Close
Τσουρέκια με αριάνι

΄Συνταγή για αφράτα Τσουρέκια με αριάνι. Ατομικά τσουρεκάκια με αριάνι, σκέτος αφρός, με ίνες για σχολικό κολατσιό, το Πάσχα και όχι μόνο!

Μπορεί τα τσουρέκια να τα φτιάχνουμε για το Πάσχα όμως πλέον μπορούμε να απολαύσουμε τσουρεκάκια όλο τον χρόνο. Έτσι σήμερα θα σας δείξουμε πεντανόστιμα και αφράτα τσουρέκια με αριάνι. Είναι από τα πιο νόστιμα τσουρέκια που έχουμε δοκιμάσει και έχουν ίνες ενώ είναι σκέτος αφρός.

Αυτά τα τσουρέκια με αριάνι θα τα λατρέψουν τα παιδιά και μπορούμε να τα φτιάξουμε για το σχολικό κολατσιό, το Πάσχα αλλά και για όποια άλλη περίσταση μέσα στον χρόνο θέλουμε. Αν λοιπόν θέλει τσουρεκάκια σκέτο αφρό που να λιώνουν στο στόμα τότε σίγουρα πρέπει να δοκιμάσεις τα τσουρέκια με αριάνι.

Τί είναι το Αριάνι

Το αριάνιή και αϊράνι (Τουρκικά: Ayran)  ή ξυνόγαλα είναι ένα κρύο ρόφημα γιαουρτιού με κρύο νερό που περιέχει μερικές φορές και αλάτι. Παρασκευάζεται με απλή ανάμιξη των συστατικών, ενώ επίσης διατίθεται και στο εμπόριο ως συσκευασμένο ρόφημα.

Είναι δημοφιλές σε πολλές χώρες τις Κεντρικής Ασίας, Μέσης Ανατολής και στην Νότια Ευρώπη [2]. Στην Ελλάδα το αριάνι είναι ιδιαίτερα γνωστό και διαδεδομένο στη Μακεδονία και στη Θράκη. Στην Κύπρο λέγεται αϊράνι και περιέχει πάντοτε αλάτι και δυόσμο.

Παρόμοια ροφήματα με το αριάνι είναι το Ινδικό λάσι (περιέχει και ινδικά μπαχαρικά ή και φρούτα [3]) και το ιρανικό ντουγκ (دوغ) (το οποίο περιέχει και μέντα).

Δείτε παρακάτω την εκτέλεση για τα τσουρέκια με αριάνι:

συνταγή-για-τσουρεκάκια-με-αριάνι-

γραμμάτων ας φωτίζουν όλα τα παιδιά πάντα σε δρόμους φωτεινούς.

Η συνταγή είναι του Πετρετζίκη… Μόνο που έκανα τη δική μου παραλλαγή και αντί γάλακτος έφτιαξα αριάνι πατώντας σε αυτά που πολύ καλά γνωρίζω. Δεν έχω λόγια να περιγράψω πόσο αφράτα και πουπουλένια έγιναν και με ίνες.

Εκτέλεση για τα τσουρέκια με αριάνι

Ξεκινάμε με το πρώτο μείγμα μας που έχει τις μαγιές. Στον κάδο του μίξερ βάζουμε το αλεύρι για τσουρέκια, το νερό, την ξερή και την φρέσκια μαγιά και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα με το σύρμα. Αφού ομογενοποιηθεί το μείγμα το αφήνουμε στην άκρης για 15 λεπτά έτσι ώστε να ενεργοποιηθεί η μαγιά.

Τσουρέκια με αριάνι

Στην συνέχεια συνεχίζουμε την παρασκευή της ζύμης βάζοντας σε ένα γουδί 3 κουταλιές της σούπας ζάχαρης και την μαστίχα και χτυπώντας καλά μέχρι η μαστίχα να διαλυθεί και να γίνει σκόνη. Σε ένα κατσαρολάκι προσθέτουμε την μαστίχα, το αριάνι, το βούτυρο κομμένο σε κομμάτια, το ξύσμα πορτοκαλιού και το μαχλέπι.

Επίσης στο ίδιο κατσαρολάκι προσθέτουμε την ίδια στιγμή το εκχύλισμα βανίλια και την υπόλοιπη ζάχαρη. Βράζουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να λιώσει το βούτυρο και να ομογενοποιηθούν τα υλικά μας ανακατεύοντας συνέχεια. Το μείγμα δεν θέλουμε να βράσει αλλά να ζεσταθεί.

