Συνταγή για Τσουρεκάκια για παιδάκια με αλλεργίες. Τσουρεκάκια για παιδάκια με αλλεργίες χωρίς αυγά και χωρίς γαλακτοκομικά από Τζένη Τσανακτσίδου με μαχλέπι, κακουλέ και γάλα καρύδας, για το Πάσχα, την νηστεία ή για σχολικό κολατσιό όλο τον χρόνο.
- νερό 260 ml χλιαρό προς ζεστό
- μαγιά 24 γραμμάρια νωπή
- ζαχαρη 200 γραμμάρια
- αλατι 1 πρέζα
- Κακουλέ 1 κουταλιά της σούπας
- μαχλέπι 1 κουταλάκι του γλυκού
- μαστιχα Μισό κουταλάκι του γλυκού
- Ξύσμα πορτοκαλιού Από 1 πορτοκάλι
- αλεύρι για τσουρέκια 500-600 γραμμάρια
- μαργαρίνη 100 γραμμάρια
Υλικά
- γάλα καρύδας Λίγο
- σουσαμι Λίγο
Για το άλειμμα
Συνήθως στην Ελλάδα φτιάχνουμε τσουρέκια το Πάσχα. Όμως πλέον τα τσουρέκια είναι το αγαπημένο μας γλυκό όλο τον χρόνο. Έτσι σήμερα θα φτιάξουμε αφράτα και πεντανόστιμα Τσουρεκάκια για παιδάκια με αλλεργίες με μαχλέπι, κακουλέ, μαστίχα και μερικά ακόμη μυρωδικά, γάλα καρύδας και μερικά ακόμη απλά υλικά.
Είναι αφράτα, νηστίσιμα, υγιεινά και πεντανόστιμα και μπορούμε να τα απολαύσουμε όλο τον χρόνο και να τα δίνουμε και σαν σχολικό κολατσιό στα παιδάκια μας που τα λατρεύουν. Άλλωστε η ζάχαρη που έχουν είναι ελάχιστη.
Δείτε ακόμη Τα τσουρέκια της Γκόλφως (βίντεο)
Η συνταγή είναι της φίλης μας Tzeni Tsanaktsidou
Δείτε παρακάτω την εκτέλεση για τα Τσουρεκάκια για παιδάκια με αλλεργίες
Εκτέλεση για τα τσουρέκια
Για να φτιάξουμε τα Τσουρεκάκια για παιδάκια με αλλεργίες αρχικά βάζουμε στο μπολ την νωπή μαγιά μαζί με 2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη, νερό και 2 κουταλιές της σούπας αλεύρι για τσουρέκια. Ανακατεύουμε με το σύρμα καλά το μείγμα μας και το σκεπάζουμε για 15 λεπτά. Βάζουμε σε ένα μπολ 2 ποτήρια αλεύρι για τσουρέκια και από πάνω ρίχνουμε το αλάτι.
Ανοίγουμε μία λακκουβίτσα και ρίχνουμε μέσα στην λακκουβίτσα την ενεργοποιημένη μαγιά. Τα ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα απαλά. Ρίχνουμε την υπόλοιπη ζάχαρη, το κακουλέ, το μαχλέπι, την μαστίχα και το ξύσμα πορτοκαλιού.
Συνεχίζουμε ρίχνοντας σιγά σιγά το υπόλοιπο αλεύρι για τσουρέκια. Στο τέλος ρίχνουμε την μαργαρίνη και ζυμώνουμε. Αλευρώνουμε τον πάγκο μας και βάζουμε την ζύμη μας πάνω. Την ζυμώνουμε πάρα πολύ καλά μέχρι να γίνει λεία, αφράτη και να μην κολλάει στα χέρια.
Δείτε ακόμα Buchteln – μπουχτέλν γερμανικά τσουρέκια
Λαδώνουμε ελαφρώς ένα μπολ και την βάζουμε μέσα. Την σκεπάζουμε και την αφήνουμε εκεί για 2 ώρες. Συνεχίζουμε, βάζοντας την ζύμη στον πάγκο μας και με τον πλάστη την ανοίγουμε σε φύλλο με πάχος 1 εκατοστό.
Κόβουμε το φύλλο σε ίσες λωρίδες και αρχίζουμε ανά 3 λωρίδες να πλέκουμε τα τσουρέκια. Δηλαδή από την πλεξούδα που φτιάχνουμε με τις 3 λωρίδες βγάζουμε 4 μικρά τσουρέκια. Τα βάζουμε στην λαδόκολλα και τα σκεπάζουμε για 30 λεπτά.
Στην συνέχεια τα αλείφουμε με γάλα καρύδας και προσθέτουμε σουσάμι. Τα ψήνουμε στους 180 βαθμούς Κελσίου, σε προθερμασμένο φούρνο, στις αντιστάσεις, στη μεσαία σχάρα για 25 λεπτά. Ανάλογα και τον φούρνο που διαθέτουμε.
Tips για τα Τσουρεκάκια για παιδάκια με αλλεργίες
Το ξύσμα πορτοκαλιού είναι προαιρετικό. Αντί για αλεύρι για τσουρέκια μπορούμε να βάλουμε την ίδια ποσότητα αλεύρι για όλες τις χρήσεις. Βγαίνουν περίπου 50 τσουρέκια. Αντί για μαργαρίνη μπορούμε να βάλουμε ελαφρύ λάδι στην ίδια ποσότητα με την μαργαρίνη.
Επιμέλεια κειμένου συνταγής: daddy-cool.gr
Ειδήσεις σήμερα
- Νεκρό 10χρονο παιδί ξαφνικά από ανακοπή
- Οι 7 σειρές που τελειώνουν οριστικά τον Δεκέμβριο – Ποιες τις αντικαθιστούν
- Ντύσιμο Δεκέμβριου 2024: 15 festive ιδέες από την δουλειά μέχρι το ρεβεγιόν
- Αμαλιάδα : Ραγδαίες εξελίξεις – Συνελήφθη η Ειρήνη Μουρτζούκου – Βίντεο από τη σύλληψη
- Νεκρό 10χρονο παιδί ξαφνικά από ανακοπή