Χριστούγεννα παντού. Για σήμερα υγιεινή, μυρωδάτη, τραγανή και πεντανόστιμη χορτοπιτούλα σε σχήμα χριστουγεννιάτικου δέντρου.
ΥΛΙΚΑ
Για το φύλλο
• Περίπου 400 γρ. αλεύρι γ.ο.χ και επιπλέον για το άνοιγμα των φύλλων
• 1 κούπα νερό σε θερμοκρασία δωματίου
• ½ κ.γλ. αλάτι
• 2 κ.σ. ελαιόλαδο και επιπλέον για πασπάλισμα
• 2 κ.σ. ξύδι
• Σουσάμι (άσπρο και μαύρο) για πασπάλισμα
Για τη γέμιση
• 500 gr. διάφορα χόρτα για πίτα
• ½ ματσάκι μαϊντανός
• ½ ματσάκι άνηθος
• 2-3 φρέσκα κρεμμυδάκια
• 1-2 κλωναράκια δυόσμου
• Φρέσκια ρίγανη
• 2 κ.σ. χοντρό αλάτι
• Σκόρδο σε σκόνη
• Πιπέρι
• Μοσχοκάρυδο
• 1 κ.σ. σπόροι chia (ή 2 κ.σ. ψιλό σιμιγδάλι)
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Για το φύλλο
• Σε ένα μπολ προσθέτουμε το αλεύρι, το νερό, το ξύδι, το αλάτι και ζυμώνουμε όσο καλύτερα μπορούμε ώστε να καταφέρουμε μια ελαστική ζύμη. Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο νερό ακόμα ή λίγο αλεύρι.
• Τοποθετούμε τη ζύμη σε μεμβράνη και τη βάζουμε στο ψυγείο να ξεκουραστεί για μία ώρα περίπου.
• Μόλις την βγάλουμε από το ψυγείο την ανοίγουμε σε σχήμα όσο το δυνατόν πιο σε κύκλο με τη βοήθεια ενός πλάστη.
• Την αλείφουμε με ελαιόλαδο και τοποθετούμε στο κέντρο ένα μπολ.
• Με τη βοήθεια ενός μαχαιριού την χαράζουμε ακτινωτά (βλέπε φωτογραφία).
• Τοποθετούμε το ένα κομμάτι πάνω στο άλλο και ξανανοίγουμε το φύλλο. Με τον τρόπο αυτό η πίτα μας θα γίνει πολύ τραγανή.
Για τη γέμιση
• Πλένουμε, στεγνώνουμε και κόβουμε τα χόρτα σε πολύ μικρά κομμάτια μεγέθους περίπου 2 εκ.
• Ψιλοκόβουμε τα κρεμμυδάκια, τον άνηθο, τον μαϊντανό, τη ρίγανη και τον δυόσμο.
• Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε λίγα λίγα τα χόρτα, ρίχνουμε το χοντρό αλάτι και τα στύβουμε με τα χέρια μας. Ο όγκος σχεδόν θα υποδιπλασιαστεί.
• Μόλις τελειώσουμε με όλα τα χόρτα τα μεταφέρουμε σε ένα σουρωτήρι και αφήνουμε να στραγγίσουν.
• Μόλις έχουν στραγγίσει προσθέτουμε το πιπέρι, το μοσχοκάρυδο, τη σκόνη σκόρδου και τους σπόρους chia. (Οι σπόροι θα απορροφήσουν την υγρασία και θα μας προσφέρουν τα οφέλη τους. Εναλλακτικά χρησιμοποιούμε σιμιγδάλι)
• Ελέγχουμε το αλατοπίπερο και αφήνουμε στην άκρη. Λογικά δε θα χρειαστεί άλλο αλάτι.
• Τα ανακατεύουμε όσο πιο καλά μπορούμε ώστε να καταφέρουμε ένα ομοιογενές μίγμα.
• Με την βοήθεια ενός πλάστη ανοίγουμε μακρόστενα φύλλα πλάτους 10 εκ. περίπου και μήκους διαφορετικού κάθε φορά για να πετύχουμε το χριστουγεννιάτικο δέντρο.
• Το πασπαλίζουμε με ελαιόλαδο και ρίχνουμε γέμιση κατά μήκος και στη μέση.
• Το κλείνουμε κατά μήκος με τα χέρια μας δημιουργώντας ένα γεμιστό “μακαρόνι”.
• Το τοποθετούμε σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα δημιουργώντας το δέντρο.
• Τοποθετούμε το δέντρο μας στο φούρνο όσο πιο ψηλά γίνεται (για να την ξεροψήσει ο αέρας από κάτω) και τα ψήνουμε στους 180º C στον αέρα για 40 λεπτά περίπου ώρα μέχρι να αποκτήσει ένα χρυσαφί χρώμα.
Καλή μας απόλαυση!
Από τη καταπληκτική σελίδα όλα νηστίσιμα
Ειδήσεις σήμερα
- Ανακαλείται κατεψυγμένη πίτσα μετά από εντοπισμό επικίνδυνου μικροβίου
- Μερομήνια 2024 – 2025 : Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά με χιόνια και πολικό ψύχος
- Φως στο Τούνελ : Μελάνιαζε και τέζα- Η κυνική μαρτυρία της Μουρτζούκου – Τα ψέματα και οι αντιφάσεις
- Η Γη της Ελιάς : O Ιπποκράτης έδιωξε τα αδέρφια Βαρώτσου από τη Μάνη
- Οδηγός γενικής καθαριότητας για να αστράψει το σπίτι σου πριν στολίσεις για τα Χριστούγεννα