Συνταγή για αφράτη τούρτα με γεύση καραμέλα, σπιτικό παντεσπάνι και ψιλοκομμένη κουβερτούρα για γενέθλια, γιορτές ή δώρο. Μία τούρτα καραμέλα καλύτερη και από του ζαχαροπλαστείου
από τη φίλη μας Fratzeska Kazepi.
- μόρφατ 1
- καραμελωμένο ζαχαρούχο 1
Υλικά
- αυγα 4 μεγάλα
- ζάχαρη άχνη 110 γραμμάρια
- αλεύρι για όλες τις χρήσεις 120 γραμμάρια
- αλατι 1 κουταλάκι του γλυκού
- ηλιέλαιο 30 ml
- Γάλα φρέσκο 55 ml
- βανίλια 2
Για το παντεσπάνι
- κουβερτουρα 1 ψιλοκομμένη
- κερασια 7-8 γλασέ
- φουντουκι 100 γραμμάρια περίπου καραμελωμένα ψιλοκομμένα
Για το στόλισμα
Τούρτα σοκολάτας με κεράσια και βάφλες
Η καραμέλα είναι από τις αγαπημένες μας γεύσεις στις τούρτες και στις πάστες, διότι έχει απαλή γεύση που δεν σε λιγώνει αν ξέρεις να τη φτιάξεις και δε σε μπουχτίζει. Σήμερα λοιπόν θα σας δείξουμε πως μπορείτε να φτιάξετε μία αφράτη τούρτα καραμέλα που λιώνει στο στόμα και είναι καραμελένια και πιο νόστιμη και από του ζαχαροπλαστείου.
Δείτε παρακάτω την εκτέλεση για τη τούρτα καραμέλα με σπιτικό παντεσπάνι:
Εκτέλεση για την τούρτα καραμέλα με σπιτικό παντεσπάνι
Ξεκινάμε την συνταγή μας από το παντεσπάνι. Συγκεκριμένα διαχωρίζουμε τους κρόκους και τα ασπράδια. Χτυπάμε τα ασπράδια με την ζάχαρη άχνη και το αλάτι, μέχρι να σχηματιστεί μαρέγκα, που να γυαλίσει και να σχηματίσει κορυφές.
Στη συνέχεια χτυπάμε τους κρόκους σε ένα ξεχωριστό μπολ και τους ενσωματώνουμε με τη μαρέγκα. Στη συνέχεια ρίχνουμε σιγά σιγά το ηλιέλαιο και έπειτα το φρέσκο γάλα. Ρίχνουμε τις βανίλιες και στη συνέχεια ρίχνουμε σε δύο δόσεις το κοσκινισμένο αλεύρι για όλες τις χρήσεις.
Ανακατεύουμε αρχικά το μείγμα με ένα σύρμα για να μη χάσει τον όγκο του. Και έπειτα με μία μαρίζ παίρνουμε όλο το υλικό από τα τοιχώματα του μπολ. Ρίχνουμε το μείγμα σε ένα τσέρκι 18 εκατοστών και με ένα ξυλάκι το ανακατεύουμε με κυκλικές κινήσεις για να μην κάνει μέσα το μείγμα φουσκάλες.
Καραμελένια τούρτα παγωτό
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στις αντιστάσεις, στους 160 βαθμούς Κελσίου. Μόλις ψηθεί το βγάζουμε από τον φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει. Κόβουμε το παντεσπάνι σε 3 πάτους. Χτυπάμε το μόρφατ με το καραμελωμένο ζαχαρούχο σε σφιχτή σαντιγί στο μίξερ.
Στρώνουμε τον πρώτο πάτο παντεσπάνι και από πάνω απλώνουμε μία στρώση σαντιγί. Από πάνω βάζουμε το δεύτερο παντεσπάνι και από πάνω στρώνουμε άλλη μία στρώση σαντιγί. Κλείνουμε με τον τρίτο πάτο και καλύπτουμε την τούρτα με όση σαντιγί μας έχει μείνει.
Βάζουμε μία δόση σαντιγί σε ένα κορνέ και δίνουμε τα σχέδια γύρω γύρω. Διακοσμούμε με ψιλοκομμένη κουβερτούρα και κεράσια γλασέ και βάζουμε τη τούρτα να παγώσει καλά στο ψυγείο. Έπειτα σερβίρουμε.
Την είδαμε στην ομάδα Μαγειρικές Απολαύσεις
Δείτε όλες τις λαχταριστές συνταγές μας με ένα κλικ εδώ
Επιμέλεια κειμένου συνταγής: daddy-cool.gr