Συνταγή για το τσουρέκι από την Σπυριδούλα του MasterChef. Το πασχαλινό τσουρέκι της Σπυριδούλας Καραμπουτάκη πρέπει να το φτιάξετε φέτος.
- βουτυρο 80 γρ.
- Γάλα φρέσκο 120 γρ.
- ζαχαρη 170 γρ.
- μαχλέπι 1 κ.γ
- μαστιχα 1 κ.γ
- βανίλια 1 κ.γ σκόνη
- αυγα 3
- νερό 110 γρ. χλιαρό
- ξερή μαγιά 11 γρ.
- αλεύρι για όλες τις χρήσεις 300 γρ.
- αλεύρι σκληρό 300 γρ.
Υλικά
- κρόκους αυγού 1
Για το άλειμμα
Μπορεί όταν παρακολουθούσαμε το MasterChef που συμμετείχε η Σπυριδούλα να μην την γνωρίζαμε τόσο κάλα όμως φαίνεται πως τα φαινόμενα πολλές φορές απατούν.
Ακόμη κι αν σαν προσωπικότητα δεν σας γέμιζε το μάτι το μόνο σίγουρο είναι ότι σαν μαγείρισσα είναι απίστευτη. Άλλωστε αν δεν ίσχυε αυτό δεν θα έφτανε μέχρι τον τελικό του MasterChef. Περάσαν τα χρόνια και φαίνεται πως η Σπυριδούλα έχει συγκεντρωθεί στην μαγειρική και στους δικούς της ανθρώπους.
Έτσι, μοιράστηκε μαζί μας την δική της συνταγή για τσουρέκι με μαχλέπι, μέσα από τον προσωπικό της λογαριασμό στο Instagram. Μία απλή παραδοσιακή συνταγή για πασχαλινό τσουρέκι που απευθύνεται σε κάθε άνθρωπο και που φυσικά έριξε το Instagram.
Δείτε ακόμα Τα πασχαλινά τσουρέκια της Βέφας Αλεξιάδου!
Η Σπυριδούλα μας υπόσχεται ότι θα ερωτευθούμε αυτό το τσουρέκι και μόνο από την μυρωδιά του, κι εμείς δεν έχουμε παρά να την εμπιστευθούμε. Δείτε παρακάτω την εκτέλεση της συνταγής: για Το τσουρέκι από την Σπυριδούλα του MasterChef
Εκτέλεση
Σε μία κατσαρόλα ζεσταίνουμε ελαφρώς το γάλα μαζί με την ζάχαρη, το βούτυρο, το μαχλέπι, την βανίλια και την μαστίχα. Σε ένα μπολ διαλύουμε την ξερή μαγιά στο χλιαρό νερό. Όταν ζεσταθεί το γάλα με τα υπόλοιπα υλικά – δεν θέλουμε να βράσει – κατεβάζουμε από την φωτιά το κατσαρολάκι και ρίχνουμε τα αυγά.
Ανακατεύουμε καλά και συνεχίζουμε με την μαγιά την οποία την έχουμε διαλύσει στο χλιαρό νερό προηγουμένως. Ανακατεύουμε και πάλι και μεταφέρουμε στο μίξερ με το γάντζο. Ρίχνουμε το αλεύρι για όλες τις χρήσεις και το σκληρό αλεύρι σιγά σιγά μέχρι να πάρουμε μία μαλακή ζύμη, που δε θα κολλάει στα χέρια.
Τοποθετούμε την ζύμη σε ένα μπολ και την σκεπάζουμε με μεμβράνη και μία πετσέτα. Αφήνουμε την ζύμη σκεπασμένη μιάμιση ώρα για να φουσκώσει καλά. Στην συνέχεια απλώνουμε στον πάγκο και ζυμώνουμε το τσουρέκι μας για 3 λεπτά ακόμη.
Δείτε ακόμα Τσουρέκια με κεφίρ από το Live Kitchen (βίντεο)
Χωρίζουμε την ζύμη σε 3 μέρη και κάνουμε μία πλεξούδα. Βάζουμε το τσουρέκι σε ταψί με λαδόκολλα και το αφήνουμε να φουσκώσει για μισή ώρα. Αλείφουμε μετά την μισή ώρα το τσουρέκι με τον χτυπημένο κρόκο αυγού και ψήνουμε το τσουρέκι μας σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου, στις αντιστάσεις, για 55 λεπτά.
Συμβουλές για Το τσουρέκι από την Σπυριδούλα του MasterChef
Αν η ζύμη κολλάει στα χέρια προσθέτουμε λίγο αλεύρι ακόμη. Το μαχλέπι είναι το μπαχαρικό που μαζί με τη μαστίχα θα δώσει την χαρακτηριστική μυρωδιά στο τσουρέκι. Δύσκολα θα βρείτε συνταγή χωρίς μαχλέπι και θα το βρείτε σε όλα τα σούπερ μάρκετ.
Όπως και σε κάθε γλυκό με μαγιά, έτσι κι εδώ, το νερό στο οποίο διαλύουμε τη μαγιά πρέπει να είναι χλιαρό, αλλά όχι καυτό, γιατί διαφορετικά δεν θα φουσκώσει το γλυκό όσο θέλουμε.
Ένα μυστικό στο τσουρέκι αυτό είναι πως χρησιμοποιεί τόσο αλεύρι για όλες τις χρήσεις, όσο και κίτρινο σκληρό αλεύρι. Θα βρείτε στο σούπερ μάρκετ και αλεύρι ειδικά σχεδιασμένο για τσουρέκια.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Επιμέλεια κειμένου συνταγής: daddy-cool.gr
Ειδήσεις σήμερα
- Grand Hotel : Ο Ιορδάνης ρίχνει μορφίνη στη σούπα του προσωπικού και τους δηλητηριάζει όλους
- Ανθή Βούλγαρη :Το άρθρο για τον Κούγια και η σύλληψη της μέσα στα γραφεία της εφημερίδας
- Σία Λιαροπούλου : Πως είναι σήμερα η βασίλισσα της cult τηλεόρασης (φωτογραφία) – Επέστρεψε στα social media και παραμένει εντυπωσιακή
- Κέλλυ Κελεκίδου : Στο νοσοκομείο η τραγουδίστρια
- Αλατοζύμη με κορν φλάουρ για Χριστουγεννιάτικα στολίδια