Τσικνοπέμπτη: Πίτες για σουβλάκια . Συνταγή για Πίτες για σουβλάκια σπιτικές για πιτόγυρο την Τσικνοπέμπτη που μπορείτε να τις φάτε σκέτες, με γύρο κοτόπουλο, γύρο χοιρινό ή κεμπάπ.
- αλεύρι για όλες τις χρήσεις 800 γραμμάρια
- νερό 600 ml
- αλατι 1 κουταλάκι του γλυκού
- ξερή μαγιά 16 γραμμάρια
- μελι Μισό κουταλάκι του γλυκού
Υλικά
- Σιμιγδάλι ψιλό 50 γραμμάρια
Για το ζύμωμα
- ηλιέλαιο Λίγο
Για το τηγάνισμα
Η Τσικνοπέμπτη πλησιάζει και για εμάς τους λιχούδηδες, είναι αυτή η πιο ερωτική μέρα του έτους. Αν θέλετε λοιπόν να απολαύσετε ένα πιτόγυρο με κεμπάπ, γύρο κοτόπουλο, γύρο χοιρινό ή ό,τι αρέσει σε εσάς, μπορείτε να φτιάξετε τις δικές σας σπιτικές πίτες για σουβλάκια .
Θα φτιάξουμε λοιπόν σπιτικές πίτες για σουβλάκια με όλα τα μυστικά τους που είναι αφράτες και απολαυστικές και αν ψηθούν στα κάρβουνα θα γίνουν το κάτι άλλο. Αυτές οι πίτες για την Τσικνοπέμπτη είναι από τις πιο νόστιμες και σίγουρα θα κλέψουν την παράσταση. Καλύτερες από του ψητοπωλείου.
Δείτε παρακάτω την εκτέλεση για τις πίτες για σουβλάκια
Εκτέλεση για τις πίτες για σουβλάκια
Στην αρχή σε μία λεκάνη βάζουμε τα 2/3 από την ποσότητα του αλευριού και προσθέτουμε το αλάτι, την ζάχαρη και την ξερή μαγιά. Ανακατεύουμε ελαφρώς με το χέρι μας τα υλικά για να αναμειχθούν καλά μεταξύ τους. Προσθέτουμε το νερό και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε καλά μέχρι να φτιάξουμε έναν χυλό.
Συνεχίζουμε προσθέτοντας σταδιακά το υπόλοιπο αλεύρι και φροντίζοντας να ομογενοποιούμε κάθε φορά το αλεύρι που προσθέσαμε τελευταίο. Αφού η ζύμη μας είναι έτοιμη την κόβουμε σε κομμάτια των 160 γραμμαρίων και σχηματίζουμε ομοιόμορφες μπάλες
Βάζουμε λίγο σιμιγδάλι στον πάτο ενός μεγάλου ταψιού και πασπαλίζουμε με λίγο επιπλέον σιμιγδάλι τα ζυμάρια μας. Έπειτα προσθέτουμε τα ζυμάρια μας στο ταψί αφήνοντας κενό από το ένα ζυμάρι στο άλλο για να μην κολλήσουν μεταξύ τους όσο φουσκώνουν.
Δείτε ακόμα Γύρος κοτόπουλο σε τηγάνι
Καλύπτουμε το ταψί μας με μία μεμβράνη και φροντίζουμε να μην υπάρχουν κενά έτσι ώστε να μην ξεραθεί η ζύμη. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 100 βαθμούς Κελσίου, στον αέρα και τον σβήνουμε την φωτιά μετά από 10 λεπτά. Βάζουμε το ταψί στον φούρνο για 20 με 30 λεπτά για να φουσκώσουν τα ζυμάρια.
Στην συνέχεια αφαιρούμε το ταψί από τον φούρνο και ξεσκεπάζουμε τα ζυμάρια μας. Μεταφέρουμε ένα ζυμάρι την φορά σε μία καθαρή επιφάνεια εργασίας. Πιέζουμε ελαφρώς το ζυμάρι με δύο δάχτυλα 5 με 6 φορές για να μειώσουμε τον όγκο τους.
Την ίδια στιγμή φροντίζουμε να αρχίσουμε να δίνουμε στο ζυμάρι μας σχήμα πίτας με τις διαδοχικές κινήσεις. Προσέχουμε να μην πιέσουμε πάρα πολλές φορές το ζυμάρι γιατί μετά το ψήσιμο δεν θα είναι αφράτο.
Δείτε ακόμα Το πιο λαχταριστό σπιτικό πιτόγυρο όπως ακριβώς του σουβλατζίδικου
Στην συνέχεια με απαλές και προσεκτικές κινήσεις τραβάμε ελαφρώς το ζυμάρι για να του δώσουμε το τελικό σχήμα. Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία με όλα τα ζυμάρια μας.
