Μοσχαράκι κοκκινιστό. Ένα παραδοσιακό Κυριακάτικο πιάτο της Ελληνικής κουζίνας, Κάθε Ελληνικό σπίτι έχει και από μια συνταγή κοκκινιστού, συνδυασμένο άλλοτε με ρύζι, ή με ζυμαρικά, ή με πατάτες ή και με λαχανικά όπως η συνταγή που σας δίνουμε (αρχική ιδέα από εδώ) είναι ένα πιάτο που πάντα θα είναι το αγαπημένο μικρών και μεγάλων. Δοκιμάστε το!
Δειτε ακομα Μοσχαρακι στιφαδο στον φούρνο με κρεμμυδάκια!
Μερίδες: 6
Χρόνος: 30 λ + 2 ώρες μαγείρεμα
Δυσκολία: Μέτρια
Υλικά συνταγής
1/2 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
1.400 γρ. μοσχαρίσια σπάλα, κομμένη σε κύβους 2,5-3 εκ.
1/3 φλ. τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις (ίσως χρειαστεί λίγο περισσότερο)
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
4-5 σκελίδες σκόρδο, πολτοποιημένες
6 μέτριες πατάτες καθαρισμένες, κομμένες σε κύβους
2-3 καρότα καθαρισμένα, κομμένα σε φέτες
1 φλ. τσαγιού φασολάκια, φρέσκα ή κατεψυγμένα
4 φλ. τσαγιού ζωμό βοδινού ή κότας
1 κ.σ. σάλτσα Worcestershire
3 κ.σ. πελτέ ντομάτας
1/2 φλ. τσαγιού τριμμένη ντομάτα σε χυμό, ή ελαφρώς συμπυκνωμένος χυμός ντομάτας
1 κ.γ. ζάχαρη
αλάτι πιπέρι
1 κ.σ. πάπρικα
1 κ.σ. κύμινο
1 κ.σ. ρίγανη
ψιλοκομμένο μαϊντανό για γαρνίρισμα (προαιρετικά)
Εκτέλεση συνταγής
Αφήνετε το κρέας 1 ώρα εκτός ψυγείου να έλθει σε θερμοκρασία δωματίου. Το κόβετε σε κύβους 2,5-3 εκ.,τους μέσα σε μια σακούλα που κλείνει αεροστεγώς, προσθέτετε και το αλεύρι και ανακινείτε τη σακούλα ώστε να καλυφθούν καλά απ” όλες τις πλευρές με το αλεύρι. Αν απαιτηθεί προσθέτετε λίγο ακόμα αλεύρι.
Σε μια ρηχή, φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνετε πολύ καλά το μισό ελαιόλαδο, σε μέτρια προς υψηλή θερμοκρασία και σοτάρετε το κρέας σε 3 παρτίδες (για να μη “πέσει” η θερμοκρασία του λαδιού), μέχρι να “θωρακιστούν” τα κομμάτια απ” όλες τις πλευρές. Τα μεταφέρετε σε μπολ και τα αφήνετε στην άκρη.
Στην ίδια ζεστή κατσαρόλα ζεσταίνετε καλά το υπόλοιπο ελαιόλαδο και σοτάρετε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, το σκόρδο, τις πατάτες, τα καρότα και τα πράσινα φασόλια, ανακατεύοντας ανά διαστήματα μέχρι να μαλακώσουν. Ρίχνετε το ζωμό βοδινού ή κότας, ανακατεύετε ξύνοντας τη βάση με ξύλινη κουτάλα να βγάλει τυχόν υπολείμματα κρέατος.
Προσθέτετε το σοταρισμένο κρέας, τη σάλτσα Worcestershire, το πελτέ και χυμό ντομάτας, τη ζάχαρη, αλάτι, πιπέρι, τη πάπρικα, το κύμινο και τη ρίγανη. Αφού πάρει βράση, χαμηλώνετε τη φωτιά και αφήνετε το κρέας να σιγοβράζει μέχρι να μαλακώσει καλά το κρέας και πήζει η σάλτσα σταδιακά.
Αν έχετε χρόνο, για τέλειο, μελωμένο γευστικό αποτέλεσμα κατεβάστε τη φωτιά στο πολύ χαμηλό και σιγοβράστε το φαγητό σας για 5-6 ώρες. Σε μέτρια φωτιά θα απαιτηθεί 1-1:15 χρόνος βρασίματος για να μαλακώσει καλά το κρέας. Αν θέλετε αρκετά πηχτή τη σάλτσα σας, 15 λ πριν κατεβάσετε το κοκκινιστό σας από τη φωτιά πασπαλίστε το με 1-2 κ.σ. αλεύρι (ανάλογα πόσο πηχτή θέλετε τη σάλτσα), ανακινήστε τη κατσαρόλα και συνεχίστε το βράσιμο.
Δειτε ακομα Μοσχάρι μπουκίτσες λεμονάτο με νιόκι ολικής άλεσης!!
Ειδήσεις σήμερα
- Καιρός : Μετά τις καταιγίδες έρχονται τα πρώτα χιόνια – Αναλυτικά οι περιοχές
- Ξεκινάει σήμερα η νηστεία των Χριστουγέννων : Τι είναι το Σαρανταλείτουργο
- Άγιος Έρωτας : Η Χλόη ξεκαθαρίζει στον Αργύρη πως δεν τον θέλει πια
- Άση Μπήλιου : Πανσέληνος Νοεμβρίου 2024 – Πώς θα επηρεάσει όλα τα ζώδια
- Η καλύτερη συνταγή για μελομακάρονα με σοκολάτα το 2024