Close
Τσουρέκι-με γέμιση μήλου-

Τέλειο τσουρέκι με γέμιση μήλο για σχολικό κολατσιό ή και για το Πάσχα.

Τα τσουρέκια τα φτιάχνουμε το Πάσχα όμως επειδή είναι ένα αγαπημένο γλυκό ή και αλμυρό αρτοπαρασκεύασμα, φαίνεται πως τα τιμάμε όλο τον χρόνο. Φυσικά τα τσουρέκια αρέσουν πολύ και στους μικρούς μας φίλους κι έτσι όταν ξεκινούν τα σχολεία πολύ συχνά τους δίνουμε τσουρεκάκι για κολατσιό.

Σήμερα λοιπόν θα σας δείξουμε πως μπορείτε να φτιάξετε απολαυστικό τσουρέκι με γέμιση μήλο. Είναι αφράτο, σπιτικό με υγιεινό και πεντανόστιμο  και μπορείτε να τα φτιάξετε και σαν πασχαλινό γλυκό αλλά και σαν σχολικό κολατσιό.

Δείτε παρακάτω την εκτέλεση για το τσουρέκι με μήλο:

Εκτέλεση για την γέμιση

Σε ένα τηγάνι βάζουμε το βούτυρο γάλακτος να κάψει και μόλις κάψει προσθέτουμε τα κυβάκια μήλου και ανακατεύουμε. Μόλις πιούν τα υγρά τους, σβήνουμε με το λικέρ της αρεσκείας μας.

Αποσύρουμε από την φωτιά το σκεύος όσο είναι ακόμη ζεστό το μείγμα και προσθέτουμε την κανέλα, το γαρίφαλο, τα καρφιά γαρίφαλου και την ζάχαρη. Αφήνουμε στην άκρη το μείγμα να κρυώσει.

Εκτέλεση για τα τσουρέκια

Διαλύουμε την μαγιά στο ζεστό νερό και προσθέτουμε την ζάχαρη ανακατεύοντας καλά μέχρι να διαλυθεί και η ζάχαρη. Στο τέλος προσθέτουμε το γάλα, την μαστίχα, το ξύσμα πορτοκαλιού, τα ασπράδια τα οποία τα έχουμε χτυπήσει καλά και στο τέλος το κοπανισμένο αλεύρι.

Στο τέλος ρίχνουμε σταδιακά το ηλιέλαιο για να απορροφηθεί σιγά σιγά και να ξεκολλήσει η ζύμη από τα χέρια μας. Ζυμώνουμε καλά και την σκεπάζουμε αφήνοντάς της για 1 ώρα να ξεκουραστεί. Στην συνέχεια κόβουμε την ζύμη μας σε δύο ίσα μέρη.

Ανοίγουμε το κάθε ζυμάρι σε φύλλο με τον πλάστη και χωρίζουμε το κάθε φύλλο σε 3 μέρη. Βάζουμε στο κάθε μέρος από μία κουταλιά της σούπας γέμιση. Κλείνουμε και πλέκουμε σε πλεξούδα φροντίζοντας το μέρος που κλείσαμε να είναι από κάτω.

Δείτε ακόμα Ανατολίτικα τσουρέκια με τυρί

Μεταφέρουμε σε μία φόρμα καλά λαδωμένη και επαναλαμβάνουμε την διαδικασία με το δεύτερο φύλλο. Σκεπάζουμε και αφήνουμε για άλλη μία ώρα να ξεκουραστεί. Στην συνέχεια αλείφουμε τα τσουρέκια μας με χτυπημένο αυγό.

Ψήνουμε τα τσουρέκια στους 170 βαθμούς Κελσίου για 1 τέταρτο και στους 160 βαθμούς Κελσίου για άλλο 1 τέταρτο, στις αντιστάσεις. Μόλις γίνουν τα βγάζουμε σε σχάρα και τα αφήνουμε να κρυώσουν.

Tips για το Τσουρέκι με γέμιση μήλου

Στην συνταγή χρησιμοποιήθηκε λικέρ καραμέλας. Μετά τις 4 πρώτες κούπες προσέχουμε με το αλεύρι για να μην ρίξουμε παραπάνω. Δεν θέλουμε σφιχτή ζύμη.

Μπορείτε να βάλετε σάλτσα καραμέλας με σύριγγα αφού κρυώσουν. Διαφορετικά βάλτε παραπάνω ζάχαρη. Η δόση είναι για δύο τσουρέκια. Άμα θέλετε να τα δώσετε σαν σχολικό κολατσιό στα παιδιά αφαιρέστε το λικέρ.

Τσουρέκι-με γέμιση μήλου-

Η συνταγή είναι της φίλης μας Maria Xatzhstamatioy

Επιμέλεια κειμένου συνταγής: daddy-cool.gr