Λαχταριστό τσουρέκι γεμιστό με πραλίνα φουντουκιού και επικάλυψη λευκής σοκολάτας. Από τις πιο νόστιμες συνταγές για τσουρέκι με σοκολάτα, που μπορείτε να φτιάξετε τόσο για το Πάσχα, όσο και για το καθημερινό γλυκό της οικογένειας! Τσουρέκι με γέμιση και επικάλυψη σοκολάτας, σαν τούρτα, που θα γλείφετε τα δάχτυλά σας!
- ξερή μαγιά 3 φακελάκια
- νερό μισή κούπα χλιαρό
- ζαχαρη 1 και μισή κούπα +1 κουταλιά
- αλευρι 1 κιλό +1 κουταλιά κοσκινισμένο
- γάλα μισή κούπα
- αλατι 1 πρέζα
- αυγα 5
- πορτοκαλι 1 κουταλάκι του γλυκού ξύσμα
- μαχλέπι 1 κουταλάκι
- Κακουλέ 1 κουταλάκι
- βανίλια 1
- μαστιχα μισό κουταλάκι σκόνη
- βουτυρο 1 κούπα αγελάδος λιωμένο
- αυγα 1 για το άλειμμα
Υλικά
- πραλίνα φουντουκιού κατά προτίμηση
- κουβερτουρα λευκή κατά προτίμηση
Για την γέμιση και την επικάλυψη
Εκτέλεση
Έβαλα την μαγιά με μισή κούπα χλιαρό νερό μία κουταλιά ζάχαρη και μία κουταλιά αλεύρι τα διέλυσα και τα άφησα στην άκρη για 15 λεπτά.
Σε ένα μπρίκι έβαλα μισή κούπα γάλα και μιάμιση κούπα ζάχαρη τα έβαλα να βράσουν μέχρι που να λιώσει η ζάχαρη μετά το άφησα και αυτό στην άκρη. κοσκίνισα ένα κιλό αλεύρι και έβαλα και μία πρέζα αλάτι. Στη μάγια μέσα χτύπησα ένα ένα 5 αυγά.
Έβαλα το ξύσμα πορτοκάλι, το μαχλέπι, το κακουλέ, την βανίλια και την μαστίχα σε σκόνη. Πρόσθεσα και το γάλα που ήταν στην άκρη άρχισα να ζυμώνω. Με το αλεύρι στο τέλος έβαλα μία κούπα βούτυρο αγελάδος λιωμένο, το σκέπασα σε ζεστό μέρος μέχρι να διπλασιαστεί μου πήρε περίπου μιάμιση ώρα. Μετά έπλασα το τσουρέκι το άφησα άλλη μισή ώρα το άλειψα με λίγο αυγό και το έψησα στις αντιστάσεις μέχρι να ροδίσει.
Το γέμισα με πραλίνα φουντουκιού έλιωσα την λευκή κουβερτούρα και κάλυψα το τσουρέκι.
Συνταγή/Εκτέλεση/Φωτογραφία από την Κωνσταντινιά ΠΚ