και ό,τι άλλο μας αρέσει και θα απογειώσουμε κάθε γιορτινό τραπέζι και όχι μόνο. Ένα εκμέκ που μοσχοβολάει παράδοση και κάνει το στόμα μας να γεμίζει απόλαυση.

Δείτε παρακάτω την εκτέλεση για το εκμέκ με μαστίχα Χίου:

εκμέκ-με-μαστίχα Χίου-συνταγή-

Εκτέλεση για την βάση

Αρχικά ξεχωρίζουμε τους κρόκους από τα ασπράδια. Χτυπάμε τα ασπράδια σε μαρέγκα. Σε ένα άλλο μπολ χτυπάμε τους κρόκους μαζί με την ζάχαρη. Προσθέτουμε κουταλιά κουταλιά το γάλα και συνεχίζουμε το χτύπημα.

Προσθέτουμε το ψιλό σιμιγδάλι, το αλεύρι που φουσκώνει μόνο του, την βανίλια και το αλάτι και χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Στο τέλος προσθέτουμε την μαρέγκα και ανακατεύουμε απαλά με μία μαρίζ. Παίρνουμε ένα πυρέξ μεγάλο ή ένα ταψί 30 εκατοστά και τοποθετούμε το μείγμα. Το ψήνουμε στους 175 βαθμούς Κελσίου για 40 λεπτά,

Εκτέλεση για το σιρόπι

Μόλις γίνει η βάση την βγάζουμε από τον φούρνο και την αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου. Στο μεταξύ ξεκινάμε να φτιάχνουμε το σιρόπι. Σε ένα κατσαρολάκι προσθέτουμε το νερό, την ζάχαρη, το φρέσκο βούτυρο, τον χυμό λεμονιού και το ξύσμα λεμονιού και βράζουμε μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και το βούτυρο και να δέσει το σιρόπι. Λούζουμε το γλυκό μας με το σιρόπι.

Εκτέλεση για την κρέμα

Σε ένα κατσαρολάκι προσθέτουμε το γάλα, το σιμιγδάλι, την ζάχαρη και τα δάκρυα μαστίχας Χίου που προηγουμένως τα είχαμε περάσει από το μούλτι. Βράζουμε ανακατεύοντας διαρκώς μέχρι να πήξει η κρέμα μας. Μόλις πήξει η κρέμα απομακρύνουμε το κατσαρολάκι από την φωτιά και προσθέτουμε τα αυγά και το βούτυρο.

Ανακατεύουμε μέχρι να ενσωματωθούν στην κρέμα και να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Αφήνουμε την κρέμα να κρυώσει καλά και αφού κρυώσει την απλώνουμε πάνω από το σιροπιασμένο παντεσπάνι.

Δείτε ακόμα Παγωτό Εκμέκ Κανταΐφι

Στο μίξερ χτυπάμε την σαντιγί γκαρνί σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας και απλώνουμε πάνω από την κρέμα. Στην συνέχεια γαρνίρουμε με ασπρισμένα, χοντροκομμένα αμύγδαλα τα οποία τα έχουμε καβουρδίσουμε σε λίγο βούτυρο και τρούφα σοκολάτας.  Βάζουμε το γλυκό μας στο ψυγείο μέχρι να παγώσει καλά και απολαμβάνουμε.

Tips για το Εκμέκ με μαστίχα Χίου

Μπορούμε να στολίσουμε με ό,τι μας αρέσει.

εκμέκ-με-μαστίχα Χίου-συνταγή-

Η συνταγή είναι της φίλης μας Theni Sotiropoulou

και την είδαμε στην αγαπημένη μας ομάδα ΟΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΤΗΣ ΓΚΟΛΦΩΣ

Δείτε όλες τις λαχταριστές συνταγές μας με ένα κλικ εδώ

Επιμέλεια κειμένου συνταγήςdaddy-cool.gr