Tips για τις πίτες για σουβλάκια
Όσο προσθέτουμε το αλεύρι κατά την παρασκευή του χυλού, ο χυλός θα σφίγγει σταδιακά. Θα χρειαστεί όλη την ποσότητα και καλό πλάσιμο για να σταματήσει να κολλάει η ζύμη. Λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε νερό αυτή η ζύμη θα κολλάει αρκετά στα χέρια στην αρχή, μέχρι να αναπτυχθεί η γλουτένη.
Γι’ αυτό πρέπει σταδιακά και σε μικρές ποσότητες να αλευρώνουμε καθώς ζυμώνουμε, για να μας είναι πιο εύκολο. Το ζεστό περιβάλλον βοηθάει την μαγιά και γενικώς τα ζυμάρια με μαγιά να φουσκώσουν πιο γρήγορα. Αντί για ψιλό σιμιγδάλι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε καλαμποκάλευρο.
Ο λόγος που ανοίγουμε την πίτα με αυτόν τον τρόπο και όχι με πλάστη είναι γιατί δεν θέλουμε να αφαιρέσουμε όλο τον αέρα που έχει δημιουργηθεί μέσα στο ζυμάρι κατά το φούσκωμα. Έτσι το ζυμάρι μπορεί να ψηθεί κατευθείαν αφού σχηματιστεί σε πίτα. Αντίθετα, θα χρειαζόταν επιπλέον φούσκωμα για να είναι αφράτο μετά το ψήσιμο.
Εκτέλεση για το μαγείρεμα της πίτας
Στην αρχή προθερμαίνουμε ένα τηγάνι μεσαίου μεγέθους σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και κόβουμε σε κύκλο ένα κομμάτι λαδόκολλας. Το τηγάνι πρέπει να είναι λίγο μεγαλύτερο από το μέγεθος που έχουν οι πίτες. Προσθέτουμε λίγο νερό στο τηγάνι και βάζουμε από πάνω την λαδόκολλα.
Έπειτα προσθέτουμε λίγο ακόμη νερό πάνω στην λαδόκολλα το οποίο το έχουμε αναμείξει με λίγο ηλιέλαιο. Τοποθετούμε μία πίτα πάνω στην λαδόκολλα και σκεπάζουμε με ένα δεύτερο τηγάνι ίδιου μεγέθους ή με ένα καπάκι.
Μόλις δούμε ότι δεν βγαίνει ατμός από το τηγάνι, σηκώνουμε το καπάκι και προσθέτουμε λίγο επιπλέον νερό. Αυτή τη φορά κάτω από την λαδόκολλα. Μετά από 2 με 3 λεπτά γυρίζουμε την πίτα μας και προσθέτουμε πάλι λίγο νερό, κάτω από την λαδόκολλα. Περιμένουμε για 2 με 3 λεπτά και αφαιρούμε την πίτα από το τηγάνι.
Tips για το μαγείρεμα
Οι πίτες μας μαγειρεύονται στον ατμό κι έτσι δεν θα πάρουν χρώμα. Δεν μπορούμε λοιπόν να χρησιμοποιήσουμε το χρώμα ως ένδειξη ότι είναι έτοιμες. Μπορούμε να τις σερβίρουμε αφού τις ψήσουμε ελαφρώς για να πάρουν λίγο χρώμα χρησιμοποιώντας ένα τηγάνι. Μπορούμε να τις ψήσουμε στα κάρβουνα ή να τις αποθηκεύσουμε στην κατάψυξη.
Οι φωτογραφίες είναι της φίλης μας Maria Rouvitsa Kouzinoglou
και τις είδαμε στην αγαπημένη μας ομάδα ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ
Δείτε όλες τις λαχταριστές συνταγές μας με ένα κλικ εδώ
Επιμέλεια κειμένου συνταγής: daddy-cool.gr
Ειδήσεις σήμερα
- Δεν στεγνώνουν τα ρούχα : Το κόλπο με το μπουκάλι θα μειώσει το χρόνο στεγνώματος στο μισό
- Βασίλης Καλογήρου: Ραγδαίες εξελίξεις με την υπόθεση- Ο Τσούκαλης φεύγει εκτάκτως για Λάρισα
- Νέο Εκτακτο Δελτίο καιρού από την ΕΜΥ: Ραγδαία πτώση της θερμοκρασίας και χιόνια
- Μενού εβδομάδας από 13/1/24 έως 19/01/25
- Ανακαλείται ελληνικό τυρί – Εντοπίστηκαν αυξημένα επίπεδα σε ορυκτέλαια