Τρουφάκια από τσουρέκι η αλλιώς Τσουρεκοτρουφάκια! Μια υπέροχη ιδέα για το τσουρέκι που περίσσεύει από το Πάσχα και πολύ εύκολη,στην εκτέλεσή της. Η γεύση τους θα σας ξετρελάνει.
- τσουρεκια 500 γρ. τριμμένο στο multi
- κονιάκ 2 κ.σ ή όποιο άλλο ποτό μας αρέσει
- κουβερτουρα 250 γρ. γάλακτος
- κρεμα γαλακτος 250 γρ
- ξηροί καρποί 130 γρ. της αρεσκείας μας αλεσμένους στο multi (ψιλό προς μέτριο άλεσμα)
- πορτοκαλι ξύσμα από ένα μικρό
- βανίλια 1
Υλικά
- κουβερτουρα 250 γρ. γάλακτος
- κουβερτουρα 150 γρ. λευκή
- σπορέλαιο 1½ -2 κ.σ
- τρούφα για την διακόσμηση
- δημητριακά Τριμμένες νιφάδες (έβαλα από τις σκούρες που είναι πιο τραγανές και δεν μαλακώνουν εύκολα)
- μπισκότα τριμμένο
Για την επικάλυψη
Τρουφάκια από τσουρέκι η αλλιώς Τσουρεκοτρουφάκια συνταγή
Εκτέλεση:
(για περίπου 70 τρουφάκια)
Θα χρειαστούμε χαρτάκια για τρουφάκια
Βάζουμε το τριμμένο τσουρέκι σε ένα μεγάλο μπολ και το ραντίζουμε με το κονιάκ ανακατεύοντας να πάει παντού.
Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε καλά την κρέμα γάλακτος (να μην βράσει) και στη συνέχεια προσθέτουμε τα 250 γρ. κουβερτούρας γάλακτος ανακατεύοντας μέχρι να λιώσει καλά.
Στη συνέχεια προσθέτουμε τη βανίλια και το ξύσμα, ανακατεύουμε και ρίχνουμε το μείγμα μας στο τριμμένο τσουρέκι!
Ανακατεύουμε καλά και μόλις ενωθούν τα υλικά μας προσθέτουμε και τους τριμμένους ξηρούς καρπούς ανακατεύοντας λίγο ακόμα.
Τοποθετούμε το μείγμα στο ψυγείο για μιάμιση ώρα και όταν σφίξει φτιάχνουμε μικρές μπαλίτσες παίρνοντας μία γεμάτη κουταλιά του γλυκού κάθε φορά!
Τοποθετούμε τις μπαλίτσες μας σε δίσκο ή ταψάκι με αντικολλητικό χαρτί και τις τοποθετούμε στο ψυγείο μέχρι να φτιάξουμε την επικάλυψη.
Σε μπέν μαρί λιώνουμε την κουβερτούρα γάλακτος μαζί με 1 κ.σ σπορέλαιο. Μόλις λιώσει καλά αποσύρουμε από τη φωτιά και ανακατεύουμε για λίγο να πέσει η θερμοκρασία.
*προσαρμόζουμε την ποσότητα ανάλογα με τις προτιμήσεις μας π.χ 200 κουβερτούρα γάλακτος και 200 γρ λευκή.
Βγάζουμε από το ψυγείο τα τρουφάκια, τα βουτάμε ένα ένα στη σοκολάτα και τα αποσύρουμε με ένα πιρούνι όπως θα κάναμε με ένα κουτάλι (δεν τα τρυπάμε). Χρησιμοποιούμε πιρούνι γιατί θέλουμε να τρέξει η περιττή σοκολάτα μέσα στο μπολ και στη συνέχεια βουτάμε κάθε τρουφάκι μέσα στα τριμμένα δημητριακά ή μπισκότα για να καλυφθούν καλά και τα τοποθετούμε σε αντοκολλητικό χαρτί.
Κάποια από τα τρουφάκια αφού τα βγάλουμε από τη σοκολάτα τα τοποθετούμε κατευθείαν επάνω στη λαδόκολλα και τα πασπαλίζουμε με τα ζαχαρώδη διακοσμητικά ή ότι άλλο μας αρέσει.
Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με τη λευκή κουβερτούρα και τα βάζουμε στο ψυγείο μέχρι να κρυώσουν καλά πριν τα τοποθετήσουμε στα χαρτάκια τους.
*Αν θέλουμε στα σκούρα τρουφάκια κάνουμε σχέδια με τη λευκή σοκολάτα και στα λευκά κάνουμε σχέδια με τη σκούρα για να έχουμε μεγαλύτερη ποικιλία!
Στα δικά μου τρουφάκια έκανα μεγαλύτερη ποσότητα με κουβερτούρα γάλακτος και μικρότερη με λευκή.
Καλή επιτυχία!!!