Τραχανόπιτα με κοτόπουλο. Συνταγή για Παραδοσιακή τραχανόπιτα με κοτόπουλο και σπιτικό φύλλο. Μια πίτα για όλες τις περιστάσεις
Αν δεν έχετε δοκιμάσει ακόμη τραχανόπιτα δεν ξέρετε τι χάνετε. Είναι σίγουρα από τις αγαπημένες μας πίτες αφού ο τραχανάς είναι πολύ θρεπτικός και πεντανόστιμος και δεν μπορείτε να φανταστείτε πόσο ταιριάζει στις πιτούλες μας. Σήμερα λοιπόν θα σας δείξουμε πως φτιάχνεται η παραδοσιακή τραχανόπιτα με κοτόπουλο.
Το κοτόπουλο συνδυάζεται πανεύκολα με τον τραχανά και πολλοί από εσάς έχετε δοκιμάσει αυτόν τον συνδυασμό σε σούπα τραχανά. Σήμερα όμως θα δούμε πως μπορεί ο τραχανάς, το κοτόπουλο και μερικά ακόμη απλά υλικά να απογειώσουν την πίτα σας. Με παραδοσιακό, τραγανό φύλλο που θα απογειώσει την γεύση.
Δείτε παρακάτω την εκτέλεση για την τραχανόπιτα με κοτόπουλο:
Εκτέλεση για την γέμιση της τραχανόπιτας με κοτόπουλο
Αρχικά βράζουμε το κοτόπουλό μας σε 4-5 φλιτζάνια αλατισμένο νερό. Κρατάμε 3 φλιτζάνια από τον ζωμό που έβρασε το κοτόπουλο και αφήνουμε το κοτόπουλο σουρωμένο να κρυώσει. Το κόβουμε σε μικρά κομμάτια και το βάζουμε στην άκρη.
Έπειτα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι ψιλοκομμένο. Αφού μαλακώσει και γυαλίσει το κρεμμύδι αποσύρουμε το σκεύος από την φωτιά και βάζουμε το κρεμμύδι μαζί με το λάδι του σε ένα μπολ. Στο ίδιο μπολ προσθέτουμε και το βρασμένο κοτόπουλο.
Στο τέλος θρυμματίζουμε με τα χέρια μας την φέτα και την βάζουμε στο μπολ. Στο ίδιο μπολ προσθέτουμε και τον τραχανά μαζί με αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύουμε και η γέμιση είναι έτοιμη.
Εκτέλεση για την ζύμη και την τραχανόπιτα με κοτόπουλο
Παίρνουμε μία λεκάνη και βάζουμε μέσα στην λεκάνη το αλεύρι για όλες τις χρήσεις, το ελαιόλαδο και το αλάτι. Ανακατεύουμε ίσα ίσα και ξεκινάμε σιγά σιγά ανακατεύοντας παράλληλα να προσθέτουμε το χλιαρό νερό. Αφού ομογενοποιηθεί το μείγμα ξεκινάμε να ζυμώνουμε μέχρι να πάρουμε μία ζύμη που να μην κολλάει στα χέρια.
Αφήνουμε την ζύμη για μισή ώρα στην άκρη και μετά την μισή ώρα την χωρίζουμε σε 4 μπάλες. Παίρνουμε ένα ταψί και το λαδώνουμε. Πασπαλίζουμε τον πάγκο μας με νισεστέ και ξεκινάμε και ανοίγουμε πάνω στον πάγκο την πρώτη μπάλα σε φύλλο, λίγο μεγαλύτερο από το ταψί μας.
Λαδώνουμε το φύλλο με λίγο ελαιόλαδο. Ανοίγουμε το δεύτερο φύλλο και το βάζουμε πάνω από το πρώτο. Το λαδώνουμε και αυτό. Το δεύτερο φύλλο όμως το βάζουμε λίγο τσαλακωμένο χωρίς να αφήσουμε να περισσεύει γύρω γύρω. Από πάνω βάζουμε την γέμιση σε όλη την επιφάνεια και την στρώνουμε.
Δείτε ακόμα Τραχανόπιτα με φέτα
Σκεπάζουμε την γέμιση με άλλα δύο φύλλα που τα ανοίξαμε με τον ίδιο τρόπο λαδώνοντάς τα ενδιάμεσα. Ξεκινάμε να κλείνουμε την πίτα μας γύρω γύρω φτιάχνοντας κόθρο με το κάτω φύλλο της πίτας που περισσεύει και χαράζουμε ελαφρώς την πίτα.
Στο μεταξύ σε ένα μπολ χτυπάμε τα αυγά μαζί με τον ζωμό κοτόπουλου που κρατήσαμε προηγουμένως. Περιχύνουμε την πίτα με το μείγμα των αυγών και κουνάμε λίγο το ταψί για να πάει το μείγμα παντού. Αφήνουμε την πίτα για μισή ώρα στην άκρη και την ψήνουμε στους 190 βαθμούς Κελσίου μέχρι να ρουφήξει όλα τα ζουμιά και ροδίσει.
Tips για την Τραχανόπιτα με κοτόπουλο
Βάζουμε είτε γλυκό είτε ξινό τραχανά. Την πίτα την αφήνουμε μισή ώρα στην άκρη για να ρουφήξει τα ζουμιά από το μείγμα με τα αυγά και τον ζωμό.
Την συνταγή την είδαμε από την φίλη μας Δάφνη Λεμονάκη
και την είδαμε στην αγαπημένη μας ομάδα ΟΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΤΗΣ ΓΚΟΛΦΩΣ
Δείτε όλες τις λαχταριστές συνταγές μας με ένα κλικ εδώ
Επιμέλεια κειμένου συνταγής: daddy-cool.gr