Close
Τσουρέκι με πραλίνα και σοκολάτα

Ένα πολύ πετυχημένο και αγαπημένο “πάντρεμα” για όλα σχεδόν τα γούστα είναι αυτό της σοκολάτας με το παραδοσιακό  τσουρέκι. Θα ενθουσιάσει μικρούς και μεγάλους και δε θα μείνει ούτε ψίχουλο!

Διαδικασία

Βάζετε το αλεύρι και τη μαγιά στον κάδο του μίξερ. Στη συνέχεια, ζυγίζετε τα υπόλοιπα υλικά, τα ζεσταίνετε στους 30°C, βάζοντάς τα στο φούρνο για καμιά ώρα αφού τον προθερμάνετε από πριν στη συγκεκριμένη θερμοκρασία. Ύστερα τα ρίχνετε στο μίγμα με το αλεύρι και τη μαγιά. Δουλεύετε τα υλικά στη 2η ταχύτητα μέχρι η ζύμη να γυαλίσει και να αρχίσει να ξεκολλάει από τον κάδο του μίξερ.

Μεταφέρετε τη ζύμη σε λεκανίτσα, τη σκεπάζετε με ένα πανί και την αφήνετε να ξεκουραστεί για 20 λεπτά σε ζεστό μέρος χωρίς ρεύματα. Αν θέλετε τη βάζετε στο φούρνο που έχετε ρυθμισμένο στους 30°C.

Παίρνετε τη ζύμη, τη χωρίζετε στη μέση και πλάθετε τα δύο κομμάτια σε σχήμα μπάλας. Τα αφήνετε να ξεκουραστούν, σκεπασμένα για άλλα 20 λεπτά.

Ανοίγετε την πρώτη ζύμη με τον πλάστη μέχρι να πάρει ένα οβάλ, μακρόστενο σχήμα. Στη συνέχεια, απλώνετε πάνω του μια λεπτή στρώση πραλίνας.

Ρίχνετε διάσπαρτα την μισή ψιλοκομμένη σοκολάτα, τα μισά αμύγδαλα και σταφίδες και πασπαλίζετε με κανέλα όλη την επιφάνεια.

Διπλώνετε σε ρολό τη ζύμη με τη γέμιση και ενώνετε τις δύο άκρες μεταξύ τους.

Τοποθετείτε το τσουρέκι σε βουτυρωμένο τσέρκι ή ταψί, διαμέτρου 28cm. Κόβετε με το ψαλίδι λίγο τη ζύμη από πάνω σε μερικά σημεία (2-3) και τοποθετείτε σε ζεστό φούρνο στους 35°C. Το αφήνετε για 25-30 λεπτά μέχρι να φουσκώσει. Φτιάχνετε με τον ίδιο τρόπο και το δεύτερο τσουρέκι. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 140°C, αλείφετε τα τσουρέκια με αβγό και τα ψήνετε για 45-50 λεπτά.

Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης – Food Styling: Αντωνία Κατή

Tips

Προσέχετε να μην φουσκώσει υπερβολικά το τσουρέκι όταν το βάλετε στους 35°C, επειδή αν φουσκώσει παραπάνω από όσο πρέπει υπάρχει κίνδυνος να πέσει στο ψήσιμο (πρέπει περίπου να φουσκώσει μισή φορά από τον όγκο του).

Μπορείτε να γαρνίρετε το τσουρέκι, αφού κρυώσει, με λιωμένη σοκολάτα και καβουρδισμένα αμύγδαλα.

πηγη:olivemagazine.gr