Το Πάσχα πλησιάζει και είναι ώρα να παίρνουμε ιδέες για πασχαλινές συνταγές. Τα τσουρέκια αυτά είναι καλύτερα και απο του ζαχαροπλαστείου και θα εντυπωσιάσετε τους πάντες με την παρασκευή του!!
- αλεύρι για τσουρέκια 1300 γρ.
- ξερή μαγιά 3 φακελάκια
- μπέικιν πάουντερ 1
- αυγα 6 (τον ένα κρόκο από αυτά τον κρατάμε για το άλειμμα)
- βουτυρο 180 γρ,
- νερό 250 γρ
- γάλα 250 γρ
- ζάχαρη άχνη 330 γρ
- σιρόπι 100 γρ. από γλυκό του κουταλιού πορτοκάλι με αλεσμένα 2 κομμάτια
- Κακουλέ 1 κ.σ.
- μαχλέπι 1/2 κγλ.
- αλατι 1 πρέζα
Υλικά
Εκτέλεση:
Συγκεντρώνουμε όλα τα υλικά επάνω στον πάγκο μας.
Ζεστό το γάλα, το νερό, το βούτυρο, όλα σε θερμοκρασία που να μπορεί να δεχτεί τα δάχτυλα μας.
Τα ανακατεύουμε όλα μαζί όπως την άχνη ζάχαρη, τα αυγά και το σιρόπι πορτοκαλιού.
Στο μπολ με το αλεύρι ανακατεύουμε τις μαγιές, το μπέικιν, τα μπαχαρικά, και σε μία ακρούλα το αλάτι.
Προσθέτουμε τα υγρά υλικά στα στερεά και ανακατεύουμε με ένα ξύλινο μεγάλο κουτάλι ή με μία μαρίζ.
Η ζύμη κολλάει μην βάλετε άλλο αλεύρι.
Δεν ζυμώνουμε απλά διπλώνουμε τη ζύμη μεχρι να δέσει με τα υγρά.
Λαδώνουμε λίγο τα χέρια μας, με ένα λάδι ελαφρύ ή ηλιέλαιο, όπως και το μπόλ που θα βάλουμε τη ζύμη, για φουσκώσει.
Σκεπάζουμε με μεμβράνη ή την κλίνουμε σε μία μεγάλη νάιλον σακούλα τροφίμων.
Την σκεπάζουμε και με μία πετσέτα κουζίνας και τοποθετούμε στο φούρνο στους 40 βαθμούς μέχρι να διπλασιαστεί ή τριπλασιαστεί…
Αδειάζουμε τη ζύμη στον πάγκο εργασίας, την πατάμε λίγο να απλώσει και κόβουμε κομμάτια ανάλογα πόσα τσουρέκια θα κάνουμε και με πόσα κορδόνια θα φτιάξουμε τις κοτσίδες.
Διπλώνουμε τη ζύμη που κόβουμε για να κάνει τις κλωστές όπως λέμε…
Εδώ φαίνονται οι γραμμές που κάνει η ζύμη… αυτά θα γίνουν κλωστές…
Αραδιάζουμε τα τσουρέκια σε ταψιά με λαδόκολλες, ή σε φόρμες για να γίνουν φουσκωτά και να μην απλώσουν.
Τα βάζουμε για 30-40 λεπτά στο φούρνο, σκεπασμένα με καθαρές πετσέτες, αφού τον έχουμε ζεστάνει στους 50 βαθμούς και έχουμε κλείσει τη θερμοκρασία, αφήνουμε τη λάμπα μόνο ανοιχτή.
Περνάμε με τον κρόκο του αυγού που κρατήσαμε.
Πασπαλίζουμε αμύγδαλα ή τριμμένα φουντούκια, εμένα μου αρέσει και η καστανή ζάχαρη και φέτος έβαλα σε όλα, ή σουσάμι.
Ψήνουμε στους 160 βαθμούς στον αέρα ή στους 170 βαθμούς στις αντιστάσεις ότι έχει ο καθένας.
Πάντα ένα-ένα ταψί!!!
Ψήνουμε 25-30 λεπτά ανάλογα το μέγεθος.
Αφήνουμε 5 λεπτά κρυώσουν λίγο και τα μεταφέρουμε σε σχάρες.
Πηγή: zzcook.blogspot.com
Ειδήσεις σήμερα
- Νεκρό 10χρονο παιδί ξαφνικά από ανακοπή
- Οι 7 σειρές που τελειώνουν οριστικά τον Δεκέμβριο – Ποιες τις αντικαθιστούν
- Ντύσιμο Δεκέμβριου 2024: 15 festive ιδέες από την δουλειά μέχρι το ρεβεγιόν
- Αμαλιάδα : Ραγδαίες εξελίξεις – Συνελήφθη η Ειρήνη Μουρτζούκου – Βίντεο από τη σύλληψη
- Νεκρό 10χρονο παιδί ξαφνικά από ανακοπή