Δείτε ακόμα Buchteln: μπουχτέλν γερμανικά τσουρέκια

Αφού ομογενοποιηθούν τα υλικά και ζεσταθεί το μείγμα αφαιρούμε το κατσαρολάκι από την φωτιά και το αφήνουμε να κρυώσει για 5-10 λεπτά. Δεν θέλουμε όπως είπαμε και πιο πάνω το μείγμα να είναι πολύ ζεστό έτσι ώστε να μην μας κάψει την μαγιά.

Στην συνέχεια προσθέτουμε τα αυγά και το αλάτι και ανακατεύουμε καλά με ένα σύρμα. Μεταφέρουμε το μείγμα από το κατσαρολάκι στον κάδο του μίξερ με τα υλικά του μείγματος με την μαγιά και χτυπάμε με το γάντζο σε χαμηλή ταχύτητα για 5 λεπτά.

Τώρα σειρά έχει να ασχοληθούμε με το τρίτο μείγμα για την ζύμη. Προσθέτουμε στον κάδο του μίξερ με τα υπόλοιπα υλικά τα 2.550 γραμμάρια αλευριού για τσουρέκια και χτυπάμε για 10-14 λεπτά σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι να απορροφηθεί το αλεύρι και στην συνέχεια ανεβάζουμε την ταχύτητα στο δυνατό.

Δείτε ακόμα Κέικ σαν τσουρέκι χωρίς ζάχαρη

Στον κάδο του μίξερ προσθέτουμε το λιωμένο βούτυρο και χτυπάμε σε χαμηλή ταχύτητα για 5-7 λεπτά μέχρι να απορροφηθεί το βούτυρο. Μόλις η ζύμη ξεκολλήσει από τα τοιχώματα του μίξερ είναι έτοιμη.

Αφαιρούμε την ζύμη από τον κάδο του μίξερ και την βάζουμε σε ένα μπολ το οποίο το έχουμε αλείψει με λίγο σπορέλαιο. Με μία διάφανη μεμβράνη καλύπτουμε το μπολ και αφήνουμε την ζύμη στην άκρη για 1-1 ½ ώρα μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.

Εκτέλεση για την σύνθεση των τσουρεκιών

Αρχικά χωρίζουμε την ζύμη μας σε δύο κομμάτια. Στην συνέχεια κόβουμε το κάθε κομμάτι σε τέσσερα ίσα κομμάτια και πλάθουμε το κάθε κομμάτι σε λωρίδες περίπου 50 εκατοστών σε μέγεθος. Για να φτιάξουμε μία πλεξούδα ενώνουμε όλες τις άκρες από τις λωρίδες.

Για να μπορέσουμε να φτιάξουμε την πλεξούδα δίνουμε αριθμούς με τη σειρά από το 1 μέχρι το 4 στις λωρίδες μας. Έτσι τοποθετούμε την λωρίδα ζύμης με τον αριθμό 4 πάνω από την λωρίδα ζύμης 2. Την 1 πάνω από την 3 και την 2 πάνω από την 3.

Επαναλαμβάνουμε την διαδικασία για όσες φορές χρειαστεί μέχρι να σχηματιστεί η πλεξούδα. Μεταφέρουμε σε ταψί με λαδόκολλα το πρώτο μας τσουρέκι και ακολουθούμε την ίδια διαδικασία με το δεύτερο. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 150 βαθμούς Κελσίου, στον αέρα.

Δείτε ακόμα Τσουρέκι με γέμιση μήλου

Σκεπάζουμε τα τσουρέκια μας με μία πετσέτα και τα αφήνουμε να φουσκώσουν για ακόμη 30 λεπτά. Αλείφουμε τα τσουρέκια μετά τα 30 λεπτά με τους κρόκους αυγού που τους έχουμε αραιώσει στο νερό και πασπαλίζουμε με φιλέ αμυγδάλου. Ψήνουμε για 50-60 λεπτά στου 150 βαθμούς Κελσίου, στον αέρα.

Tips για τα τσουρέκια με αριάνι

Τα αυγά πρέπει να ζυγίζουν 50 γραμμάρια το καθένα και όχι μεγαλύτερα. . Αντί για διάφανη μεμβράνη μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για το σκέπασμα της ζύμης πετσέτα.

Το αριάνι αν θέλουμε μπορούμε να το αντικαταστήσουμε με 600 γραμμάρια φρέσκο γάλα. Αντί για ξερή μαγιά μπορούμε να βάλουμε 150 γραμμάρια νωπή.

συνταγή-για-τσουρεκάκια-με-αριάνι-

Η συνταγή είναι της φίλης μας Maria Xatzhstamatioy

Δείτε και το βίντεο του Ακη που έχει τη συνταγή για τα τσουρέκια με Αριάνι

Δείτε όλες τις λαχταριστές συνταγές μας με ένα κλικ εδώ

Επιμέλεια κειμένου συνταγήςdaddy-cool.gr